Wie woont er op dit adres? Zo kom je erachter!

Wanneer je een mooi huis of pand ziet, ben je soms nieuwsgierig wie er woont. Is het een beroemdheid, een verstrooide professor of een doodnormaal gezin? Vroeger was het makkelijk om de bewoner van een woning te achterhalen. Tegenwoordig moeten we met de privacy van mensen rekening houden. Hierdoor is het niet makkelijk om te ontdekken wie er op een adres woont. Gelukkig zijn er nog steeds een aantal trucjes die goed werken.
Mag je achterhalen wie er op een adres woont?
Je mag in principe ergens aanbellen en vragen wie er woont. Of de bewoner hierop blij mee is, dat is een ander verhaal. Grote kans dat de bewoner je vriend aankijkt, geen antwoord geeft of zelfs de waakhond op je afstuurt.
Je mag ook via social media openbare gegevens bekijken. Wanneer iemand op zijn Facebookprofiel heeft staan dat hij op de Weetnietlaan 7 in Akkerdam woont, is het zijn of haar verantwoording om dit openbaar te zetten. Het kan jou niet kwalijk worden genomen dat je deze informatie ziet.
Of je mag achterhalen wie er op een adres woont, hangt ook een beetje van het doel af. Is dit om iemand te stalken of lastig te vallen, dan is het doel niet gerechtvaardigd. En is het bedoeld om ongewenste of ongevraagde reclame te sturen, dan mag dit ook niet zomaar.
Wat je met de informatie mag doen (en wat niet)
Voordat ik je laat zien hoe je achterhaald wie er op dit adres woont, moet je eerst weten wat wel en niet mag. Gegevens die in handen krijgt mag je niet openbaar zetten of met anderen delen. Dit valt omdat doxing, dit is het verzamelen van persoonlijke gegevens aan dit online verspreiden. Doxing is strafbaar.
Wat je wel mag doen
- Adresgegevens gebruiken voor normale communicatie, voor een zakelijke of persoonlijke relatie.
- Levering van goederen of diensten.
- Bijhouden van klantgegevens (voor bedrijven).
- Marketing met toestemming.
Wat je niet mag doen
- Ongeoorloofd delen, dus zonder toestemming.
- Ongevraagde reclame versturen.
- Adresgegevens gebruiken voor identiteitdiefstal of andere frauduleuze activiteiten.
- Onrechtmatige discriminatie.
- Ongerechtvaardigde inbreuk maken op de privacy.
Een naam bij een adres zoeken
Benieuwd wie er op een bepaald adres woont? Dit betekent dat je naam bij een adres zoekt. Dit kan op verschillende manieren.
De makkelijkste manier is via het Kadaster, maar dit kan alleen wanneer het om een koopwoning gaat. Tegen betaling kun je de eigenaar van een koopwoning opvragen. Houd er wel rekening mee dat het lastig is om eigendomsinformatie van een woning die niet aan jou toebehoort, op de vragen. Meestal krijg je slechts beperkte informatie. Ook moet je weten dat de eigenaar niet de bewoner hoeft te zijn.
Een andere methode is via het bevolkingsregister bij de gemeente. Helaas kun je vaak alleen oud bewoners opvragen, waarbij je geen informatie over de huidige bewoners krijgt. Dit heeft weer met privacy te maken.
Ikhebje.nl is een website waar je mensen zoekt op naam, adres, postcode of telefoonnummer. Het is mogelijk om omgekeerd te zoeken, bijvoorbeeld omdat je alleen een adres of een telefoonnummer hebt.
Het buurthuis bezoeken
In veel wijken is een buurthuis aanwezig. Dit is een fysieke locatie waar bewoners uit hun buurt of gemeenschap samenkomen, of waar activiteiten georganiseerd worden. Buurthuizen zijn vooral ontmoetingsplaatsen.
Ga eens langs het buurthuis dat vlak bij het bewuste adres staat. Misschien zijn mensen hier behulpzaam genoeg om te zeggen wie er op het adres woont. Het zou overigens netjes zijn wanneer ze dit niet doen, vanwege de privacy van de bewoner(s).
In de buurt aanbellen
Het is niet ethisch om bij buren aan te bellen en te vragen wie er op het adres woont dat je op het oog hebt. Maar wanneer je de gegevens dringend nodig hebt, kan dit wel een goede methode zijn.
Leg wel altijd uit waarom je wil weten wie er woont. Ook nog op wanneer je geen goede uitleg geeft aan anderen vertrouwen het niet, kunnen ze de politie bellen. Voordat je het weet kun je op het politiebureau alsnog uitleg geven.
Het telefoonboek of de Gouden Gids
Het fysieke telefoonboek bestaat niet meer, maar online kun je er nog steeds gebruik van maken. Juist door digitalisering is het makkelijker om de bewoner van een adres te achterhalen. Je hoeft alleen maar het adres in te voeren, en met wat geluk verschijnen de contactgegevens.
Gaat het om een bedrijfspand, kijk dan in de Gouden Gids. Je vindt de naam van het bedrijf, en soms ook de naam van de eigenaar of de ondernemer.
Via makelaars
Gaat het om koopwoning die te koop staat, dan staan deze gegevens waarschijnlijk op het internet. Vaak vind je alleen informatie omtrent de woning, maar soms heeft de eigenaar zelf zijn woning op het internet te koop gezet. De contactgegevens van de eigenaar staan hier dan bij.
Social media gebruiken
Als laatste kun je een kijkje op social media nemen. Sommige mensen plaatsen echt alles op social media. Zoals hun naam, adres, telefoonnummer en soms zelfs hun wachtwoorden of pincodes. Maar nadat, informatie die je vindt mag je niet met anderen delen (strafbaar).
Betaald: het Kadaster
Alleen voor koopwoningen kun je eigendomsinformatie opvragen. Hiervoor ga je naar het Kadaster. Je betaalt € 2,80 voor informatie over de eigenaar, oppervlak van de woning (niet bij appartementen), wie de woning of het pand mag gebruiken en eventuele gebruiksbeperkingen. Voor deze informatie hoef je alleen maar het adres in te voeren. Na betaling ontvang je de informatie.
Dit is de meest makkelijke manier om te achterhalen wie er op een adres woont. Maar let op: dit gaat niet bij sociale huurwoningen. Bovendien hoeft de eigenaar niet de bewoner zijn.
Hoe kom je achter iemands adres?
Er zijn verschillende manieren om het adres van iemand te achterhalen. Dit is dus iets anders dan checken wie er op een adres woont.
Weet je de naam van de persoon, en ook de woonplaats? Gebruik dan de telefoongids of de Witte Gids om op naam en woonplaats te zoeken. Heb je alleen een telefoonnummer, dan helpen deze twee je hier ook prima bij. Vul het telefoonnummer in en kijk of hier een adres bij hoort.
Gebruik een zoekmachine zoals Google of Bing om er achter te komen waar iemand woont. Vul het telefoonnummer of de naam in. Hoe meer informatie je invult, hoe beter, omdat de zoekresultaten dan relevanter zijn.
Of iemand via de telefoongids op een zoekmachine vindbaar is, hangt van diens privacy af. Sommigen weten hun privacy zeer goed af te schermen.
Vraag het aan anderen
Wil je echt heel graag weten waar iemand woont? Vraag het dan aan familie, collega’s of bekenden van deze persoon. Misschien hebben jullie gezamenlijke connecties.
Betaal niet zomaar voor informatie
In principe mag geen enkele instantie of website privacygevoelige gegevens delen of verkopen. Tenzij de persoon in kwestie hier toestemming voor heeft gegeven. Wanneer je moet betalen voor informatie omtrent iemands naam of adres, dan is dit vaak onbetrouwbaar. Geef dus niet zomaar geld uit.
Er gelden natuurlijk enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer je informatie bij de gemeente opvraagt, of bij het Kadaster. Zoek je informatie over een bedrijf, dan koop je dit via de Kamer van Koophandel.
Hoe kom ik achter een huisnummer?
Wil je weten op welk huisnummer iemand woont? Wanneer je de naam en straat weet, is het vrij makkelijk om te achterhalen welk huisnummer hierbij hoort. Je kunt bijvoorbeeld door de straat rijden of wandelen en naambordjes bekijken. Of gebruik het internet om antwoord op je vraag te vinden.
Verder staan het telefoonboek, de Witte Gids en de Gouden Gids tot je beschikking. Misschien vind je de juiste informatie op social media, of via anderen.
Het laatste redmiddel: via een gerechtelijk bevel
Soms is het absoluut noodzakelijk om te weten wie er op een adres woont, of waar iemand verblijft. Met een zeer geldige reden kun je een gerechtelijk bevel krijgen. Met dit bevel zijn instanties of websites verplicht om mee te werken, waarbij ze bepaalde informatie vrij moeten geven.
Een gerechtelijk bevel voor het vrijgeven van persoonlijke informatie kan alleen worden aangevraagd door bevoegde autoriteiten:
- Rechters
- Officieren van justitie
- Wetshandhavingsinstanties
- Gerechtelijke instanties
De redenen hiervoor variëren, maar vaak heeft dit met een juridisch onderzoek of strafrechtelijke vervolging te maken. In uitzonderlijke gevallen gaat het om nationale veiligheidsdoelen.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.