Wat draag je onder een zwart overhemd? (Speciaal voor mannen)

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Een zwart overhemd is stijlvol maar ook mysterieus. Volgens sommigen is dit een kleur die eigenlijk niet kan. Het zou alleen bedoeld zijn voor begrafenissen. Kom op hé! We leven in een tijdperk waarin donkere kleuren heel goed kunnen. Maar alleen wanneer het goed matcht met de rest van je outfit. Wil je weten wat je onder een zwart overhemd draagt? Dan komen hier tips waar je echt wat aan hebt.

De betekenis van een zwart overhemd

Veel mannen zien een zwart overhemd als fout. Je kunt het alleen tijdens het uitgaan of een begrafenis dragen. Wanneer je ook die mening hebt, wordt het tijd om hem te herzien. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden met deze kleur.

Laat ik eerst vooropstellen dat een overhemd bijna elke man goed staat. Of je nu van een klassieke of trendy kledingstijl houdt, natuurlijk of dramatisch, zwart is een geweldige kleur. Je kunt het namelijk met bijna alle andere kleuren combineren.

Kleuren hebben een bepaalde betekenis. Vroeger was zwart de kleur van rouw en van de zondeval. Voor sommigen staat het ook voor somberheid. Maar wanneer het om een zwart overhemd gaat dan heeft dit een heel andere betekenis. Het is een elegante en prestigieuze kleur. Maar ook een formele kleur, waardoor het prima bij een zakelijke outfit past.

Moet je altijd iets onder een overhemd dragen?

Wanneer je twijfelt wat je onder een zwart overhemd draagt, is het goed om te weten dat je IETS onder het hemd aandoet. Draag je het rechtstreeks op het lichaam dan is de kans groot dat je last van zweetplekken krijgt. Je kent het wel, het is warm of je hebt de zenuwen. Je voelt het zweet lopen en er verschijnen natte plekken onder je oksels.

Door een shirtje onder het overhemd te dragen, voorkom je dit probleem. Het shirtje zal de zweetvlekken opvangen.

Je doet het dus om beter voor de dag te komen. Maar ook omdat een shirtje het overhemd beschermt. Zweetvlekken zijn namelijk lastig te verwijderen. Nu zal het op zwart niet direct opvallen, maar er kan zeker een gelige plek achterblijven. Bovendien laten zweetgeurtjes zich ook moeilijk weghalen.

Soms is de enige optie: de zweetplekken eruit knippen. Zoiets wil je niet, daarom is het beter om onder je overhemd een shirtje met korte mouwen te dragen. Of in de winter iets met lange mouwen. Zolang het maar een dunne stof is, want je blouse of overhemd moet wel comfortabel zitten.

Wat draag je onder een zwart overhemd? Zwart, wit of een andere kleur?

Een ondershirt vangt je zweet of lichaamsvocht op. Maar het zorgt soms ook voor een mooiere uitstraling. Bijvoorbeeld wanneer je borsthaar vrij hoog zit. Niet iedereen vindt het mooi om je borsthaar te zien. Een ondershirt zorgt ervoor dat je deze haartjes verbergt. Terwijl je toch een knoopje open kan laten staan.

Het beste is om een donkere kleur onder een zwart overhemd te dragen. Zwart onder zwart is altijd een goede keuze.


Je kunt ook voor donkergrijs kiezen, of donkerblauw. Dit zijn kleuren die ook nog wel kunnen. Maar draag geen wit onder een zwart overhemd. Dit steekt te veel bij elkaar af.

Misschien denk je erover om een ander kleurtje te dragen. Bijvoorbeeld rood, geel, groen of blauw. Het zijn gewaagde kleurtjes waar je mee opvalt. En het kan zeker mooi onder een zwart overhemd staan. Je zorgt dan voor een extra detail. Een gekleurd ondershirt kan een goede vervanger voor een stropdas zijn.

Maar let op dat de rest van de outfit hiermee matcht. Je kunt bijvoorbeeld geen geel shirt onder een zwart hemd dragen, en hierop een rode broek. Rood met zwart kan zeker maar je kunt slechts op één lichaamsdeel het accent leggen. Dat is dus of de broek, of het ondershirt. Maar niet beiden.

Kies je dus voor geel, rood, oranje of een andere opvallende kleur als ondershirt? Dan heeft je broek een donkere kleur, waarbij zwart, donkergrijs of donkerblauw de meest veilige keuze is.

Geen shirtjes met printje of patronen

Om het niet te druk te maken, kies je voor een neutraal shirtje. Bijvoorbeeld een zwart T-shirt zonder gekleurde kraag. Of een donkergrijs shirtje zonder print of patroon. Al die dingen leiden teveel af. Het zorgt ervoor dat je niet meer zo stijlvol overkomt als je gewenst had.

Geen poloshirt dragen!

Er is zeker verschil tussen een poloshirt en een normaal T-shirt. Een poloshirt heeft een kraagje. Het is een kledingstuk dat door de Franse tenniskampioen René Lacoste werd ontworpen. Dat merk bestaat nog steeds, maar poloshirtjes zijn ook in andere merken verkrijgbaar.

Een poloshirt kun je prima onder een trui dragen, waarbij je het kraagje boven of onder de trui houdt. Maar een poloshirt onder een overhemd, dat kan niet. Een overhemd heeft al een kraagje. Door hier iets onder te dragen met een tweede kraagje, creëer je een verwarde indruk. Alsof je een regenjas over je paraplu doet.

Ronde hals of V-hals

Met betrekking tot shirtjes zijn ze verkrijgbaar met ronde hals over V-hals (dus geen poloshirt). Waar kun je het beste voor kiezen? Dat hangt ervan af of je de bovenste knoopjes van het zwart overhemd open wil laten staan. Vind je dit belangrijk, dan is een shirtje met V-hals een betere keuze. Deze is dieper uitgesneden, waardoor het voor een mooie en complete uitstraling zorgt.

Een ronde hals is een prima keuze wanneer je het hemd tot bovenaan dichtgeknoopt. Of alleen het eerste knoopje open laat staan, dan kan een shirt met ronde hals ook wel.

Vorm een combinatie en kijk in de spiegel hoe het uitziet. Vraag eventueel je partner, collega of vriend om mee te kijken. Vaak hebben anderen een unieke kijk op jouw outfit.

Wanneer je voor een stropdas kiest: de perfecte combinatie

Het is niet zo moeilijk om te kiezen wat je onder een zwart herenoverhemd draagt. Maar met betrekking tot de stropdas of das sta je soms voor onmogelijke keuzes. Het is vooral belangrijk dat de stropdas in contrast is met de zwarte kleur. Een grijze, donkergrijze of donkerblauwe stropdas is altijd een veilige keuze.

Let hierbij goed op de combinatie zwart herenoverhemd/ondershirt. De kleur van de stropdas moet hierbij passen. Bedenk dat je hiermee soms een gewaagde zet doet.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven