Vakantiegeld uitbetaling na ontslag bij uitzendbureau

Werken via een uitzendbureau brengt veel flexibiliteit met zich mee. Vaak krijg je een tijdelijke aanstelling maar het kan ook dat je hier langer werkzaam bent. Je kunt niet zomaar stoppen, er geldt een wettelijke opzegtermijn van één maand.
Heb je zelf ontslag genomen of ben je ontslagen? Dan heb je nog steeds recht op het opgebouwde vakantiegeld. Het is niet altijd duidelijk wanneer de vakantiegeld uitbetaling plaatsvindt.
Uitbetaling bij ontslag
Wanneer je ontslag neemt (of krijgt) dan heb je nog gewoon recht op uitbetaling van je loon. Meestal krijg je per vier weken salaris. Dit betekent dat je tot vier weken na de ontslagdatum nog loon of salaris kunt ontvangen.
Soms geldt er bij ontslag van een uitzendkracht een transitievergoeding. Die vergoeding gaat uiteraard alleen op wanneer het uitzendbureau de uitzendkracht ontslaat. Bij vrijwillig ontslag is hier geen sprake van.
De transitievergoeding voor uitzendkrachten wordt op dezelfde manier berekend als dit bij werknemers in vast dienstverband is.

Uitbetaling van vakantiegeld
Door het jaar heen bouw je vakantiegeld op. Dit geldt dus niet alleen voor werknemers met een vast contract maar ook voor uitzendkrachten. De hoogte van het vakantiegeld ligt op ongeveer 8%. In de cao voor uitzendkrachten staat dat dit 8,33% moet zijn.
Soms wordt gezegd dat uitzendkrachten geen recht hebben op vakantiegeld. Laat je niet gek maken want net als alle andere werknemers heb je hier recht op.
Je hebt recht op uitbetaling van het opgebouwde vakantiegeld. Ook wanneer je ontslag neemt of krijgt.
Wanneer deze uitbetaling plaatsvindt
Normaal gesproken zal het uitzendbureau binnen vier weken na ontslag het vakantiegeld uitbetalen. Dit kan soms wel 6 weken duren. In uitzonderlijke gevallen kan dit verlengd worden tot 10 weken.
Het is handig om dit vooraf met het uitzendbureau te bespreken. Dan weet je ook waar je aan toe bent. Duurt het langer dan verwacht of afgesproken? Neem dan zelf met het uitzendbureau contact op. Misschien is er iets misgegaan of loopt het om een of andere reden vertraging op.
Dit moet je nooit doen bij ontslag
Wanneer je zelf ontslag neemt moet je vaak een vaststellingsovereenkomst tekenen. Dit is nodig om aan te tonen dat het ontslag op jouw initiatief gebeurt, niet op die van de werkgever of het uitzendbureau. Zo kun je deze later niet aansprakelijk stellen.
Krijg je ontslag? Dat is het niet verstandig om een overeenkomst te tekenen, al helemaal niet wanneer je het niet met het ontslag eens bent. Ook moet je nooit mondeling akkoord gaan. Ga tegen het ontslag in verweer. Het heeft geen zin om in discussie te gaan en maak zeker geen ruzie met het uitzendbureau. Dit brengt alleen maar een hoop stress en ellende met zich mee.
Ondanks dat je het niet eens bent met het ontslag heb je nog steeds recht op het opgebouwde vakantiegeld. Laat dit uitbetalen.
Eerder stoppen met werken
Wanneer je ontslag neemt of krijgt dan stelt het uitzendbureau of de werkgever soms voor dat je eerder stopt met werken. In ruil hiervoor neem je vrije dagen op. Dit lijkt handig want je hoeft niet meer naar het werk te komen en krijgt toch doorbetaald. Bedenk echter dat dit van je opgebouwde vakantiegeld afgaat.
Hierdoor krijg je veel minder vakantiegeld uitbetaald en dat kan uiteindelijk vies tegenvallen. Laat je dus niet verleiden om eerder te stoppen met werken, tenzij je dit zelf wilt of voorstelt.
Wanneer je het vakantiegeld niet hebt ontvangen
De meeste uitzendbureaus betalen in de maand mei het wettelijke vakantiegeld uit. Dit kan een beetje vertraging oplopen. Wanneer je ontslag neemt of krijgt dan wordt het vakantiegeld op een ander moment uitbetaald. Namelijk 4 tot 10 weken na de ontslagdatum. In dit geval hoef je dus niet tot de maand mei te wachten (tenzij het toevallig zo uitkomt).
Het kan dat je geen vakantiegeld ontvangt. Gaat het om een vertraging in het proces dat moet je nog even geduld hebben. Maar het kan ook dat het uitzendbureau van mening is dat het nog een schuld met jou te vereffenen heeft. Dit wordt dan op het vakantiegeld ingehouden.
Feitelijk mag het uitzendbureau dit niet zomaar doen. Wanneer er een verrekening moet plaatsvinden dan moeten ze dit vooraf aan jou kenbaar maken. Toen ze dit niet? Vraag dan een jurist of het UWV om hulp. Je moet niet zomaar over je heen laten lopen.
Via de rechter afdwingen
In het uiterste geval kun je via de rechter afdwingen dat het uitzendbureau aan zijn verplichtingen voldoet. Dit betekent dat deze het vakantiegeld alsnog moet uitbetalen. Bedenk wel dat de gang naar de rechter erg duur kan zijn. Daarom is het altijd beter om dit eerst onderling op te lossen, of in ieder geval een poging hiertoe te wagen.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.