Wie is Trump: alles wat je over hem wil weten

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Donald Trump was de 45ste president van de Verenigde Staten. Hij is op 20 januari 2017 verkozen tot president. Bijzonder is dat de president nooit eerder in de politiek zat maar jarenlang actief was in de vastgoed.

Achtergrond van Donald Trump

Donald John Trump werd op 14 juni 1946 in Queens (New York) geboren. Hij is de zoon van Fred Trump, een Amerikaanse vastgoedontwikkelaar. Vader Fred is de zoon van 2 Duitsers die in 1885 emigreerden naar de VS.

Het gezin Trump bestond uit vijf kinderen, waarvan Donald de vierde was. Op 13-jarige leeftijd werd Donald wegens slecht gedrag geschorst van school. Donald volgde de voetsporen van zijn vader en studeerde af aan de Wharton school, waar hij een vastgoedstudie volgde.

Van vastgoedhandelaar tot president

Donald begon na zijn studie te werken in het bedrijf van zijn vader. Hij trok steeds grotere projecten aan, en liet de Trump Organization bouwen vanuit het failliete hotel Commodore.

De ondernemende Donald verscheen een paar keer in het nieuws, voor het eerst in 1973. Hij werd ervan verdacht een wet met betrekking tot vastgoed te hebben geschonden. In 1989 raakte hij in financiële problemen, dat vanaf halverwege de jaren 90 zichtbaar verbeterde. In 2015 werd het vermogen van Trump dankzij een aantal vastgoedprojecten op 4,1 miljard dollar geschat.

Trump heeft een aantal malen overwogen om zich voor de presidentsverkiezingen kandidaten stellen. Dit was in de jaren 1998, 2004 en 2012. In 2013 liet hij onderzoeken of hij kans maakte op een kandidaatschap. Het onderzoek kosten maar liefst 1 miljoen dollar. In 2015 stelde Donald zich kandidaat als president. Hij won in februari 2006 twee republikeinse voorverkiezingen en in mei de voorverkiezingen in Indiana.

Verkiezingen Amerika

Tijdens de verkiezingen van 2016 was er een strijd tussen Clinton en Trump. Op 8 november won Trump het van Clinton en werd hiermee de nieuwe president. Hij legde de presidentiële eed af op 20 januari 2017.

Het presidentschap

Donald kwam direct na zijn aantreden als president in het nieuws door zijn bijzondere beslissingen. Hij besloot tot het bouwen van een muur langs de volledige Mexicaans-Amerikaanse grens. Ook stelde hij vrij snel een inreisverbod in voor een aantal Islamitische landen.

In 2017 liepen de spanningen tussen de Amerikaanse Donald Trump en de Noord Koreaanse leider Kim Jong-Un hoog up. Noord-Korea voert een aantal test raketlanceringen uit en blijft bouwen aan nucleaire wapens. Een nucleaire oorlog tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea lijkt dichtbij. Over en weer wordt er flink gedreigd.

Waarom Trump een goede president was

Er was een hoop kritiek op de 45e president, toch konden zijn beslissingen ook goed uitpakken. Zo wilde hij een hoop geld aan de infrastructuur besteden. Hij was voor zijn verkiezingen voornemens om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Hiermee bloeien de steenkolenindustrie en financiële sector op. Uiteindelijk heeft de president het klimaatakkoord opgezegd, ter bescherming van de Amerikaanse industrie.

Waarom Trump een goede president was hangt af van de politieke voorkeur en persoonlijke denkwijze over bepaalde zaken.

De duistere kant

Trump deed een paar schokkende uitspraken en nadat de vrouwen ongewenst seksueel. Vanaf het begin had Trump een slechte relatie met de media. Hij beschuldigde de pers vaker van het verspreiden van nepnieuw is. Het Twittergebruik van deze (ex)president was ook wel opvallend. Hij communiceerde via Twitter rechtstreeks met de Amerikaanse bevolking, staat andere president zijn tot nu toe nooit gedaan hadden.

Trump vond Twitter fijn omdat zijn woorden dan niet verdraaid werden. Wel deed hij een aantal spannende uitspraken, onder andere het feit dat hij het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-un “Little Rocket Man” noemde. Clinton noemde hij “Crooked Hillary”. Hij gebruikte Twitter ook om topfunctionarissen in zijn eigen kabinet van de nodige kritiek te voorzien.

Einde van het presidentschap

Tot 20 januari 2021 was hij de 45e president van de VS. In 2022 liet Trump weten dat hij zich opnieuw verkiesbaar stelt als president van de VS. In 2024 vinden er weer nieuwe verkiezingen plaats.

Wie is Trump Jr?

Wie het nieuws volgt komt regelmatig de naam Trump Jr tegen. Donald Trump Junior is geboren in 1977. Hij is het oudste kind van de Amerikaanse president. Net als zijn vader houdt Donald Junior zich bezig met vastgoed. Donald Trump Jr is in november 2005 getrouwd met Vanessa Haydon, samen hebben ze 5 kinderen.

Over Ivana Trump?

Ivana Trump is de voormalige echtgenote van de president. Ze werd in 1949 geboren in Tsjechië. Ze trouwde in 1977 met Donald, samen kregen ze drie kinderen. In 1990 ontdekte ze dat haar man een affaire had, waarop Ivana Trump echtscheiding aanvroeg.

De vrouw van Donald: Melania Trump

De in 1970 geboren Melania Trump trouwde in 2005 met Donald. Haar officiële naam is Melanija Knavs, ze komt uit de Sloveense plaats Novo mesto. Door de aanstelling van Donald als president van Amerika was Melania de First Lady van de Verenigde Staten.

Trump bij Jensen?

In het programma Jensen USA van Robert Jensen kwam regelmatig Trump-imitator John di Domenico voorbij. Deze acteur, schrijver en imitator is erg populair in de Verenigde Staten. Hij imiteert niet alleen de president maar ook bekendheden als Doctor Phil, Larry King, Ozzy Osborne en Sean Connery.

Is Trump een narcist?

Sommigen beweren dat Trump lijdt aan kwaadaardig narcisme. Duizenden psychiaters en psychologen hebben een diagnose op afstand gesteld, dit onderzoek kwam van de grond na een online petitie. Deze psychiaters en psychologen hebben de Amerikaanse president nooit zelf gezien of onderzocht, toch stellen ze de diagnose narcisme.

Er was veel kritiek op deze online petitie omdat niet duidelijk was of de gedragingen van de president tot zijn persoonlijkheid behoren of dat het slechts gespeeld is. Of Donald een narcist is of aan narcisme lijdt kan alleen worden vastgesteld door een persoonlijk onderzoek. Het is niet geheel eerlijk om deze diagnose op afstand vast te stellen.

Bronnen en referenties:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump
https://en.wikipedia.org/wiki/Ivana_Trump

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven