Wie heeft de computer uitgevonden?

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Computers zijn nog niet zo oud, toch is de mens lang bezig geweest met het ontwikkelen hiervan. Er is niet één persoon aan te wijzen die de computer heeft uitgevonden. Meerdere personen hebben hieraan gewerkt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de moderne computer is ontstaan. Om te zien welke mensen de pc hebben uitgevonden, duiken we de geschiedenis in.

1642, eerste rekenmachine

De computer is uitgevonden als hulpmiddel bij het rekenen. Bepaalde berekeningen konden maar moeilijk uit het hoofd worden gemaakt. Een van de eerste rekenhulpmiddelen waren het telraam en de kerfstok. In 1642 ontwikkelde Blaise Pascal de eerste mechanische rekenmachine. Dit apparaat werkte zoals de ouderwetse kilometerteller. Hierbij werd gebruik gemaakt van verschillende wieltjes.

Bij grote berekeningen was het normaal om een groep mensen in te zetten. Deze groep mensen werd de computer genoemd. In het jaar 1822 bedacht Charles Babbage de differentie machine. Deze machine moest grote berekeningen makkelijker maken. Helaas was de machine niet betrouwbaar genoeg.

In 1833 ontwikkelde hij de analytische machine. Dit zou een programmeerbare digitale computer moeten worden. Deze werd nooit verder ontwikkeld en in gebruik genomen.

  • Mini-versie van de bestverkochte homecomputer uit de jaren ‘80
  • Compleet met joystick en 64 klassieke, officieel gelicenseerde games
  • Direct aan te sluiten op elke moderne tv

1938, voorloper eerste computer

De Duitse Konrad Zuse ontwikkelde in 1938 de Z1. Dit was een apparaat dat opgebouwd was uit metalen plaatjes die over elkaar heen schoven. Met behulp van een gaatjeswand kon de computer getallen inlezen en programma’s lezen. Deze computer was binair oftewel een tweetalig getalsysteem. De Z1 werd gebruikt om met komma getallen te rekenen.

Helaas is ook de Z1 nooit betrouwbaar geweest. Later werden er nieuwere versies ontwikkeld. In 1941 ontwikkelde Konrad de Z3. Ook deze maakt gebruikt van het binaire stelsel. Deze computer was de eerste goed werkende computer die programmeerbaar was. De programma’s stonden extern op een tape opgeslagen.

De Z3 had een klokfrequentie van 5,3 Hertz. Het gewicht bedroeg ongeveer 1000 kilo. Dat is wel even wat anders dan de moderne desktop pc.

1946, tweede elektronische computer

Wie heeft de computer uitgevonden? Het is nog steeds niet helemaal duidelijk. In 1944 ontwikkelde IBM de Harvard Mark 1. In 1946 kwam de tweede elektronische computer op de markt. Deze computer kreeg de naam ENIAC en werd speciaal voor het Amerikaanse leger gebouwd.

In deze periode was het echt een supercomputer. Hiermee was het mogelijk om trajecten van granaten en raketten binnen 30 seconden te berekenen. De ENIAC was zo groot dat hij een grote kamer in beslag nam. In 1955 werd dit apparaat door blikseminslag beschadigd.

1947, de transistor

Tot het jaar 1947 waren computers zeer groot en zwaar. Deze computers werkten op basis van duizenden draden en lampen. De computers gaven hierdoor veel warmte af. In het jaar 1947 werd de transistor uitgevonden. Dit is een elektrisch onderdeel dat elektrische trillingen versterkt. Hiermee was het mogelijk de computer kleiner te bouwen. Ook werd deze sneller.

In de jaren tussen 1950 en 1980 werd er voornamelijk met centrale computers gewerkt. Andere benaming hiervoor was een mainframe. In het begin werd er gebruik gemaakt van ponskaarten en magnetische tapes. Hiermee konden meerdere gegevens worden ingevoerd.

1981, eerste personal computer

IBM had in 1943 de ambitie om wereldwijd 5 computers te verkopen. Uiteindelijk viel dit tegen, maar hier kwam in 1981 verandering in. IBM kwam met de eerste personal computer, afgekort tot pc. Vanaf toen was het mogelijk om ook thuis gebruik te maken van een pc.

De IBM pc had een kloksnelheid van 4,77 megahertz. Deze 16 bits pc was geschikt voor thuis en kantoorgebruik. In het begin van de jaren 80 kwam ook de eerste laptop op de markt. De eerste laptops waren log en zwaar. Ze wogen vaak meer dan 10 kilo. Het scherm was naar verhouding zeer klein, vaak niet meer dan een paar centimeter.

1984, eerste PDA

De PDA of Personal Digital Assistent is in 1984 ontwikkeld. Andere benamingen zijn zakcomputer of palmtop. Een PDA werd vooral gebruikt als mobiele telefoon en persoonlijke agenda. De kloksnelheid van een PDA ligt tussen de 600 en 1000 mega Hertz.

PDA’s worden minder gebruikt sinds de opkomst van de smartphone. Voornamelijk bedrijven maken gebruik van de PDA. In 1992 kwam de eerste smartphone ter wereld op de markt, de IBM Simon. Dit toestel was zijn tijd ver vooruit en werd daardoor geen succes.  Sinds 2007 is de eerste smartphone in gebruik genomen, de iPhone 2G.

Wie heeft de computer echt uitgevonden?

Bij veel producten is duidelijk wie de uitvinder was. Aan de computer hebben vele mensen gewerkt. Telkens weer werden oude modellen verder ontwikkeld. Er is dus niet zomaar één uitvinder aan te wijzen. Bovenstaande opsomming geeft een duidelijk beeld van personen die bij hebben gedragen aan de moderne pc. De ontwikkelingen blijven niet stilstaan. Apparatuur wordt steeds sneller en wordt aangepast aan de moderne samenleving.

Bronnen en referenties:
http://www.ivorcatt.com/47c.htmhttps://en.wikipedia.org/wiki/History_of_personal_computers

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven