Voeding en invloed op de gezondheid

Af en toe een chocolaatje of een glaasje alcohol mag, maar met mate. Voeding heeft namelijk een grote invloed op je gezondheid. Zo kan het impact hebben op de bloeddruk, cholesterol of huid. Verschillende voedingsmiddelen kunnen de medeoorzaak zijn voor het ontstaan van bepaalde vormen kan kanker, diabetes en andere ziekten. Voeding kan ook bijdragen aan een betere gezondheid.
Wat de allereerste mensen op aarde aten
De ontwikkeling van de mens kent een lange geschiedenis. Kijk je naar het gelovige gedeelte dan is de mens vanuit Adam en Eva ontstaan. Volgens de wetenschap is LUCA onze (eencellige) oervoorvader. Eerdere mensachtigen zijn allemaal uitgestorven waaronder de Homo erectus en Homo neanderthalis.
In het stenen tijdperk (de prehistorie) aten onze voorvaders verzameld voedsel zoals planten, paddenstoelen, vogels en insecten. Ook werd er op wild gejaagd. Verder is gebleken dat de mensen stenentijdperk aan kannibalisme deden.
De neanderthalers aten voor 20% planten, de overige 80% bestond uit dierlijk voedsel of vis. In de nieuwe steentijd deed de akkerbouw en veeteelt zijn intrede. Dit heeft geleid tot andere voedingsgewoonten.

De invloed van voeding op gezondheid
We eten tegenwoordig veel bewerkt voedsel, transvetten, toegevoegde suikers en andere ongezonde dingen. Slechte voeding kan een ziekte aanwakkeren. Goede voeding kan dit voorkomen of uitstellen. Met gezonde voeding verklein je de kans op diabetes type twee, kanker, hart- en vaatziekten of osteoporose.
De invloed van voeding op gezondheid is enorm. Vaak groter dan gedacht. Veel mensen staan hier niet bij stil en denken dat het geen kwaad kan om dagelijks transvetten, suikers, alcohol en andere slechte dingen te nuttigen.
Voeding en invloed op de bloeddruk
Steeds meer mensen krijgen last van een hoge bloeddruk. Wanneer dit lang voort blijven duren dan is dit nadelig voor de bloedvaten. Uiteindelijk kunnen er hartklachten ontstaan. Ook een beroerte ligt bij een hoge bloeddruk op de loer.
Voeding is zeker van invloed op de bloeddruk. Producten die de bloeddruk verhogen zijn:
- Drop
- Zoethout
- Zout
- Alcohol
Door deze producten te vermijden of zo min mogelijk te eten blijft de bloeddruk op een gezond niveau. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de bloeddruk verlagen. Dit zijn onder andere groenten en fruit, magere zuivel, volkorenproducten en peulvruchten. Ook kip, vis en avocado heeft een positieve invloed op de bloeddruk.
Wat het met de slaap doet
Moeite om in slaap te komen of word je tussendoor vaak wakker? Heb je het idee dat je nooit uitgerust bent? Dan zou het zomaar aan de voeding kunnen liggen. Wanneer je ‘s avonds een zware maaltijd eet of veel vetten dan versnelt de stofwisseling. Hierdoor gaat de lichaamstemperatuur omhoog waardoor je moeilijker in slaap komt.
Bij een snelle spijsvertering kun je bovendien ‘s nachts vaker wakker worden. Het gaat bij een gezonde slaap niet alleen om het nuttigen van vetten maar ook van suikers. Van suikers word je soms hyperactief waardoor je niet moe wordt. Dit bemoeilijkt het in slaap vallen.
Sommige mensen krijgen door bepaalde voedingsmiddelen last van brandend maagzuur. Ook dit kan je uit je slaap houden.
De huid en de invloed van voedingsmiddelen
Iedereen wil een stralende en gezonde huid. Hier speelt het type voeding een rol bij. De huid is een van de grootste organen en heeft vitamines en mineralen nodig om gezond te zijn en te blijven.
Wanneer je vaak ongezond eet dan kan de huid er dof of misschien wel een beetje grijs uitzien. Sommige mensen krijgen als gevolg van bepaalde voedingsstoffen acne. Dat komt vooral door het eten van verzadigde vetten zoals chips, chocola, friet en cake.
De oorzaak van haaruitval
Wanneer je last hebt van haaruitval dan kan dit door een onderliggende ziekte of door stress komen. Wat veel mensen niet weten is dat voeding van invloed is op het haar. Bij een gebrek aan vitamine B kunnen de haren voortijdig uitvallen.
Vitamine B vind je in eieren en melk, granen, bananen, aardappelen, noten en avocado’s. Bij haaruitval is het zeker goed om extra vitamine B te nemen. Dit kan via de voeding of een supplement.
Invloed op de aanmaak en afbraak van hormonen
Wist je dat voeding ook van invloed is op hormonen? Vooral vrouwen in de overgang kunnen hierover meepraten. Tijdens de overgang neemt de productie van het hormoon progesteron af. Dit brengt verschillende klachten met zich mee. Door goede voeding kan het hormoon nog (in beperkte mate) worden aangemaakt. Dit vermindert overgangsklachten.
Van bepaalde voeding is bekend dat het de hormonen in balans brengt. Dit zijn onder andere pure chocolade (dat is genieten), vette vis, volkoren granen, noten en peulvruchten. Verder is avocado goed om de hormoonbalans te ondersteunen.
Kijk wel een beetje uit met het eten van chocolade. Ten eerste moet dit pure chocolade zijn, dit is tegenwoordig moeilijk te vinden. Veel pure chocolade is eigenlijk helemaal niet puur. Ten tweede bevat chocolade veel kilocalorieën waardoor je ervan aankomt.
Overgewicht en ondergewicht
Steeds meer Nederlanders krijgen met overgewicht te maken. De schatting is dat ruim 14% van de volwassenen obesitas (ernstig overgewicht) heeft. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud heeft zelfs 16% obesitas.
Matig overgewicht komt nog veel vaker voor. Ruim de helft van de mensen loopt met matig overgewicht rond.
Voeding is heel erg van invloed op het lichaamsgewicht. Wie teveel eet krijgt teveel energie binnen. Overtollige energie voert het lichaam niet af maar slaat het op als vet. Dit is bedoeld voor tijden dat er weinig voeding beschikbaar is. We leven in een tijdperk waarin voedsel altijd tot onze beschikking staat. Hierdoor wordt het vet niet afgebroken en word je steeds dikker.
Uiteraard speelt voeding ook een rol bij ondergewicht. Wanneer je te weinig energie binnenkrijgt dan gaat het lichaam vet verbranden. Is er geen vet meer beschikbaar dan begint het lichaam met het afbreken van de minst belangrijke weefsels zoals spieren. Bij ernstig ondergewicht worden uiteindelijk ook de organen afgebroken.
Het voorkomen van ziekten
De invloed van voeding is zo groot dat het voor een groot gedeelte de gezondheid kan bepalen. Natuurlijk zijn er meerdere factoren die van invloed zijn op de gezondheid maar voeding heeft zeker wel een grote impact.
Bij het ontstaan van diabetes speelt voeding een grote rol. Dit is ook bekend bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Sommige vormen van kanker wordt door voeding veroorzaakt. Bijvoorbeeld het eten van verbrand vlees dat darmkanker kan veroorzaken. Je kunt zelfs heel snel ziek worden van voeding. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van voedingsintolerantie of een voedselinfectie.
Sommige voedingsstoffen bevatten zeer belangrijke vitaminen en mineralen. Die ondersteunen het immuunsysteem of werken als antioxidanten. Het is belangrijk om ziekten en infecties te bestrijden of om ziekten te voorkomen.
Vitaminen gebruik je als aanvulling op je dagelijkse voeding. Vitamine supplementen zijn verkrijgbaar in diverse vormen waaronder de (kauw)tablet, bruistabletten of druppels.
Veelzijdig en gevarieerd eten
Je hoort overal het advies van een uitgebalanceerd dieet. Dit betekent dat je veelzijdig en gevarieerd moet eten. Hierbij is het belangrijk dat je alle noodzakelijke vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgt. Wie de schijf van vijf aanhoudt krijgt deze voedingsstoffen en bouwstoffen in een juiste balans binnen.
De vuistregel is om dagelijks zeker twee stuks fruit te eten en voldoende groenten. Vul dit aan met volkorenproducten waaronder donkerbruin brood, volkoren macaroni of zilvervliesrijst.
Dierlijk voedsel is onmisbaar. Eet elke dag wat vlees maar zeker niet teveel. Zorg dat het vlees niet rauw is en het mag niet aangebrand zijn. De mens is eigenlijk niet gebouwd om melk en zuivelproducten te eten. Wil je dit toch dan kies je voor magere zuivelproducten. Zuivel bevat veel calcium maar dit haal je ook uit noten en groenten.
Gebruik altijd gezonde vetten. Wanneer je voor onverzadigd vet kiest doe je hier goed aan want dit verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Gezonde vetten vind je in vis, noten, zaden, olijfolie en bladgroenten. Ook avocado is een bron van gezonde vetten.
Dagelijks voldoende water drinken
Een beperkte hoeveelheid vocht krijg je via de voeding binnen. De rest moet je aanvullen door te drinken. Volgens het Voedingscentrum drink je zeker 1,5 liter water per dag. Dat water mag je ook afwisselen met koffie of thee zonder suiker. Drink liever geen alcohol, frisdrank of bewerkte vruchtensappen.
Bang dat je van veel koffie of thee meer moet plassen? In het begin zal hier zeker sprake van zijn. Dit komt omdat een bepaald stofje de nieren stimuleert om meer vocht af te scheiden. Wanneer je vaker koffie of thee drinkt dan raken je nieren aan dit stofje gewend waardoor je echt niet meer plast dan normaal.
Verder is het verstandig om dagelijks te bewegen. Dit zou minimaal een half uur per dag moeten zijn in de vorm van wandelen, fietsen, zwemmen, het huishouden doen, tuinieren of sporten.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.