Uitje vader zoon – leuke en verrassende uitjes en activiteiten

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Het onderhouden van een goede vader-zoon relatie is belangrijk. Je geeft het goede voorbeeld en legt geen druk op prestaties. Af en toe is het tijd voor ontspanning. Op zoek naar een leuke activiteit, een dagje weg of misschien wel een weekendje? Hieronder vind je 7 maal het leukste uitje vader zoon.

1. Karten – autosport variant

Een van de leukste uitjes voor vader & zoon is karten. Dit komt omdat nagenoeg elke jongen (of man) van snelle voertuigen houdt. Hoe tof is het om zelf zo’n snel voertuig te besturen? Karten is een serieuze autosportvariant. Max Verstappen is er groot mee geworden, en kijk eens waar het hem gebracht heeft.

Bij karten is het even opletten wat de leeftijd van de zoon is. Om gebruik te maken van de volwassen kart moet het kind minimaal 14 jaar oud zijn (soms 16 jaar). Is het kind jonger, dan moet het bij de kinderkarts en mag vader niet meeracen. Als alternatief is er de duokart, waarbij beiden in een en dezelfde kart zitten.

Karten kan op verschillende plekken in Nederland maar de twee kartcenters in Limburg zijn een aanrader. In Swalmen vind je het Max Verstappen kartcenter en in Echt het Jos Verstappen kartcenter.

2. Weekendje Spa (België) met F1 bezoek

Wanneer je bij Maastricht de grens overgaat dan kom je uiteindelijk in Spa terecht, gelegen in de Belgische provincie Luik. De ideale plek voor een dagje uit of weekendje weg voor vader en zoon. Spa kent namelijk wat interessante bezienswaardigheden. Het belangrijkste is het circuit van Spa-Francorchamps · Ninglinspo, waar ook Formule 1 races plaatsvinden. Met een beetje geluk kun je een training bekijken. Dit kan zelfs wanneer je geen entreeticket hebt, want je kunt redelijk dicht bij het circuit komen.

Een andere aanrader is de Grot van Remouchamps. Een tocht door deze grot begint met een wandeling door verschillende zalen. Ruim 8000 jaar geleden woonden Paleolithische jagers in deze zalen. Jullie lopen steeds dieper de grond in, uiteraard onder begeleiding van een ervaren gids. Het tweede gedeelte van de tocht gaat per boot verder. Deze neemt je mee over de onderaardse rivier, die ook nog eens de langste ter wereld is.

Maak ook eens een mooie wandeling in de Ardennen of bekijk de Gileppe stuwdam. Een dagje of weekendje Spa is zeker aan te raden, het zit namelijk boordevol spanning én ontspanning.

3. Paintballen

Paintbal is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar oud, maar het gaat dan om kinderwapens. Voor het echte werk moeten de deelnemers minimaal 18 jaar oud zijn. Hoe dan ook, paintballen is altijd een leuk uitje voor vader en zoon. Hierbij is het de bedoeling dat je de tegenstander markeert middels verfbolletjes, die met het wapen worden afgeschoten. Echt iets voor stoere mannen en jongens.

4. Bezoek een pretpark

Een pretpark of attractiepark is voor elke leeftijd. Wel richtten sommige attractieparken zich op jonge kinderen, terwijl anderen meer geschikt zijn voor iedereen vanaf 14 jaar oud. Het hangt dus van de leeftijd af welk attractiepark het wordt.

De ruigere attracties vind je in de Efteling, Toverland of Walibi. Maar deze parken hebben ook voldoende attracties voor jongeren, zelfs voor kinderen vanaf anderhalf jaar oud. Is zoon nog heel jong (jonger dan 12 jaar), dan zou je eens in attractiepark Slagharen moeten kijken. Maar ook Duinrell of een van de kleinere pretparken.

5. Vissen – een heerlijke rust

Menig man trekt er op zondag met zijn visuitrusting op uit. Uren aan het water zitten, hier kom je helemaal tot rust. Om tegen het einde van de dag met een lekker visje huiswaarts te keren. Maar het gaat niet altijd om het vangen van vis, want veel mannen gooien hun vangst weer netjes terug.

Zoek je een ontspannen vader zoon uitje, denk dan zeker eens aan vissen. Hier heb je twee dingen voor nodig: een visuitrusting en een vispas. Voor jonge kinderen is een vispas nog niet vereist. Zoek ook een goede locatie uit en neem voldoende eten en drinken mee.

6. Uit eten

Eigenlijk valt uit eten altijd in de smaak. Dit is dan ook een geschikt uitje vader zoon, of het nu om een lunch of diner gaat. Uit eten kan overal, in ieder stad of elk dorp. Kies iets uit waar jullie beiden van houden. Jongere kinderen houden niet zo van ’gezond’ eten dus dan is een pannenkoekenhuis weer een beter idee.

7. Een boottocht of varen

Uitzicht over het water, niks anders dan rust en ruimte. Varen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld een georganiseerde boottocht. Een aanrader: stap in Maastricht op de boot voor een tocht naar Luik en bezoek hier de grootste zwarte markt. Alleen op zondag. Of maak een grachtentocht door Amsterdam.

Zelf varen? Huur een boot of sloep. Wanneer de boot maximaal 25 km/uur gaat en niet langer is dan 15 meter, heb je geen vaarbewijs nodig. Huur je een klein pleziervaartuig dan heb je een Klein Vaarbewijs nodig. Een boot huren kan op verschillende plekken langs de grotere rivieren, maar ook waar er grachten zijn. Check van te voren waar je dit kunt huren.

Alternatief: kanoën, dit kan op verschillende plekken in Nederland of België. Of ga raften in de Ardennen of, jawel, in Zoetermeer.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven