Wc papier in je onderbroek

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Er zijn van die dingen die je liever niet met anderen deelt. Zoals wc papier in je onderbroek. Waarom zou je toiletpapier in je ondergoed stoppen? Nou gewoon, wij vrouwen hebben dat soms nodig. Je weet wel, maandelijkse probleempjes en doorlekken. Herken je dit? Lees dan snel verder en probeer niet te lachen.

Hevige menstruatie en doorlekken

Hele lichte menstruatie of helemaal niet menstrueren is natuurlijk de meest ideale situatie. Helaas heeft de natuur anders besloten. Veel van ons krijgen te maken met best wel hevig bloedverlies. Wat is het verschil tussen normaal bloedverlies of een hevige menstruatie? Bij een normale menstruatie moet je om de 4 tot 5 uur het maandverband of tampon vervangen. Bij een hevige menstruatie moet je dit minstens om de 2 tot 3 uur doen. Doe je dit niet op tijd, dan krijg je te maken met doorlekken. Heb je al eens meegemaakt dat je doorlekte? Ik denk dat iedere vrouw hier wel over mee kan praten.

Je loopt door de stad en voelt plots wat nattigheid. Je weet direct hoe laat het is: je lekt door. Angstvallig vraag je aan je partner of vriendin of er aan de achterkant iets zichtbaar is. Ja hoor: er vormt zich langzaam een rode vlek. Had je er nu maar iets aan gedaan! Gelukkig is er wc-papier, de redder in (rode) nood.

Stop jij wc-papier in je onderbroek?

Geef eens eerlijk toe: stop jij wel eens wc papier in je onderbroek? Zal ik de eerste zijn die het toegeeft? Mijn menstruaties zijn soms zo hevig dat ik amper de deur uit durf. Zelfs het grootste en dikste maandverband is niet tegen doorlekken opgewassen. Moet ik toch even de deur uit? De enige optie is om alles op te vullen met wc-papier. Het liefst 10 lagen over elkaar heen. Dat houdt doorlekken wel even tegen.

Gênante momenten

Lees je er diverse fora op na, dan kom je erachter dat meer vrouwen dit doen. Het levert voor sommige vrouwen zelfs gênante momenten op. Gelukkig is mij zoiets nog nooit overkomen, maar jou misschien wel. Even snel omkleden waar je vriendje/partner bij is. Alle kleren uit en ineens schiet jouw partner in de lach: er steekt een stuk wc-papier uit je onderbroek. Of je bent op stap en merkt dat je ongesteld wordt. Niks bij je, dus dan maar wat velletjes wc papier in je onderbroek. Steekt er nog wat wc papier uit je broek, en jij hebt het niet in de gaten. Maar het hele café wel! Ik zie het al helemaal voor me. Mocht jou dit ooit overkomen zijn, of iets anders, dan mag je dit anoniem met ons delen. Gedeelde smart is halve smart, ja toch?

Wist je dat vrouwen wel meer gênante dingen doen waar mannen niks van weten? Zoals je beha dagenlang dragen of stiekem in je neus peuteren. Maar goed, dat houden we lekker voor ons. Terug naar het doorlek-probleem.

Is er dan geen enkele maandverband- of tamponfabrikant die doorlekkende vrouwen kan helpen? Weg met dat wc papier!  Ik ben op zoek gegaan naar een minder gênante oplossing.

Zo deden ze het vroeger

Eigenlijk is het helemaal niet raar om wc papier in je onderbroek te stoppen. Toen er nog geen maandverband op de markt was, gebruikte vrouwen oude lappen. Misschien herkent jouw oma of overgrootmoeder dit nog. Katoenen lappen werden tot laat in de jaren 60 gebruikt. Met riemen of speciale broekjes werd alles op zijn plaats gehouden.

Eind jaren 60 was het eerste wegwerp maandverband verkrijgbaar. Het absorbeerde een stuk minder goed dan nu. Toch was het al een hele vooruitgang. Tegenwoordig zijn we wel erg verwend met al die verschillende maandverbanden. Met of zonder vleugels, extra lang, speciale vorm en zelfs met geurtjes: er is genoeg keus. Komen we toch weer bij de vraag uit: welk maandverband (of tampon) is nu echt geschikt bij hevige menstruaties?

Nachtmaandverband en kraamverband

Zit jij nog steeds te hannesen met wc papier in je onderbroek? Dat is misschien nodig wanneer je gebruik maakt van normaal of extra lang maandverband en even de deur uit moet. Bij een hevige menstruatie red je het hier niet lang mee. Stap dan liever over op nachtmaandverband. Dit is langer en vaak wat dikker. Het absorbeert veel beter. Je zult merken dat je een stuk langer droog blijft. Bovendien geeft het je een zekerder gevoel.

Is dit nog niet voldoende voor jouw zware menstruatie? Gek eigenlijk dat geen enkele fabrikant een oplossing voor bedacht heeft. Het enige ‘maandverband’ dat bij zware menstruaties helpt is kraamverband. Het zit misschien niet zo comfortabel maar voorkomt doorlekken. Kraamverband krijg je bij de apotheek of betere drogist. Je kunt het ook online bestellen. Er is wel één nadeel: doe geen stretchbroek aan wanneer je kraamverband inhebt. Je ziet het namelijk eh.. .nogal zitten. Maskeer het met een extra wijd/ lang shirt of trui. Ziet er gelijk lekker nonchalant uit.

Gebruik liever geen Tena Ladies of vergelijkbare producten. Deze zijn bedoeld voor ongewild urineverlies en niet voor hevige menstruaties. Daar ga je het niet mee redden.

Tampon en maandverband tegelijk

Nog een oplossing: tampon en maandverband tegelijk gebruiken. Moet je dat natuurlijk wel willen. Sommige vrouwen gebruiken liever geen tampons. Vanwege een allergie ofzo. Met een tampon en maandverband tegelijk ben je in ieder geval beter beschermd tegen doorlekken.

Menstruatiecup kopen: is dat wat?

Heb je al eens van een menstruatiecup gehoord? Dit moet je net als een tampon inbrengen en vangt je bloedverlies op.

Bij een zeer hevige menstruatie zou dit beter moeten werken. Je kunt deze zelfs tot 12 uur lang dragen! Je ziet er aan de buitenkant niks van. Na gebruik spoel je hem onder de kraan en gebruikt hem opnieuw. Een menstruatiecup gaat wel tot tien jaar mee. Of het ook praktisch en hygiënisch is? Als je hem goed schoonhoudt, dan wel.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven