Zelf klussen in huis: deze vijf klusjes kan iedereen

Bijgewerkt: 22 november 2023

Een schilderijtje ophangen, laminaat leggen of een lekkende kraan repareren. Het zijn van die dingen die af en toe nodig zijn. Heb je twee linkerhanden? Geen probleem, er zijn altijd klusjes in huis die je zelf kunt doen. Zonder hulp van iemand anders! In dit artikel laten we vijf klussen in huis zien die iedereen kan uitvoeren.

1. Muren schilderen

Misschien heb je nog nooit een muur geschilderd en denk je dat dit een onmogelijke klus is. Dat valt op zich wel mee. Iedereen kan leren hoe je een muur moet schilderen. Zolang de muur in één kleur wordt geverfd is dit vrij makkelijk uit te voeren. Je hebt er niemand anders bij nodig.

Eerst kijk je naar de kwaliteit van de muur. Laat het pleisterwerk los? Dan is het beter om het pleisterwerk of oude verflaag er af te krabben. Dit doe je met een plamuurmes. Soms helpt het om oude lagen met stoom los te krijgen.

Vervolgens behandel je de muur waarbij je gaten en putjes opvult (met een vulmiddel voor muren). Een kale muur moet je nog behandelen met voorstrijk. Dit hoeft helemaal niet netjes, zolang het er maar opzit.

Bescherm je plafond en vloer maar ook kozijnen. Plak de randjes van het plafond en kozijnen af zodat je hier niets tegenaan verft. Op de vloer leg je oude lakens of een speciaal folie.

Nu neem je de juiste muurverf erbij. Natuurlijk met een kleurtje dat je aanstaat. Roer de verf goed door. Breng de verf met een roller of kwast aan. Werk hierbij in banen van boven naar beneden toe. Is de verf niet dekkend genoeg en moet het in twee lagen? Laat de eerste laag gedurende 12 uur drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

2. Schilderijtjes ophangen

Iedereen kan een schilderijtje ophangen. Kijk eerst waar deze moet komen. Het is aan te raden om het midden van het schilderij op ooghoogte te hangen (ongeveer 1,40 m tot 1,50 m vanaf de vloer).

Controleer de muur waar je het schilderijtje wil hangen. Is dit een hele poreuze muur dan moet je hier niet zomaar een spijker inslaan. Terwijl dit in een houten of een stevige muur wel kan.

Een schroef zit vaak steviger in de muur. Een spijker is daarentegen makkelijker uit de muur te trekken. Gaat het om een poreuze muur dan kun je best een schroef koud in de muur draaien (zonder plug).

Een spijker sla je met een hamer in de muur. Vervolgens hang je het schilderijtje aan de spijker. Bij zwaardere schilderijen is het aan te raden om het gewicht te verdelen waarbij je 2 tot 4 spijkers ophangt. Zorg dat deze in een rechte lijn naast elkaar komen te zitten, anders hangt je schilderij scheef. Gebruik eventueel een waterpas.

Een schroef krijg je alleen met een boor in de muur. Gaat het om een stenen muur dan heb je altijd pluggen nodig. Hiervoor moet je eerst een gat in de muur boren. Vervolgens stop je de plug in het gat en draai je de schroef in de plug. Dat laatste kan met een handschroevendraaier of een elektrische schroevendraaier.

3. Laminaat leggen

Veel mensen zien op tegen het leggen van een vloer. Wist je dat het leggen van laminaat helemaal niet moeilijk is? Dit is een van die klussen die je zelf in huis doet.

Allereerst moet je weten hoeveel laminaat je nodig hebt. Bereken de oppervlakte van de ruimte en tel hier 10% bij op. Wanneer je laminaat aankoopt moet je het eerst gedurende 48 uur laten acclimatiseren (op kamertemperatuur). Hiermee voorkom je dat het later krimpt of uitzet.

Zorg dat de ondergrond schoon, droog en vlak is. Gebruik eventueel egalisatiepasta om oneffenheden weg te werken. Breng op een betonvloer altijd een dampdichte folie aan. Het is heel makkelijk om de ondervloer te leggen. De dampdichte folie moet goed tegen de muren aansluiten en voor 20 cm met elkaar overlappen.

Begin laminaat altijd aan de lange kant van de kamer te leggen, bij voorkeur in de linkerhoek. Werk van links naar rechts (of juist van rechts naar links). Leg een hele baan en houdt 1 centimeter afstand op de muur aan. Waarschijnlijk moet je de laatste strook op maat zagen.

De tweede baan begin je altijd met het gedeelte dat je overhoudt van het afgezaagde stuk uit de eerste baan (deze moet minimaal 35 cm lang zijn). Nu werk je de baan verder af. Houd 1 centimeter afstand tot aan de muur aan.

Kliklaminaat klik je in elkaar waardoor het niet meer kan schuiven. Hierdoor krijg je een mooie strakke afwerking. Kom je verwarmingsbuizen of andere obstakels tegen? Zaag dan eerst de eindstrook op lengte af en teken de stand van het obstakel op de achterkant. Zaag dit met een decoupeerzaag uit.

A+ Aftekenhulp

De laatste baan/strook moet je met de vloerhaak aanteken. Werk vervolgens de vloer nog af met plinten.

4. Vogelhuisje maken

In het voorjaar zijn de vogels op zoek naar een nestkastje. Zelf klussen in huis? Maak de vogeltjes blij met je eigen gemaakte vogelhuisje. Allereerst moet je weten voor welke vogel je dit maakt. Dit bepaalt namelijk de grootte van de vliegopening. Voor kleine vogels maak je een ingang van 3 cm, voor het roodborstje en koolmeesje een ingang van 3,3 cm. De mus of spreeuw heeft een ingang van 4,5 cm nodig.

Neem wat vuren houten planken en zaag deze op maat. Bij de zijwanden moet je aan één uiteinde 45° verstek zagen. Zorg dat de voorkant voorzien is van een vliegopening.

Schuur al het hout glad. Lijm de bodemplaat tegen de zijwanden en gebruik spijkers om dit te verstevigen. Lijn vervolgens de twee dakdelen tegen elkaar.

Lijn het dak op de zijwanden. Verstevig dit weer met spijkers. Je hebt nu je vogelhuisje gemaakt. Nu hoef je hem alleen nog maar te schilderen. Doe dit alleen aan de buitenkant en met verf die voor buiten geschikt is.

Hang de vliegopening altijd naar het oosten, noordoosten of het noorden. Zeker niet naar het zuiden want dit kan in de warme zomermaanden veel te heet worden. Bevestig het kastje hoog genoeg zodat katten er niet bij kunnen. Kies ook voor een rustige plaats.

5. Trap bekleden

Alweer een klusje dat je heel goed zelf kunt uitvoeren: de trap bekleden. Reken van tevoren uit hoeveel tijd je nodig hebt. Koop tapijt dat je mooi vindt, maar ook een hoge slijtvastheid heeft. Liver alles in één keer goed aanpakken? Haal dan een traprenovatieset in huis.

Allereerst moet je een ondertapijt leggen. Maak hiervoor een mal van elke traptrede. Vouw papier om de traptrede zodat je eenmaal hebt. Nummer de mallen zodat je weet bij welke traptrede ze horen. Snijd met behulp van de malletjes de vorm uit het ondertapijt. Lijm dit met tapijtlijm op de traptrede. Zet het ondertapijt vervolgens met nietjes vast.

Nu ga je het tapijt leggen. Hier heb je weer de mallen voor nodig. Snijd ruim en houd 3 cm speling aan. Lijm het tapijt op het ondertapijt. Gebruik een hamer om de randen aan te slaan. Gebruik geen nietjes om het tapijt vast te zetten, hier kun je je lelijk aan verwonden. Het tapijt hecht zich met lijm makkelijk aan het ondertapijt.

Snij nu de stootborden uit van tapijt en bevestig deze ook met lijm. Wanneer je later nog rafels ziet dan knip je ze weg.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven