Yoga voor beginners – uitleg en tips

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Iedereen die wil beginnen met yoga loopt tegen wat obstakels aan. Stel jezelf voor deze bewegingskunst open. In dit blog leggen we uit wat Yoga is, waarom je het zou moeten doen en wat populaire oefeningen zijn. Het kan je helpen bij je eerste stappen naar het beoefenen van deze filosofische school (want dat is het).

Wat is Yoga?

Yoga is 1 van de 6 orthodoxe filosofische scholen van het hindoeïsme. In de volksmond wordt met yoga iets heel anders bedoeld. Het gaat hier om Hatha Yoga, een systeem dat uit oefeningen bestaat. Doel hiervan is om lichaam en geest goed te beheersen.

Er zijn verschillende vormen van yoga hatha, gewone yoga is hier de bekendste van. Daarnaast is er nog de Tantra Yoga. Ook Power Yoga, Bikram, Kundalini en nog veel meer zijn populaire vormen. Wanneer je yogales volgt is niet altijd duidelijk welke vorm je krijgt. Veel yogaleraren maken een combinatie van de meest populaire oefeningen.

Geschiedenis van yoga

Het beoefenen van yoga is zeer oud. Al voor de jaartelling werd yoga toegepast. In de derde eeuw voor Christus werd het beschreven in verhalende gedichten. Ook in de Yoga Sutras wordt uitvoerig over yoga gesproken. Dit zijn teksten uit de tweede eeuw voor Christus. Schrijver hiervan was Patanjali, een Indiase geleerde. Vermoed wordt dat Patanjali de yoga technieken naar een hoger niveau heeft getild.

Yoga komt voornamelijk uit het Hindoeïsme en Boeddhisme. De Boeddha wordt vaak de Grote Yogi genoemd. De stichter van het boeddhisme wordt aangeduid met Boeddha, afgeleid van de spiritueel leider Gautama Boeddha.

Het is niet zweverig

Vaak wordt gedacht dat yoga zweverig is, toch is dit niet het geval. Steeds vaker ontdekken mensen de vele voordelen van yoga. Hatha Yoga is de meest beoefende vorm in Nederland. Hierbij draait het om actie en vereniging.

Yoga helpt om beter te leren mediteren. Dit is belangrijk want het was van oorsprong gericht was op meditatie. Bij mediteren ontstaat er een diepe concentratie. Yoga helpt om stress te verminderen. Daarnaast is het een middel om de werking in het lichaam te leren begrijpen.

Als beginnende yogi leer je ook veel over de chakra’s. Je lichaam bestaat uit zeven chakra’s, dit zijn een soort draaikolken van energie. Tijdens de yogalessen leer je hoe je de chakra’s openstelt en hiermee de balans in het lichaam herstelt.

Iedereen kan het

Voor yoga hoef je niet uitzonderlijk lenig, sterk of fit te zijn. Yoga is een uitstekende manier om aan je lichamelijke fitheid te werken. Wanneer je niet zo lenig bent is dit geen probleem: door de oefeningen komt deze ledigheid vanzelf. Hierdoor is deze scholingskunst geschikt voor iedereen. Of je nu jong of oud, ziek of gezond bent, yoga kan je altijd helpen.

Wil je afvallen? Dan is het ook zeer geschikt want het helpt bij het beheersen van je lichaamsgewicht. De meeste beginnende yogi kiezen voor Hatha Yoga. Wanneer je twijfelt kun je het beste naar een yogales of yogaleraar stappen en hier om advies vragen. Of in ieder geval een lesje meekijken of misschien wel meedoen. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende vormen.

Hatha Yoga

Veel andere vormen zijn gebaseerd op Hatha Yoga. Hierbij worden lichaam, geest en energie samengebracht. De houding of asana speelt een belangrijke rol bij hatha. Doel hiervan is om een comfortabele houding te vinden ten behoeve van het mediteren.

 Ademhalingstechnieken komen uitgebreid aan bod. Er wordt aandacht besteed aan zowel de inademing als uitademing. Vaak wordt een yogales afgesloten met savasana. Hierbij wordt de aandacht naar binnen gekeerd.

Hatha Yoga zorgt ervoor dat lichaam en geest samen komen. Hierdoor ontstaat er contact met het innerlijke. Dit vermindert stress en zorgt voor een positieve kijk op het leven.

Hatha Yoga bestaat uit zowel houdingen als ademhaling. Hierbij draait het telkens om 4 onderdelen. Veel mensen ervaren rust tijdens en na de yogales.

Yin yoga

Bij Yin Yoga zijn de houdingen gericht op het lichaam zelf. Je versterkt en versoepelt bindweefsel en gewrichten. Het is de bedoeling dat je de posities langer vasthoudt. Yin Yoga staat recht tegenover andere sporten. Bij de meeste sporten worden de spieren telkens aangespannen. Bij Yin Yoga worden de spieren juist losgelaten of ontspannen. Hierbij ligt de focus op het bindweefsel en de gewrichten.

De meeste mensen beoefenen Yin Yoga in de ochtend. Op dat moment zijn de spieren nog stijf en is het effect groter.

Bikram Yoga

Bij Bikram Yoga draait het om temperatuur. De omgeving waarin je de oefeningen doet heeft een temperatuur van 38 tot 40 graden Celsius.

Bikram Yoga is ontstaan vanuit een Indiase Amerikaan die een zware blessure opliepen. Met behulp van yoga wist hij te herstellen. Hierbij was het belangrijk dat de bloedsomloop werd gestimuleerd. Een hogere omgevingstemperatuur kan hieraan bijdragen. Bikram yoga is niet voor iedereen geschikt. Mensen met ademhalingsproblemen kunnen hier moeite mee hebben. Bij hartklachten is het beter om een andere vorm van yoga te kiezen.

Ontwikkelingen in het westen

In de laatste helft van de 20e eeuw werd yoga in het Westen bekend. In de meeste gevallen draait yoga om ontspanningsoefeningen. Het dient verschillende doelen. Een aparte vorm is zwangerschapsyoga die steeds meer en vaker de zwangerschapsgym verdringt.

Sommige werkgevers maken het mogelijk om yogalessen te volgen. Het voordeel voor zowel werkgevers als werknemers is groot. Werknemers ervaren meer ontspanning en kunnen zich hierdoor beter concentreren. Dit leidt tot geweldige prestaties op de werkvloer. Werkgevers kunnen vaak ook van belastingvoordeel profiteren.

Wat kost yoga?

Zonder doorverwijzing van een arts moet je yogalessen altijd zelf betalen. Je betaalt per les, per maand of middels een strippenkaart. Een yogales kost gemiddeld tussen de € 6 en € 15 per keer. De prijzen kunnen heel erg uiteenlopen. Zo betaal je in de Randstad meer dan ergens achteraf in de polder

Losse lessen zijn duurder dan wanneer je een abonnement neemt. Vind je yoga leuk dan is het zeker verstandiger om voor een maandabonnement te gaan. Let wel op want soms zit je hier een heel jaar lang aan vast. Wil je privélessen? Dan betaal je dat wel € 65 per les. Uitgezonderd de proefles want die is soms gratis of tegen een gereduceerd tarief.

De locaties

Yogalessen worden op steeds meer plekken aangeboden. Bijna overal in Nederland en België vind je wel een yogales, yoga studio of een yogaschool. Het is goed om te weten dat de yoga doen of yoga-instructeur geen beschermd beroep is. Iedereen kan zich zo noemen, ook mensen die er totaal geen verstand van hebben.

Nu yoga zo populair is moet je goed op de kwaliteit laten. Daarom worden er diverse opleidingen aangeboden, zodat er steeds meer deskundigen yogadocenten bijkomen. Er is zelfs een vereniging yogadocenten. Hier zijn alle docenten aangesloten waarbij ze zich moeten houden aan vier basisregels.

De basisregels gaan over het gedrag van de leraar tegenover de leerlingen. Zo mag de yogadocent alleen een evenwichtige en aanvaardbare vorm van klassieke yoga geven. Ook respect tegenover de leerlingen is belangrijk. Het is mogelijk om bijscholing of specialisaties te volgen. Ook is de vereniging twee keer per jaar betrokken bij een congres.

Mensen die een door de vereniging erkende yoga docentenopleiding hebben gevolgd zijn automatisch toegelaten tot de vereniging. Daarnaast zijn er andere vereisten met betrekking tot een lidmaatschap. Zo kan niet iedereen lid worden en wordt de kwaliteit gewaarborgd. Leden van deze vereniging zijn herkenbaar aan het VYN-logo.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Yoga
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hindoe%C3%AFsme

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven