Verhoor categorie 3 – alles wat je moet weten

Bijgewerkt: 14 oktober 2023
Zowel als slachtoffer, verdachte of getuige kun je voor verhoor worden opgeroepen. Je moet dan bij de politie komen. Verhoor categorie 3 betekent dat je verdachte in een zaak bent. Het is niet zo dat je gelijk vast komt te zitten, maar het kan wel om een vrijheidsbenemende straf gaan. Dit betekent dat je uiteindelijk alsnog de gevangenis in moet.
Gevallen waarin je als verdachte wordt gezien
Het kan bij verhoor om iets eenvoudigs gaan, tot iets ernstigs. Wanneer iemand een klacht tegen je indient dan ben je een verdachte. Wat natuurlijk niet gelijk betekent dat hier een vrijheidsbeneming de straf (gevangenisstraf) tegenover staat.
Je krijgt een oproep tot verhoor categorie 3 wanneer de klacht samenhangt met een gevangenisstraf. Dus wanneer je schuldig bevonden wordt, de kans op gevangenisstraf erg groot is.
Er zijn nog meer situaties waarbij je als verdachte met mogelijke gevangenisstraf wordt aangemerkt. Bijvoorbeeld wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt en het slachtoffer heeft lichamelijk letsel. Maar ook bij een overval, een uit de hand gelopen ruzie met lichamelijk letsel of mishandeling.
Ook bij sommige vormen van fraude of oplichting hangt je een gevangenisstraf boven het hoofd.

Kom te weten hoe een advocaat jou kan bijstaan en aan welke regels hij zich moet houden.
Wat je moet doen bij een oproep verhoor categorie 3
Bij een oproep verhoor categorie 3 staan er een aantal dingen vast:
- Je bent verdachte met betrekking tot criminele zaken
- De criminele zaken kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf
- De politie doet onderzoek naar de criminele feiten
- Je wordt door de politie ondervraagd
Er zijn twee dingen die je bij een oproep tot verhoor kunt doen: de oproep negeren of je voorbereiden en naar het politiebureau komen.
Uitnodiging tot verhoor negeren
Vaak wordt gedacht dat je verplicht bent om je te laten verhoren. Nee, je bent zeker niet verplicht om hieraan mee te werken. Je kunt de uitnodiging negeren.
Dit heeft wel een aantal gevolgen. Je kan geen verklaring afleggen en dus ook niet je eventuele onschuld bewijzen. Of je kunt niet uitleggen waarom je iets gedaan hebt. Hierdoor kan de rechter ook niet bepalen of er sprake was van verzachtende omstandigheden.
Het gevolg is dat je misschien een hogere straf krijgt. Hierdoor is de uitnodiging negeren bijna altijd een slecht idee.
Voorbereiden op verhoor categorie 3
Wanneer je een brief van de politie of de officier van justitie ontvangt, is het belangrijk om rustig te blijven. Je bent nog niet veroordeeld! Je krijgt de kans om een verklaring af te leggen en jouw verhaal te doen.
Het is belangrijk om je goed op het verhoor categorie 3 voor te bereiden. Daarom is het verstandig om contact op te nemen met een advocaat. In het artikel mail aan een advocaat lees je hoe je op de juiste manier contact opneemt.
Voeg in de e-mail alle informatie over de feiten toe. Maak ook een foto of een scan van de oproepingsbrief, en voeg deze als bijlage toe.
Tijdens het verhoor mag jouw advocaat aanwezig zijn. Het is zeker verstandig om dit te doen. De advocaat ziet erop toe dat je kalm en beheerst blijft. Maar ook dat er geen trucjes worden gebruikt om jou bepaalde uitspraken te laten doen.
Zo verloopt het verhoor
In de brief (de oproep) staat altijd de datum, tijdstip en locatie van het verhoor. Zorg dat je op tijd aanwezig bent, eventueel met je advocaat. Aan het begin maakt de ondervrager duidelijk dat je verdacht wordt van een ernstig misdrijf. Ook krijg je te horen dat je vrijheid ontnomen kan worden.
Natuurlijk is het niet zo dat je direct na verhoor vast wordt gezet. Maar dit kan op een later moment wel gebeuren.
Wanneer je de Nederlandse taal niet goed spreekt of begrijpt, kun je verzoeken om een tolk. De politie is verplicht om een gratis tolk ter beschikking te stellen.
Waar je mee moet nemen
Voordat het verhoor plaatsvindt moet jij je op het politiebureau identificeren. Neem dus een geldig identificatiebewijs mee. Verder is het handig wanneer je de oproepingsbrief meeneemt.
Misschien heb je documenten die je zaak ondersteunen of je onschuld aantonen. Die mag je ook meenemen. Bespreek vooraf met je advocaat op welke manier je ze deelt.
Je zwijgrecht
Het is zeker verstandig om aan een oproep verhoor categorie 3 toe te geven. Maar dit betekent niet dat je alle vragen moet beantwoorden. Je hebt namelijk zwijgrecht, iets dat in veel landen van toepassing is. Wanneer je bijvoorbeeld antwoord moet geven op een vraag waarmee je jezelf beschuldigd, kun je ervoor kiezen om te zwijgen.
Overigens is het ook mogelijk om helemaal geen verklaring af te leggen of geheel te zwijgen. Geef aan het begin van het verhoor aan dat je je beroept op het zwijgrecht. Spreek dit ook van tevoren met je advocaat af.
Je wordt onder druk gezet
Politieagenten respecteren je rechten. Toch gebruiken ze middelen om jou als verdachte onder druk te zetten. Zelfs wanneer je gebruik maakt van je zwijgrecht, blijven ze vragen stellen op. Dit doen ze om het verhoorproces geheel af te ronden.
Wanneer je wordt bijgestaan door een advocaat, ziet deze erop toe dat je jezelf niet beschuldigt. Ook zorgt de advocaat ervoor dat ze jouw zwijgrecht respecteren.
Nog enkele tips
Verhoren in de derde categorie zijn serieuze zaken. Dit gaat bijna altijd gepaard met gerechtelijke procedures en strafrechtelijke gevolgen. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hieronder nog enkele tips op een rij.
- Raadpleeg een advocaat, deze legt je rechten uit en bereidt jou op het verhoor voor.
- Zorg dat je op de hoogte bent van je rechten, zoals zwijgrecht, het recht op rechtsbijstand en het recht om te weten waarvan je wordt beschuldigd.
- Werk samen met je advocaat om je goed voor te bereiden. Neem mogelijke vragen door en oefen je antwoorden.
- Tijdens het verhoor heb je het recht om te zwijgen. Bijvoorbeeld wanneer een vraag jouw zaak kan schaden.
- Wees eerlijk wanneer je antwoord geeft op vragen. Valse verklaringen hebben ernstige juridische gevolgen.
- Wanneer je het niet eens bent met een vraag of opmerking, is het toch belangrijk om respectvol te blijven.
- Laat de verklaring schriftelijk vastleggen, zodat je deze later kan herzien.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.