White live matters is discriminerend en black lives matter niet, hoe zit dat?

Bijgewerkt: 1 februari 2023

In december 2022 verschenen racistische teksten op de Erasmusbrug (en ook in Venlo). Hier stond onder andere de tekst ‘white live matters’ op. Dit wordt als discriminerend gezien. Veel mensen vragen zich af waarom de tekst ‘black live matters’ dan niet discriminerend is.

De betekenis van black live matters

Het begon allemaal met Black Lives Matter. Dit is een internationale mensenrechtenbeweging die opkomt tegen racisme. De beweging is ontstaan na politiegeweld tegen zwarte Amerikaanse mensen.

De betekenis hierachter is dat zwarte levens ertoe doen. Het is niet zo dat de BLM-beweging tegen witte mensen is of racistische uitingen doen. Ze willen gewoon duidelijk maken dat zwarte levens net zo belangrijk zijn als witte levens.

De Black Lives Matter-beweging bestaat al vrij lang en is in 2013 ontstaan. Dit gebeurde na de vrijspraak van politieagent Zimmerman die de zwarte tiener Trayvon Martin om het leven had gebracht.

De gedachte van white live matters

De tegenactie op BLM heet White Lives Matter (ontstaan in 2015). Je zou denken dat dit een beweging is die duidelijk wil maken dat witte levens ertoe doen, net als bij Black Lives Matter. Zo zit het niet helemaal in elkaar.

White Lives Matter vindt dat witte levens er meer toe doen dan zwarte Levens. Terwijl BLM van mening is dat zwarte levens er net zoveel toe doen.

Er is dus een duidelijk verschil tussen deze twee. Voorvechters van BLM vinden dat zwarte mensen net zoveel recht hebben als ieder ander. Terwijl WLM (white Live Matters) vinden dat ze meer rechten hebben.

White Lives Matter is discriminerend of racistisch

Wanneer je naar bovenstaande kijkt kan begrijp je ook dat White Lives Matter discriminerend of racistisch is. Toch hoeft dit niet in alle gevallen zo te zijn. Er zijn namelijk aanhangers van deze beweging die net wat anders denken. Ze vinden witte levens belangrijk maar niet per definitie belangrijker. Ze strijden voor gelijke rechten.

Zoals met alle bewegingen heb je ook verschillende aanhangers. Dit komt omdat mensen een beweging op verschillende manieren op kunnen vatten.

Het normaliseren van racisme

Eind 2022 stonden er racistische teksten op de Erasmusbrug. De Nederlandse White Lives Matter-extremisten zijn een dochtergroep van de internationale beweging. De Nederlandse groep streeft ernaar om minimaal 99% van de inwoners blank te krijgen. De overige 1% mag uit toeristen bestaan.

Of dit streven kans van slagen heeft? Waarschijnlijk niet. Nederland is een multiculturele samenleving. Er wonen ‘getinte’ mensen in Nederland die hier zijn geboren, en hun ouders ook. Het zijn soms rasechte Hollanders.

De grootte van WLM

Het is niet zo dat White Lives Matter een supergrote beweging is. In Nederland waren er eerder ongeveer 1300 leden en na de projecties op de Erasmusbrug bleven er nog ongeveer 800 leden over. Wereldwijd heeft de beweging zo’n 17.000 aanhangers/leden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven