XML voor dummies

Bijgewerkt: 25 februari 2024

XML staat voor Extensible Markup Language en is een opmaaktaal die ondersteund wordt via unicode. XML wordt veel gebruikt voor documenten en de weergave van datastructuren.

Een korte uitleg over XML

Het is voor beginners niet eenvoudig om te ontdekken wat XML is. Het is voor velen wel duidelijk dat een XML-bestand de XML-extensie heeft. Deze bestanden kun je alleen openen met bepaalde toepassingen.

XML wisselt informatie elektronisch uit, dit gebeurt tussen computers of applicaties. Je kunt XML goed vergelijken met een HTML document. HTML wordt gebruikt bij de opbouw van websites. Dit is een programmeertaal voor het schrijven van webpaginadocumenten. XML geeft gestructureerde gegevens in de vorm van platte tekst weer.

Bij een XML document zijn gegevens tussen codes zichtbaar. De codes zorgen voor structuur en betekenis van de gegevens.

See how XML works for business needs and RSS feeds.

XML in HTML gebruiken

Extensible Markup Language is geen vervanging voor HTML. Wel is het mogelijk XML gegevens tussen HTML codes te plaatsen. Er is een belangrijk verschil tussen XML en HTML. Bij HTML zijn de codes vooraf gedefinieerd. Met XML is het mogelijk om elke code te maken die nodig is. Extensible Market Language is dan ook goed uit te breiden.

Voorbeeld van XML document

XML wordt veel gebruikt als sitemap voor zoekmachines. Het voordeel hiervan is dat er continu gegevens kunnen worden toegevoegd. Zoekmachines lezen de XML sitemap en ontdekken welke URL’s de website heeft. Dit maakt het indexeren van de website een stuk eenvoudiger.

Een XML sitemap is belangrijk om vindbaar te zijn binnen de zoekresultaten. Om deze reden wordt webmasters aangeraden een XML sitemap aan te maken. Het CMS WordPress creëert deze sitemap automatisch.

Waar wordt XML voor gebruikt?

Extensible Markup Language wordt gebruikt om gegevens via het internet te versturen of op te slaan. Het is een handige methode om spreadsheets, financiële transacties of technische tekeningen in een tekstbestand te verwerken. XML ziet eruit als een verzameling regels en richtlijnen. Het wordt door verschillende websites gebruikt. Ook wordt het toegepast in combinatie met Excel. Het is hierbij nodig om een XML schema bestand aan een werkmap toe te voegen.

Meest gestelde vragen over XML

Hieronder beantwoorden we in het kort de meest gestelde vragen over XML. Heb je zelf nog een vraag? Stel hem onderaan het artikel en we proberen een zo goed mogelijk antwoord op te geven.

Wat is een XML bestand?

Dit is een standaard van het World Wide Web Consortium (W3) waarbij gebruik wordt gemaakt van formele opmaaktaal.

Wat is XML feed?

Een productfeed of datafeed maakt het voor een adverteerder mogelijk om productinformatie aan te bieden. Een XML feed / datafeed wordt veel gebruikt door vergelijkingswebsite of website met veel content.

Wat is XML formaat?

Het XML formaat wordt toegepast om bepaalde gegevens op te slaan. Hieraan zijn strikte regels gebonden.

Wat is XML-RPC?

Ook de vraag Wat is XML-RPC kwamen we tegen. Dit is een protocol voor Remote Procedure Call. Het gebruikt XML om http te coderen. XML-RPC verzendt een http verzoek naar een server die het protocol implanteert.

Binnen WordPress wordt er vaker gebruik gemaakt van xmlrpc.php. Dit is een bestand dat een communicatiemiddel van WordPress is. Xmlrpc.php zorgt ervoor dat externe applicaties kunnen communiceren met de website. Helaas wordt het bestand wordt vaak misbruikt voor een pingback DDoS-aanval of een brute Force Attack. Het gevolg is het offline gaan van de website.

Webmasters kunnen het bestand eenvoudig te hernoemen of te verwijderen. Ook is het te blokkeren in het htaccess bestand. Hiervoor wordt een extra regel opgenomen in het htaccess bestand, waarmee de toegang tot XMLrpc.php wordt geblokkeerd.

Wat is XML DOM document?

Het DOM (Document Object Model) is een bepaalde programmeertaal benadering van onder andere XML documenten. Het is begonnen met HTML, dat ontstond om documenten interactief te maken. Het was hierbij belangrijk dat alle onderdelen van het document afzonderlijk benaderd konden worden. Browsers werken allemaal op een andere manier. Het world wide web consortium heeft het Document Object Model opgesteld.

Het DOM document ziet verschillende elementen, waarbij ook het tekstelement wordt gezien. Elk element heeft zijn specifieke eigenschappen. Het gaat hierbij om tekst, stijl, hiërarchische positie, reageren op gebeurtenissen en functies.

Cursus XML

De ontwikkeling van XML is begonnen in 1996. Het is vrij van licentie, een familie van technologie en bestaat uit tekst maar is niet bedoeld om gelezen te worden.

 Heb je interesse in programmeertalen dan is het zeker interessant om een cursus XML te volgen. Voor deze cursus heb je basiskennis van het internet, HTML en CSS nodig. De XML-cursus is voornamelijk geschikt voor systeemanalisten, systeembeheerders, applicatieontwikkelaars en projectleiders.

Er is ook een gratis cursus XML gratis beschikbaar. Deze vind je via diverse websites zoals de XML tutorial of XML cursus.

Een online XML cursus kopen kan via de website bol.com. Een aanrader is het boek “basiscursus XML” van Harry Heijkoop. Op de website van alphamegahosting zijn diverse voorbeelden XML cursus te vinden. In dit voorbeeld is te zien hoe de opmaak van XML eruit ziet.

XML validator

Sommigen maken gebruik van een XML validator. Hierbij is het mogelijk om XML bestanden online te valideren. Het bestand wordt ingevoerd, de validator bekijkt of het hier ook daadwerkelijk om een XML bestand gaat.

Een andere veel gebruikte toepassing is de XML editor. Hiermee is het mogelijk om gebruik te maken van XML gebaseerde technologie en het maken, bewerken en publiceren van XML documenten. De XML editor is geschikt voor beginners tot XML experts. Het is beschikbaar op verschillende platforms en besturingssystemen.

Bronnen:
https://www.w3schools.com/XML/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Extensible_Markup_Language
https://en.wikipedia.org/wiki/XML
https://nl.wiktionary.org/wiki/XML

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven