Verdachte telefoonnummers

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Dagelijks worden duizenden Nederlanders gebeld door verdachte telefoonnummers. Vaak bedoeld om geld afhandig te maken. Maar ook voor het overnemen van de computer of andere duistere praktijken.

Wie heeft mij gebeld en is dit nummer betrouwbaar? In dit artikel vind je een lijst van verdachte telefoonnummers. Weet welke telefoonnummers mogelijk onbetrouwbaar zijn en wie je zeker niet terug moeten bellen. Lees ook wat je moet doen wanneer je door een verdacht telefoonnummer gebeld bent.

Buitenlandse telefoonnummers

Wees voorzichtig wanneer je door een buitenlands telefoonnummer wordt gebeld. Ken je niemand uit het buitenland of doe je geen zaken over de grenzen? Neem dit soort telefoonnummers dan niet op. Dit geldt al helemaal voor nummers die beginnen met de volgende cijfers:

  • +216 (Tunesië)
  • +213 (Algerije)
  • +222 (Mauritanië)
  • +269 (Comoren)
  • +44 (Verenigd Koninkrijk)
  • +91 (India)

Buitenlandse telefoonnummers doen vaak aan wangiri fraude. Dit is het eenmaal over laten gaan van de telefoon en vervolgens ophangen. Hierdoor zie je een gemiste oproep waardoor je geneigd bent om terug te bellen. Uiteindelijk kom je voor ontzettend hoge kosten te staan.

Buitenlands gesprek via Nederlands netnummer

Criminelen zijn steeds beter in staat om Nederlandse telefoonnummers over te nemen. Hierbij ontvang je een oproep via een Nederlands netnummer. Het lijkt dus alsof een Nederlands bedrijf of een particulier je belt. Wanneer je opneemt blijkt het om een buitenlands gesprek te gaan.

Word je niet in het Nederlands aangesproken? Hang dan liever op. Noteer dit nummer in je eigen lijst van verdachte telefoonnummers.

0088 of +88 nummers

Let op met telefoonnummers die beginnen met 0088 of +88 nummers. Het gaat hier altijd om oproepen die via een satelliet plaatsvinden. Dit betekent dat er geen directe telefoonlijnverbinding is. Het hoeft niet altijd om oplichting te gaan maar vaak zijn dit wel verdachte telefoonnummers. Meestal worden wat willekeurige telefoonnummers gebeld in de hoop dat er wordt opgenomen.

Het is aan te raden om nummers die beginnen met 0088 of +88 nummers niet op te nemen, te negeren of te blokkeren. Bel zeker niet terug. Doe je dit wel dan kan het zomaar dat het je honderden euro’s kost.

Via een smartphone blokkeer je heel makkelijk dit soort telefoonnummers. Open de telefoon app op je smartphone en ga naar gespreksgeschiedenis. Tik op het nummer dat je wilt blokkeren en kies voor de optie ‘blokkeren/spam’.

Een telefoonnummer blokkeren op vaste telefoon doe je via de app van je provider. Is dit niet mogelijk, vraag dan de provider om hulp.

088-nummers: zijn dit verdachte telefoonnummers?

Nummers die met 088 beginnen (niet te verwarren met 0088 of +88) zijn afkomstig van Nederlandse bedrijven. In veel gevallen betrouwbaar, maar het kan natuurlijk altijd dat hier hinderlijke of opdringerige telefoontjes tussen zitten.

Word je vaak lastig gevallen door bedrijven of goede doelen? Registreer je dan bij het Bel me niet register. Dit zou moeten werken maar in de praktijk blijkt dat bedrijven soms hardnekkig terug blijven bellen. In dit geval kun je best een melding doen bij ACM. Ook helpt het om dit soort nummers te blokkeren.

085-nummers

Bedrijven hebben verschillende keuzes met betrekking tot netnummers. Zo kan het netnummer afhankelijk zijn van de regio. Daarnaast hebben bedrijven de keuze uit 088 of 085 nummers. Wanneer een telefoonnummer met 085 belt kan het zomaar om een bedrijf gaan. Maar ook oplichters maken hier gebruik van.

Kijk je naar de lijst verdachte telefoonnummers dan staan hier aardig wat 085-nummers tussen. Zonde want er zijn ook veel betrouwbare bedrijven die een telefoonnummer hebben dat begint met 085. Blokkeer dus niet zomaar alle 085 nummers maar kijk per oproep of het betrouwbaar is of niet.

Waarschuwing: criminelen uit het buitenland kunnen ook 085- 0f 088- nummers gebruiken of zelfs bestaande telefoonnummers overnemen. Het lijkt bijvoorbeeld alsof Ziggo of T-Mobile je belt maar de oproep is afkomstig van een (buitenlandse) crimineel. Word je in het buitenlands aangesproken of er wordt naar je persoonlijke gegevens gevraagd: hang direct op.

020-nummers

Het netnummer 020 komt uit de regio Amsterdam. Wanneer je wordt gebeld door een nummer dat met 020 begint dan is de kans groot dat het hier om een bedrijf of particulier uit regio Amsterdam gaat. Dit hoeft niet altijd zo te zijn want ook andere regio’s kunnen soms gebruik maken van 020. Bovendien wordt het nummer ook door criminelen misbruikt.

Gebeld door een verdacht 06 nummer

Het kan ook dat je een oproep krijgt van een verdacht 06 nummer. Het probleem is dat het om een Nederlands nummer lijkt te gaan, maar het kan net zo goed vanuit het buitenland afkomstig zijn of een satelliet oproep betreffen. Tegenwoordig moet je niet zomaar op een Nederlands lijkend nummer vertrouwen.

Wanneer je geen oproep van een vreemde verwacht is het beter om niet terug te bellen. Mocht de oproep dringend zijn dan zal diegene alsnog contact opnemen. Terugbellen is niet altijd verstandig omdat je uiteindelijk voor hoge kosten kan komen te staan.

Ontvang je een WhatsApp bericht van een 06 nummer dat je niet kent? Wees hier voorzichtig mee. Geef in ieder geval geen persoonlijke gegevens door.

Krijg je een bericht van een nummer dat je kent en wordt gevraagd of je geld over kan maken? Al is het je zoon of je moeder: bel altijd even persoonlijk en vraag of diegene je een WhatsApp bericht gestuurd heeft. Het komt steeds vaker voor dat criminelen 06 nummers overnemen en je op die manier geld afhandig proberen te maken. Maak ook nooit geld over naar een bankrekeningnummer dat je niet kent.

Plaats je telefoonnummer niet op het internet

Wees voorzichtig met het doorgeven van je telefoonnummer. Voordat je het weet verspreidt zich dit via het internet of social media. Hierdoor komt het in handen van criminelen. Zorg dat je telefoonnummer op social media altijd staat afgeschermd. Verkoop je spullen via Marktplaats of social media en wil je dat kopers je kunnen bellen? Doe dit bij voorkeur via een prepaid telefoonnummer dat niet te herleiden is naar jou als persoon.

Voor (startende) ondernemers is het aan te raden om zich bij de KvK in te schrijven met een prepaid nummer. Of neem een apart telefoonnummer dat je nooit privé gebruikt.

Zelf een verdacht telefoonnummer gevonden of een vreemde oproep ontvangen? Meld het hieronder.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven