Welke schoonmaakmiddelen zijn pH neutraal?

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Mensen met een gevoelige huid kunnen beter gebruik maken van pH-neutrale schoonmaakproducten. Hierdoor hoeft de huid minder te herstellen, iets dat altijd goed is. Welke schoonmaakmiddelen zijn pH neutraal? De meeste producten hebben een pH-waarde die hoger is dan je huid. In dit artikel lees je welke schoonmaakmiddelen voor jouw gevoelige huid geschikt zijn.

Waarom een pH neutraal schoonmaakmiddel beter is

Je huid vormt een natuurlijke barrière tegen schadelijke stoffen. Om je te beschermen tegen infecties, uitdroging en irritaties is de huid ligt zuur. Hij heeft een pH-waarde tussen de 5 en 6. Iets is neutraal wanneer het een pH-waarde van 7 heeft. Maar dit betekent niet dat het dan ook pH-huidneutraal is.

De ideale schoonmaakproducten hebben een pH-waarde van ongeveer 5,5. Dan pas spreek je over pH-neutrale schoonmaakproducten. Helaas zijn de meeste schoonmaakproducten (licht) alkalisch, dit wil zeggen dat de pH-waarde 7 of hoger is. Er zijn ook zure schoonmaakmiddelen waaronder azijn.

Een pH-neutraal schoonmaakmiddel is beter omdat het de beschermende werking van je huid niet aantast.

Welke schoonmaakmiddelen zijn pH neutraal?

Wees lief voor je huid en kies voor pH-huid neutrale producten. Maar ja, welke schoonmaakmiddelen zijn pH neutraal? Hieronder vind je een aantal goede voorbeelden.

Froggy/Frosch Neutrale Reiniger

Maak kennis met de pH neutrale allesreiniger van dit moment. Het merk Froggy/Frosch heeft een pH-waarde van 5,5, dit is dus zeer neutraal voor je huid. Deze allesreiniger is zeker huidvriendelijk. Ideaal voor mensen met een gevoelige huid, eczeem, psoriasis en andere aandoeningen. Let op: met een huidziekte is het altijd beter om tijdens het poetsen huishoudhandschoenen te dragen.

De pH-neutrale allesreiniger is duurder dan je gewend bent, maar dit kan ook bijna niet anders. Het is namelijk heel lastig om een schoonmaakmiddel basisch te houden. Aan de andere kant hoef je niet veel van dit product te gebruiken waardoor je er toch lang mee doet.

Ajax allesreiniger

Welke schoonmaakmiddelen zijn pH neutraal en kun je gebruiken voor de dagelijkse schoonmaak? Je hebt vast wel eens van de Ajax allesreiniger gehoord. Deze allesreinigers hebben een pH-waarde van 6,5. Dit is een iets hogere pH-waarde dan je huid maar nog steeds goed. Daarom behoort Ajax ook tot de aan te raden schoonmaakmiddelen.

Voordeel van dit merk is dat het prettig geprijsd is. Bovendien heb je keuze uit verschillende geuren. Als laatste maakt Ajax goed schoon zonder vervelende strepen achter te laten.

Klok allesreiniger (huidvriendelijk)

Van de Klok allesreiniger is bekend dat deze huidvriendelijk is. Dankzij het ontbreken van parfum worden huidproblemen zoveel mogelijk voorkomen. Helemaal pH neutraal is dit product niet maar dit kan ook niet met een allesreiniger. Deze allesreiniger is geschikt voor het schoonmaken van badkamer, toilet, keuken, woonkamer en slaapkamer.

Heb je een erg gevoelige huid? Dan is het altijd beter om tijdens het gebruik van een schoonmaakmiddel handschoenen te dragen. Je kunt namelijk nooit voor 100% voorkomen dat er toch huidirritatie ontstaat.

Hoe dan ook, het merk Klok is zeker aan te raden wanneer je op zoek bent naar een huidvriendelijk schoonmaakmiddel.

Schoonmaken met shampoo

Je zult merken dat maar weinig schoonmaakmiddelen pH neutraal zijn. Van shampoo is het wel bekend dat het zeer goed aansluit bij de pH-waarde van de huid. Shampoo heeft namelijk een pH-waarde die tussen de 5 en 6 ligt, precies hetzelfde als je huid. En het mooie is: schoonmaken met shampoo is zeker mogelijk.

Delicate kledingstukken kun je het beste in een sopje met water en shampoo wassen. Hiermee beschadigt je de stoffen niet. Daarnaast is schoonmaken met shampoo ook zeer geschikt voor de badkamer. Je schrobt er de tegeltjes en het sanitair mee. Het resultaat: een blinkend schone badkamer.

Wist je dat shampoo ook geschikt is als vlekken verwijderaar? Zit er een lelijke vlek op kleding, dep er dan wat shampoo op. Even in laten trekken en het kledingstuk in de wasmachine doen. Vlekken in je bank of stoelen verdwijnen dankzij shampoo ook als sneeuw voor de zon.

Dus: zorg dat je altijd wat shampoo in huis hebt. Het perfecte pH-neutrale schoonmaakmiddel. Neem dan de shampoo voor elke dag, daar heb je als schoonmaakproduct het meest aan.

Schoonmaken met alleen water

Kun je de vloer, badkamer, woonkamer of keuken schoonmaken met alleen water? Ja dat kan, maar moet je zeker niet te vaak doen. Jarenlang was het een trend om met alleen water en microvezeldoeken schoon te maken. Je verwijdert hier stof en vlekken mee, maar je smeert ook een gedeelte van het vuil uit.

Schoonmaken met alleen water kan dus af en toe, maar uiteindelijk wordt het oppervlak steeds viezer. Daarom is het aan te raden om minimaal eenmaal per week met een sopje schoon te maken.

Tip: niet met warm water dweilen

Welke vloer je ook hebt, dweil deze zeker niet met warm water. Het warme water verdampt snel waardoor zeepresten op de vloer achterblijven.

Voor het schoonmaken (dweilen) van vloeren zijn wat pH-neutrale producten verkrijgbaar. Eventueel de vloer met echte groene zeep dweilen. Sommige professionele vloerreinigers zijn 100% pH neutraal maar betrekkelijk duur. Ook zijn ze vaak alleen als groot verpakking verkrijgbaar.

Uit irritatie door schoonmaakmiddel: allergisch of een huidaandoening?

Heb je vaker last van huidirritatie wanneer je met de handen in een sopje zit? Huidirritatie kenmerkt zich door roodheid, jeuk, soms blaasjes of schilfers. De oorzaak is heel divers. Het zou bijvoorbeeld om contacteczeem kunnen gaan. Hierbij reageert de huid overgevoelig op de stoffen en schoonmaakmiddelen. Meestal is parfum de irriterende stof, maar ook andere stoffen kunnen voor irritatie zorgen.

Wanneer je al eczeem hebt dan kunnen schoonmaakmiddelen de klachten verergeren. Zelfs wanneer je geen eczeem hebt kun je door schoonmaakproducten eczeemachtige klachten krijgen. Denk hierbij aan een rode huid en jeuk.

Hoe dit komt? Irriterende stoffen halen het beschermlaagje op je huid weg. Wanneer dit vaak gebeurt kun je uiteindelijk een huidallergie ontwikkelen. Ga met terugkerende of langdurige klachten altijd langs de huisarts én kies voor pH-neutrale schoonmaakmiddelen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven