Wat is contactgeluid en wat kun je hiertegen doen?

Bijgewerkt: 30 januari 2023

Contactgeluid ontstaat doordat een constructie in trilling wordt gebracht. Bijvoorbeeld wanneer je met hoge hakken over een stenen vloer loopt. Of wanneer je een stoel verschuift. De trillingen die hierdoor ontstaan verspreiden zich door de woning. Zo ontstaat contactgeluid.

Het vervelende is dat contactgeluid niet alleen voor jezelf maar ook vaak voor de buren hoorbaar is. Die hebben bijvoorbeeld last van de muziek die je draait, je kind dat met een bal stuitert of je hakken zijn hoorbaar. Zelfs wanneer je op pantoffels loopt kun je voor buren soms als een kamerolifant klinken.

Verschil tussen luchtgeluid en contactgeluid

Het is belangrijk om op te merken dat er een verschil is tussen luchtgeluid en contactgeluid. Denk maar eens aan muziek draaien. Meestal gaat het hier om luchtgeluid. Maar wanneer de muziekbox tegen een muur aan staat dan kan deze muur gaan trillen. In dit geval spreek je van contactgeluid.

Bij contactgeluid wordt een constructie rechtstreeks door de geluidsbron aan het trillen gebracht. De trilling wordt dus niet via de lucht voortgebracht.

Normale geluiden en burenlawaai

Je kunt niet altijd muisstil blijven omdat de buren dit van je verlangen. De buren hebben normale leefgeluiden te gedogen. Dit geldt ook voor jou: je kunt niet eisen dat de buren de hele dag in bed liggen en geen enkel geluid maken.

Onder normale leefgeluiden verstaan we muziek draaien, een huilend kind, voetstappen, de tv die aan staat of een deur die dichtslaat. Zelfs af en toe een ruzie hoort bij het normale dagelijkse leven.

Natuurlijk worden hier wel normen aangesteld. Overdag mogen geluiden die bij buren binnenkomen niet harder zijn dan 50 dB. In de nachtelijke uren bedraagt dit 40 dB, waarbij geluiden alleen maar kortstondig hoorbaar mogen zijn. Bijvoorbeeld een vaas die omvalt of de telefoon die overgaat. Het is ‘s nachts niet de bedoeling dat je harde muziek draait of aan het stofzuigen bent.

Zo voorkom je contactgeluid

Het is soms lastig om contactgeluid te voorkomen. Denk maar eens aan het tikken van hakken op de vloer. Of de trap die kraakt wanneer je naar boven loopt. Wel kun je contactgeluid gedeeltelijk dempen door isolatie aan de muur, de vloer of het plafond aan te brengen.

Gaat het bijvoorbeeld om tikkende hakken op de vloer in een appartement? De onderburen kunnen hier aardig last van hebben. Door de vloer te isoleren komen dit soort contactgeluiden veel minder bij de onderburen door. In sommige gevallen is er helemaal geen last meer van contactgeluid.

Een muziekbox die tegen de muur staat is niet zo handig. De muur gaat trillen waardoor het geluid in een andere ruimte of misschien wel bij de buren doordringt. In dit geval is het aan te raden om de muziekbox los van de muur te zetten. Het helpt om de muziebox op een trillingsdempende plaat te zetten.

Wanneer de trap kraakt los je dit op door trapbekleding of halve maantjes aan te brengen. Soms helpt het om kraaklatten aan te brengen.

Over het algemeen is het aanbrengen van halve maantjes de meest eenvoudige en goedkope oplossing om contactgeluid van een trap te verminderen.

Het geluid van de buren dempen

Last van burenlawaai? Ga eerst met de buren in gesprek. Vaak zijn ze zich niet bewust van de contactgeluiden en dat je hier hinder van ondervindt. Misschien kunnen de buren er rekening mee houden of willen ze isoleren.

Mocht dit niet lukken dan zijn er wat dingen die je zelf doet om het geluid van de buren te dempen. Hieronder vind je vijf goede tips.

1. Maak alle naden, kieren en gaatjes dicht

Zorg dat geluiden van de buren niet bij jou binnen kunnen komen. Maak alle naden, kieren en gaatjes dicht. Denk hierbij ook aan scheuren in de muur of niet goed afsluitende kozijnen. Het dichten van naden en kieren voorkomt geen contactgeluiden maar het zorgt er wel voor dat je minder burenlawaai ondervindt.

2. Plaats een roomdivider in je woonkamer

Last van contactgeluiden van de buren en willen ze hier niets aan doen? Deel je woonkamer op een leuke manier in met een roomdivider. De kamer krijgt een eigentijdse en leuke uitstraling. Bovendien houd je vervelende contactgeluiden op afstand. En je krijgt er ook nog eens extra opbergruimte voor terug (afhankelijk van het model dat je kiest).

3. Gebruik textiel in je interieur

Toe aan een nieuwe inrichting? Denk dan eens aan wat meer textiel. Bijvoorbeeld een stoffen bank, een comfortabel vloerkleed, leuke woonkussens en misschien wel textielen wandbekleding. Textiel is goed in staat om geluiden te dempen. Bovendien ziet je interieur er ineens heel aaibaar uit.

4. Breng goede isolatie aan

Wanneer je echt veel last hebt van contactgeluiden dan zou je een voorzetwand kunnen maken. Je maakt eerst een frame dat je niet rechtstreeks tegen de muur monteert. Er moet een paar millimeter tussen zitten. Het frame vul je op met isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol. Hier overheen komen platen zodat er een mooie muur ontstaat.

Je hoeft de wand alleen nog maar te behangen of van een likje verf te voorzien. En klaar is je isolerende en geluiddempende wand. Jij hebt minimaal last van de buren en zij ook niet van jou. Bovendien werkt de voorzetwand isolerend waardoor je veel minder hoeft te stoken. Alle warmte blijft in jouw kamer en verdwijnt niet naar de buren!

5. Oordopjes in doen

Wanneer je ‘s nachts last hebt van contactgeluiden dan kun je het beste met oordopjes slapen. Misschien niet de beste oplossing maar het zorgt er nu de geval voor dat je niet in je nachtrust wordt verstoord.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

3 gedachten over “Wat is contactgeluid en wat kun je hiertegen doen?

  1. Hallo ik woon in een appartement en heb last van contactgeluid van de onderburen. Ik werk veel thuis en ik merk dat ik mij overdag aan de geluiden van de onderburen stoor. Ik heb met de buren gepraat maar dit heeft niks opgeleverd. Hierna heb ik contact gehad met de woningstichting maar ook dit heeft weinig opgeleverd. Inmiddels ben ik er uit dat het probleem bij mijn vloer ligt. Er zit geen ondervloer onder waardoor geluiden van de onderburen bij mij doordringen. Waarschijnlijk kunnen ze mij ook beter horen maar daar klagen ze niet over. Mijn vraag is nu of ik de woningstichting kan verplichten om een ondervloer aan te brengen of dat dit mijn eigen kosten zijn.

  2. Hallo

    Ter aanvulling op dit artikel. Het is ook mogelijk om een ruimte helemaal geluiddicht te maken. Dit doe je door een soort isolatieschil te maken. Hierbij breng je geluiddempende en isolerende materialen op de vloer het plafond en de wanden aan. Zonder dat geluid weg kan lekken. Het is wel vrij duur om dit te maken. Ik kan het wel adviseren wanneer je deejayapparatuur hebt of een muziekinstrument bespeelt.

  3. Het idee van de voorzetwand was erg goed mijn vriend heeft dit gemaakt. Geen hinderlijke geluiden meer en het isoleert ook nog eens. Perfect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven