Vocht in knie gaat niet weg: een aantal oplossingen

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Een valpartij, een ongeluk of een beschadiging zijn bekende oorzaken van vocht in de knie. In veel gevallen verdwijnt het vocht binnen enkele weken. Toch kan het gebeuren dat de klachten aan blijven houden. Wanneer vocht in de knie niet weg gaat is er vaak iets ernstigs aan de hand.

Een valpartij of ongeluk

Vocht in de knie door een val komt vaker voor dan je denkt. Tijdens de val raakt er intern iets beschadigd. Denk hierbij aan spieren of pezen, de meniscus of andere zaken. Het vocht is afkomstig van beschadigde bloedvaten of gekneusd cellen.

In dit geval is rust belangrijk. Probeer de knie niet te zwaar te belasten, af en toe bewegen is wel goed. Neem eventueel pijnstillers tegen de pijn. Wanneer je een ontstekingsremmer neemt (NSAID) bestrijd je niet alleen de pijn maar ga je ook ontstekingen tegen.

Gaat vocht in de knie niet weg na een valpartij of ongeluk? Dan kan het dat er binnen iets beschadigd is. Denk bijvoorbeeld aan kraakbeenbeschadiging of een gescheurde kniepees of kruisband. Een grote scheur aan een pees wordt operatief behandeld zodat deze kan herstellen. Gaat het om een gescheurde kruisband dan heb je twee mogelijkheden: fysiotherapie of een operatieve ingreep.

Kraakbeenbeschadiging is niet te herstellen. In dit geval is het belangrijk om verdere beschadiging te voorkomen. Dit doe je door het vermijden van zware belasting van de knie.

Vocht in knie door overbelasting

Wanneer je de knie jarenlang overbelast dan kan er ook vocht ontstaan. Dit merk je doordat de knie dikker wordt en je hem moeilijk kunt buigen. Ook ontstaan er pijnklachten. Verder kan er sprake zijn van plotselinge overbelasting, bijvoorbeeld tijdens sport (zoals voetbal).

Met voldoende rust en eventueel ontstekingsremmers zou het vocht binnen 2-4 weken weg moeten zijn. Gaat het vocht in de knie niet weg? Bezoek dan altijd de huisarts of fysiotherapeut. Er kan in dit geval sprake zijn van:

  • Artrose als gevolg van zware en langdurige belasting van de knie
  • Gescheurde voorste kruisband
  • Meniscusscheur

Artrose en reuma

Wanneer je artrose of reuma hebt dan beschadigt het kraakbeen. Reuma komt vaak op verschillende plaatsen voor, artrose wordt het vaakst in de knieƫn en heupen gezien. Toch kan artrose ook in andere gewrichten ontstaan.

Reuma is een auto-immuunziekte, artrose wordt veroorzaakt door slijtage. In dit laatste geval gaat het vaak om een verkeerde belasting van het gewricht of vergroeiing. Overigens kan reuma leiden tot artrose maar zal artrose niet zomaar reuma worden.

Bij artrose en reuma komt het regelmatig voor dat de knie dikker wordt. Dit is een teken dat er vocht in de knie zit. De oorzaak zit hem in een ontsteking: bij artrose en reuma zijn er continu (kleine) ontstekingen aanwezig.

Meestal verdwijnt het vocht binnen enkele dagen tot weken. In de tussentijd is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Leg eventueel een ice pack op de knie, dit gaat de zwelling tegen. Verder helpt het om het been omhoog te leggen.

Gaat het vocht in de knie niet weg? Breng dan een compressie aan. Dit helpt om de zwelling te verminderen en het vocht af te voeren.

Wanneer dit nog steeds niet de oplossing is dan kan de arts het vocht met een naald afzuigen. Bedenk wel dat het vocht weer terug kan komen. Vraag daarom eventueel naar ontstekingsremmers.

Blijf zoveel mogelijk bewegen

Natuurlijk is rust bij vocht in de knie belangrijk. Je mag het gewricht namelijk niet overbelasten. Toch betekent dit niet dat je helemaal stil moet zitten. Blijf zoveel mogelijk met de knie bewegen. Hiermee houd je de bloedcirculatie op gang, iets dat belangrijk is voor het herstel.

Probeer dagelijks de knie te buigen en te strekken, maar wel tot zover als mogelijk is. Forceer het in ieder geval niet waardoor je meer pijnklachten krijgt. Verder helpt het om rustig te zwemmen of af en toe een klein stukje te wandelen. Zodra het pijn begint te doen moet je hiermee stoppen.

Zolang moet je rust houden

Het is aan te raden om bij een dikke knie ongeveer 5 tot 7 dagen rust te houden. Hierna kun je meer gaan lopen, zwemmen of eventueel fietsen. Wanneer de knie dik blijft is dit een teken dat het vocht niet weg gaat. Ook zal je dan nog steeds pijn hebben. In dit geval is het verstandig om de huisarts te bezoeken.

Een zwelling in de knieholte

Wanneer er vocht in de knie zit dan kan er soms een zwelling in de knieholte ontstaan. Dit noem je een Bakerse cyste. Het vocht zoekt een uitweg en gaat voor de minste weerstand. Die vindt het in de knieholte.

Een Bakers cyste kan aan het in de weg zitten maar is wel een onschuldige zwelling. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Alleen in ernstige gevallen kan hij scheuren en dit levert veel pijn op.

Mensen met artrose en reuma hebben af en toe last van een bakerse cyste. Hij verdwijnt niet altijd vanzelf. De arts kan de cyste operatief verwijderen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven