Wanneer en hoe gebruik je quote-unquote in de Engelse taal

Bijgewerkt: 21 februari 2023

De uitdrukking “quote-unquote” komt regelmatig in de Engelse taal voorbij. Het is niks nieuws, deze methode van schrijven gebruiken we ook in de Nederlandse taal. Feitelijk gaat het om een citeren van een persoon.

Dit is een citaat

Een citaat is een letterlijke uitspraak van een persoon. Wanneer je die letterlijke uitspraak schrijft dan doe je dit tussen aanhalingstekens. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dubbele aanhalingstekens om zo het citaat aan te duiden.

Het gebruik van quote-unquote

Feitelijk is quote-unquote het begin van een citaat middels dubbele aanhalingstekens aangeven. Hierna volgt de letterlijke uitspraak, afgesloten met weer dubbele aanhalingstekens. Dat is gelijk het einde van het citaat. In de praktijk ziet dit er zo uit:

“Niemand wordt geboren om een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof te haten.”

Nelson Mandela

Bij een citaat is het dus ook gebruikelijk om de naam van de geciteerde te vermelden.

4,3/5 (30 reviews)

Citeren binnen een citaat

Het is ook mogelijk om te citeren binnen een citaat. Dit doe je omdat een bepaald persoon iemand anders geciteerd heeft. De quote-unquote ziet er dan als volgt uit:

“Blijf gewoon jezelf, “To be, or not to be”, William Shakespeare zei het al”

(Naam geciteerde)

Woorden gebruiken

Niet iedereen sluit een citaat met een aanhalingsteken af. Het is ook mogelijk om aan het einde het woordje unquote neer te zetten. Sommigen doen het zelfs als volgt: quote (het citaat) unquote. Dit is namelijk ook toegestaan maar minder gebruikelijk.

Foute schrijfwijze: quote-on-quote

Hier en daar kom je de term quote-on-quote tegen. Dit is een foutieve schrijfwijze voor quote-unquote.

Waarom je moet citeren met aanhalingstekens

Op teksten rust auteursrecht. Tenminste, wanneer ze uniek genoeg zijn. Zou je dit stukje tekst overschrijven of een beetje aanpassen dan is dit een schending van het auteursrecht. Dat kan een hoge boete tegenover staan.

Middels quote-unquote kun je gebruik maken van uitspraken, gezegdes of stukjes tekst van anderen zonder dat dit een boete oplevert. Je maakt dan gebruik van het citaatrecht. Dit is een van de uitzonderingen op het verbod om iets zonder toestemming openbaar te maken of te kopiëren.

Aan het citaatrecht zitten wel wat beperkingen vast. Zo kun je bijvoorbeeld geen heel boekwerk binnen een citaat plaatsen. Dat zou een schending van het auteursrecht zijn. Het citaatrecht is alleen van toepassing wanneer dit ook echt nodig is. Bijvoorbeeld om iets kracht bij te zetten of te benadrukken.

Wanneer je een sarcastische opmerking wil maken

Quote-unquote wordt soms ook gebruikt voor het maken van sarcastische opmerkingen. Het gaat in dit geval dus niet om een citaat oftewel een uitspraak van iemand anders. Maar om sarcasme aan te duiden. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld.

Deze jongen is de “knapste” van de klas.

Doordat het woord knapste tussen aanhalingstekens staat is het een sarcastische opmerking. Feitelijk wordt het tegenovergestelde bedoeld: de jongen is helemaal niet de knapste van de klas.

Juist gebruik van aanhalingstekens

Let op want bij quote-unquote is er een duidelijk verschil tussen enkele of dubbele aanhalingstekens. Dubbele aanhalingstekens gebruik je bij een quote of citaat, of om aan te duiden dat iemand een uitspraak doet. Enkele aanhalingstekens zijn geschikt om iets te benadrukken of ergens de aandacht op te vestigen.

Met de vingers

Soms worden aanhalingstekens in de lucht geschreven, ook weerom  sarcasme aan te duiden. Hierbij worden beide handen geheven en met de wijs-en middelvinger een gekromde beweging gemaakt. Dit is het teken voor dubbele aanhalingstekens.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven