Waarom mannen aantrekken en afstoten

Bijgewerkt: 4 februari 2023

De heren zijn soms erg wispelturig. Weet jij waarom mannen aantrekken en afstoten? Ik geef je vijf redenen waarom de man in kwestie dit doet. Voorkom dat je in een emotionele achtbaan terechtkomt én ontdek waarom een relatie nooit in een rechte lijn loopt.

Aantrekken en weer afstoten: het spel

Waarom mannen aantrekken en afstoten heeft vaak met het spel der flirten te maken. Dit kan heel leuk zijn, maar ook verkeerd aflopen. Een beetje teasen (plagen) wekt verlangen op. Teveel plagen leidt soms tot twijfel of onzekerheid. Het ligt niet altijd aan de man: ook de vrouw speelt hier een rol in. Bijvoorbeeld het verkeerd interpreteren van advances of geen grenzen stellen. Daarnaast zijn er nog andere redenen waarom een man dit gedrag vertoont.

Waarom mannen aantrekken en afstoten? Hieronder vind je 5 verrassende redenen.

1. Hij is verliefd, maar voelt zich onzeker er

Verliefdheid wordt soms in verlammend effect op het brein. al lijkt de man nog zo stoer, van binnen kan hij zich heel onzeker voelen. Dit leidt soms tot een overdreven neiging tot eerst aantrekken en dan weer afstoten. De man in kwestie wil graag flirten maar is ook bang voor een afwijzing.

2. De vrouw toont geen interesse

Flirten of aantrekken werkt alleen wanneer het van twee kanten komt. Toont de vrouw geen interesse (meer), dan voelt de man zich ondergewaardeerd. Dit ontstaat niet alleen in het begin van een relatie, maar zien we ook bij langlopende relaties. Bij desinteresse vanuit de vrouw ontstaat er bij de man het gedrag van afstoten.

3. Bindingsangst en verlatingsangst

Deze twee dingen staan in relatie met elkaar maar zijn niet hetzelfde. Bij bindingsangst houd je een relatie liever op afstand. Bij verlatingsangst ben je juist bang om alleen te blijven. Waarom mannen aantrekken en afstoten kan met bindingsangst of verlatingsangst te maken hebben.

4. Zijn focus ligt op andere zaken

Mannen zijn functioneel ingesteld en erg taakgericht. Werk of hobby gaat soms vóór het meisje. Hierbij lijkt het alsof hij aantrekt en afstoot. Niets is minder waar: zodra zijn taak is volbracht, heeft hij weer alle aandacht voor de relatie. Een man moet hierin de ruimte krijgen.

5. De liefde is over

Dit is absoluut een reden die je liever niet hoort. Iedere relatie kent zijn dieptepunten, dit is heel normaal. Wanneer de man echter continu blijft afstoten en dit verbetert niet, dan is er écht iets mis. Misschien zit hij lichamelijk of psychisch niet lekker in zijn vel. Het kan ook zomaar zijn dat de liefde over is. Je vormt geen uitdaging meer voor hem, er is teveel ruzie tussen jullie of hij is verliefd op een ander.

Beland niet in een emotionele achtbaan

Mannen en vrouwen lopen vaak tegen communicatieproblemen aan. Vrouwen gaan ervan uit dat mannen hen altijd begrijpen, óók zonder woorden. Mannen hebben echter duidelijkheid nodig. Daarnaast zijn het vaak niet zulke praters. Voor veel vrouwen is dit moeilijk te begrijpen.

Wil jij elke dag weer praten over je werk, de kinderen of problemen binnen jullie relatie? Luistert je partner niet of nauwelijks? Is dit herkenbaar, doe er dan wat aan! Niet door je man naar een praatgroep te sleuren, maar meer door hem en jezelf de ruimte te geven.

Vrouwen onderling praten veel gemakkelijker met elkaar. Lucht je hart bij een goede vriendin en geef je partner even de tijd en ruimte voor zijn hobby of met zijn vrienden. Praat bij relatieproblemen met elkaar maar overdrijf dit niet. Het heeft geen zin om elke dag weer op hetzelfde terug te komen. Misschien helpt maatschappelijk werk of relatietherapie voor jullie.

Samen aan de relatie werken

Haal regelmatig samen fijne herinneringen op en bespreek elkaars dromen en plannen. Dit doe je op een leuke manier in spelvorm met het Vertellis relatie-editie vragenkaartspel.

Het boek houd me vast van Sue Johnson (ongeveer €26,50) is een bestseller voor relatietherapeuten en stellen. Dankzij de handige tips werking jullie aan een veilige en hechte relatie.

Met bovenstaande tips breng je meer rust in de relatie en voorkom je dat je in een emotionele achtbaan vastzit.

Aantrekken en afstoten ex

Heb je een ex partner en wil je deze voor je terugwinnen? Aantrekken en afstoten ex is een veelgebruikte methode. Bedenk echter dat je ex alleen bij jou terugkomt wanneer jullie hier beiden klaar voor zijn.

Hoe komt het dat jouw (ex)partner de enige ware voor jou is? Dit komt omdat hij compensatie biedt voor jou onvervulde emotionele behoeften. Je partnerkeuze is namelijk gebaseerd op het zoeken naar compensatie. Hierdoor kun jij je emotioneel afhankelijk voelen van je (ex)partner. Vaak leidt dit tot een moeizame en pijnlijke relatie. Bij het verbreken van de relatie ga je opnieuw op zoek naar compensatie.

Wat heeft dit met aantrekken of met afstoten te maken? Meer dan je denkt! Een ex-partner kan de relatie makkelijker loslaten wanneer jij er hard aan trekt. Stop jij met trekken, dan kan de partner zomaar weer naar jou verlangen. Juist dat loslaten is het moeilijkste wat er is. Dit kan dan ook een reden zijn waarom mannen aantrekken en afstoten. Het kan echter ook jouw reden zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven