Tussenribspier gekneusd, ontstoken of geïrriteerd

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Tussen je ribben liggen kleine spiertjes. Ze zorgen niet alleen voor verbinding maar ook voor beweeglijkheid tussen de afzonderlijke ribben. Hierdoor kun je goed ademhalen. Heb je vaker last van pijn aan of onder de ribben? Dan zou het zomaar kunnen dat een tussenribspier gekneusd, gescheurd, geïrriteerd of ontstoken is.

De werking van tussenribspieren

Tussen twee ribben ligt een rij van spiertjes. Dat zijn de tussenribspieren. Ze zorgen voor een goede ademhaling want de ribben bewegen tijdens de ademhaling. Wanneer deze spiertjes gespannen staan dan kun je niet zo ademhalen.

Normaal merk je helemaal niet dat je tussenribspieren hebt. Totdat ze pijnklachten geven. Veel mensen denken bij pijn op de borst dat dit met het hart te maken heeft. Of dat het misschien het syndroom van Tietze is.

Voltaren warmtepleister werkt bij spierpijn én pijn aan tussenribspiertjes

Gekneusde tussenribspier

Waar velen niet bij stilstaan is dat een gekneusde tussenribspier pijnklachten met zich meebrengt. Hoe ontstaat een kneuzing van de tussenribspier? Meestal is er sprake van een trauma van de borst. Je bent bijvoorbeeld voorovergevallen of hebt een harde klap of stoot tegen de borst of de ribben gekregen. Tussenribspieren kunnen ook gekneusd raken wanneer je hevig moet hoesten.

Een gekneusde tussenribspier doet vooral pijn tijdens het ademhalen. Wanneer je een diepe ademteug neemt dan voel je dat het ergst.

Een kneuzing moet uit zichzelf genezen. Neem voldoende rust waarbij je even geen zware lichamelijke inspanning of sport verricht. Het herstel van een kneuzing duurt tussen de twee en zes weken. Heb je veel pijn, bijvoorbeeld tijdens het ademhalen, dan mag je best een pijnstiller innemen.

Ontstoken tussenribspieren en de behandeling

Soms raken één of meerdere tussenribspieren ontstoken. Dit kan het gevolg zijn van het syndroom van Tietze. Bij deze aandoening is het kraakbeen dat zich tussen het borstbeen en de ribben bevindt continu ontstoken. Uiteindelijk kunnen er ook één of meerdere tussenribspieren ontstoken raken.

De aandoening is zeldzaam maar het kan dus zeker dat je hiermee te maken krijgt. Meestal zit de pijn aan één kant en wordt erger wanneer er druk op de borstkas komt te staan. Bijvoorbeeld tijdens hoesten, niezen en sporten. Maar ook wanneer iemand tegen het borstbeen aanstoot of wanneer je op de buik ligt.

Niet altijd is de oorzaak van ontstoken tussenribspiertjes bekend. In veel gevallen geneest deze ontsteking vanzelf. Artsen schrijven soms pijnstillers of ontstekingsremmers voor maar het kan ook dat je helemaal niks krijgt.

De ontsteking geneest binnen enkele weken. Toch zijn er gevallen bekend waarbij mensen jarenlang met een ontstoken tussenribspier rondlopen. Het is dus niet te zeggen op welke termijn de ontsteking weggaat.

Geïrriteerde tussenribspiertjes: oorzaak en behandeling

Ben je verkouden of grieperig en moet je veel hoesten of niezen? Hierdoor komt er veel druk op de ribben en de borstkas te staan. Als gevolg hiervan kan er een irritatie aan de tussenribspieren voorkomen.

Wat je hiervan merkt is een lichte pijn. Deze pijn wordt erger zodra je moet hoesten of niezen, of wanneer er druk op de borstkas komt te staan. Bij irritatie gaat het niet om een ontsteking en ook niet om een kneuzing. Daarom vindt het herstel veel sneller plaats. Meestal verdwijnt de irritatie wanneer je niet meer verkouden bent.

Bij geïrriteerde tussenribspiertjes hoef je niet veel te doen. Probeer in ieder geval de hoestbuien of het niezen met medicijnen te verlichten of te stoppen. Soms wordt gezegd dat je minder diep moet hoesten maar wanneer je de hoest ophoudt dan kan er een longontsteking ontstaan.

Wanneer de spiertjes scheuren

Het komt gelukkig niet zo vaak voor maar een gescheurde tussenribspier is zeker mogelijk. Meestal gebeurt dit door een ongeval of door te sporten. Het kan bijvoorbeeld dat een zenuw in de wervelkolom bekneld komt te zitten. Dit zorgt ervoor dat er meer spanning op de tussenribspieren komt te staan. Uiteindelijk kunnen ze onder de spanning scheuren.

Doe je aan krachttraining dan heb je ook meer kans op een gescheurde tussenribspier. Dit komt omdat er ontzettend veel spanning op deze spieren komt te staan. Onder hoge spanning zullen ze scheuren, hoewel dit niet zo vaak voorkomt. Bij ongetrainde sporters is het risico hierop wel hoger dan bij ervaren sporters.

Verder kunnen één of meerdere tussenribspieren scheuren door een ongeval. Bijvoorbeeld wanneer je van de fiets valt, een auto-ongeluk of een ander ongeval.

Een gescheurde tussenribspier is zeer pijnlijk. Je merkt dat je minder diep adem kunt halen. Dit is gevaarlijk want wanneer je onvoldoende ademhaalt kun je last krijgen van een longontsteking of benauwdheid.

Helaas kan de arts een gescheurde tussenribspier niet spalken of in het gips zetten. Dit moet dus uit zichzelf genezen. Dit doe je door voldoende rust te nemen en pijnstillers te slikken. Het kan tot acht weken duren voordat de gescheurde spier hersteld is.

Bij gebroken ribben of een trauma aan de borstkas helpt het soms om een ribbandage  te dragen. Sommige patiënten met gekneusde, gescheurde of ontstoken tussenribspieren hebben hier ook baat bij.

Advies met betrekking tot slapen

Wanneer je last hebt van de tussenribspieren is het belangrijk om de juiste slaaphouding te vinden. Slaap niet op je buik want hierdoor komt er druk op de borstkas aan de ribben te staan. Op de zij slapen doe je alleen wanneer je de schouders een beetje uit elkaar kunt duwen, kruis de armen zeker niet over elkaar heen. De beste slaaphouding is op de rug.

Een klikgeluid in de borstkas

Hoor je een klikkend geluid in de borstkas? Vaak heeft dit weinig met de tussenribspieren te maken. Het geluid zal eerder afkomstig zijn van de ribben of het kraakbeen. Vreemde geluiden kunnen ook afkomstig zijn van de slokdarm, maag en darmen.

In veel gevallen is een klikgeluid onschuldig, tijdelijk en verdwijnt vanzelf. Wanneer het geluid gepaard gaat met pijn of benauwdheid dan is het raadzaam om dit medisch na te laten kijken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven