Uit eten bij het à la carte restaurant

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Zoveel eten als je zelf wil, het all you can eat-concept is razend populair. Hierbij wordt het à la carte restaurant een beetje naar de achtergrond verdrongen. Wil je ouderwets lekker en gezellig uit eten? Kies dan voor het à la carte restaurant. We leggen uit wat dit precies betekent en wat je kunt verwachten.

Betekenis à la carte

À la carte is Frans en betekent ‘volgens het menu’. Wanneer je à la carte gaat uit eten dan stel je je eigen menu samen. Je bepaalt zelf het voor-, hoofd- en nagerecht. Je bent niet verplicht om alle gangen te nemen. Je mag bijvoorbeeld ook voor twee gangen gaan of alleen het hoofdgerecht.

Een à la carte restaurant is geen table d’hôte

Wanneer je wel uit eten heb je keuze uit verschillende concepten:

  • Table d’hôte
  • À la carte zijn
  • All you can eat

Het table d’hôte restaurant zie je niet meer zoveel. Dit is een restaurant met een vast menu. Je kunt geen keuze maken met betrekking tot hetgeen je krijgt.

Een à la carte menukaart biedt een ruime keuze aan voorgerechtjes, hoofdgerechten en nagerechten. Zo stel je zelf je menu samen. Soms staat er ook iets van table d’hôte op de menukaart van het à la carte restaurant. De kok stelt hierbij het menu samen. Heel populair zijn deze menu’s niet want mensen willen zelf bepalen wat ze eten.

Lekkere recepten voor elk moment van de dag

Het à la carte ontbijt

Normaal wordt à la carte toegepast bij het diner (avondeten). Minder vaak kom je het à la carte ontbijt tegen. Terwijl dit wel degelijk bestaat en ook regelmatig wordt aangeboden. Bij dit concept bepaal je zelf welke producten het beste bij je ontbijtgewoonten past. Je geeft aan of je bijvoorbeeld harde broodjes, een croissantje, pancakes, roerei of iets anders wil. Ook met betrekking tot beleg en drankjes heb je ontzettend veel keuze.

Hoe groot die keuze is hangt wel weer van de ontbijtservice, het restaurant of de lunchroom af. Sommige horecabedrijven hebben zich in ontbijtjes gespecialiseerd waardoor de keuze vrij groot is. Anderen doen dit erbij en hebben een beperkt ontbijtaanbod.

Wat is duurder?

Uit eten is sinds de coronacrisis duurder geworden. Dit heeft niet alleen met corona te maken, hierna begon de oorlog Rusland-Oekraïne. De inflatie schoot hierdoor omhoog. Doordat lonen ondertussen ook zijn gestegen is de kans heel klein dat prijzen weer op het oude niveau van vóór 2021 komen. Inflatie hoort er ook een beetje bij.

Zet je twee vergelijkbare restaurants tegenover elkaar dan is het à la carte restaurant wat goedkoper dan wanneer je voor all-you-can-eat kiest. Table d’hôte kan daarentegen weer goedkoper zijn dan à la carte. Maar alleen wanneer je bij à la carte ook voor drie of meer gangen zou gaan.

Restaurantprijzen zijn van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de locatie, samenstelling van het menu, drukte (en hoeveel personeel er nodig is) en de manier van inkopen. Chique of exclusieve restaurants zijn altijd duurder dan de meest eenvoudige restaurantjes.

Met of zonder bijgerechten

In Nederland en België is het gebruikelijk dat het à la carte te restaurant een bijgerecht bij het menu aanbiedt. Toch kan het, en dit is iets dat je vooral in andere landen tegenkomt, dat je bijgerechten apart moet bestellen. Denk hierbij aan gebakken aardappeltjes of friet, salade, groenten of een sausje.

Kijk van tevoren goed wat de bedoeling is. Wanneer je ervan uitgaat dat je bij het bestellen van schnitzel ook friet en salade/groenten erbij krijgt en dit is niet het geval, dan kan dit vies tegenvallen. Je hebt dan alleen een lap vlees op je bord liggen. Bovendien kan je ook nog eens duurder uit zijn dan verwacht. De bijgerechten worden namelijk apart in rekening gebracht.

Zitten bijgerechten erbij inbegrepen dan staat dit vaak op de menukaart vermeld. In ieder geval altijd op of onderaan de pagina waarop het betreffende menu staat. Meestal in de vorm van “inclusief frites en groenten’ of ‘inclusief bijlagen’ (in het Duits: inclusief bijlagen).

Vast menu, keuzemenu en à la carte

Soms wordt het keuzemenu verward met à la carte. Deze twee lijken op elkaar. Allereerst is er het vast menu (table d’hôte). Hierbij is het niet mogelijk om zelf het menu samen te stellen. Alles staat van tevoren vast. Vaak gaat het om een dagmenu dat dagelijks wordt aangepast of wisselt. Dit zie je vaak in eenvoudige restaurantjes en in cafés.

Het keuzemenu lijkt heel erg op het à la carte menu. Je maakt hierbij een keuze uit verschillende vaste menu’s. Het menu bestaat uit een hoofdgerecht met bijgerechten en soms zit hier een voor- en nagerecht bij. Dat hangt weer van het type restaurant af. Bij een keuzemenu kies je dus uit een aantal vaste menu’s.

Bij het al la carte menu heb je de mogelijkheid om het gehele menu zelf samen te stellen. Dit betreft niet alleen de keuze tussen een of meerdere gangen maar ook de soorten bijgerechten. Ondanks dit idee vormen veel restaurants een combinatie van keuzemenu en à-la-carte.

Geschiedenis van à la carte

In 1765 is in Parijs het eerste restaurant ontstaan. In die tijd bestonden er al menukaarten. Deze menukaarten waren zeer eenvoudig en gaven een indruk van wat er besteld kon worden. Een echte logica in de volgorde zat er niet in.

Tegenwoordig is de menukaart het visitekaartje van het restaurant of het horecabedrijf. Er wordt veel aandacht besteed aan het samenstellen van de menu’s en deze op een mooie manier via de menukaart presenteren. De allereerste a la carte menukaart werd in het jaar 1816 gezien. Dat er voor een Franse benaming gekozen is eigenlijk wel logisch: restaurants waren in die tijd vooral rondom Parijs erg populair.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven