Tuinslang past niet op kraan: zo los je dat op

Bijgewerkt: 5 april 2023

Vervelend, de tuinslang past niet op de kraan. Het kan hier om de keukenkraan/ binnenkraan of de buitenkraan gaan. Allereerst is het belangrijk om de tuinslang op de juiste manier aan te sluiten. Ook moet je natuurlijk over de goede materialen beschikken. Hieronder een handleiding en tips om de tuinslang op de kraan te laten passen, zowel de binnenkraan als de buitenkraan.

Een goede tuinslang aansluiting

Elke tuinslang past om een buitenkraan heen. Het moet dan wel om een echte buitenkraan oftewel een aftapkraan gaan. Om de tuinslang op de buitenkraan aan te sluiten zijn er speciale koppelstukken verkrijgbaar. Normaal wordt het koppelstuk bij de tuinslang geleverd. Wanneer dit niet het geval is (of hij is kapot) dan zijn er ook losse koppelstukken verkrijgbaar.

Voor een dergelijke koppeling betaal je tussen de € 10 en € 25. Je hebt namelijk ook kraankoppelingen met een tuinslang splitter, deze zijn wat duurder.

Tuinslang past niet op kraan (buitenkraan)

Het is in veel gevallen geen probleem om de tuinslang op de buitenkraan aan te sluiten. Past de tuinslang niet op de buitenkraan? Kijk dan eerst of je over de juiste koppeling beschikt en of deze nog goed werkt. Ten tweede moet het natuurlijk wel om een echte buitenkraan gaan, anders past de tuinslang er niet op.

Tuinslang past niet op keukenkraan

Een tuinslang kun je niet zomaar op de keukenkraan aansluiten. Dit komt omdat een binnenkraan een heel ander ontwerp heeft. Binnenkranen zijn niet bedoeld voor het aansluiten van tuinslangen. Toch is dit wel degelijk mogelijk, hier heb je een speciale adapter voor nodig.

Je moet weten wat de afmeting van de binnenkraan is. De meeste keukenkranen zijn 22 mm of 24 mm. Maar het kan ook om een andere maatvoering gaan. Feitelijk zie je de afmeting wanneer je de perlator uit de kraan haalt. Dit is een soort zeefje die zich op het uiteinde van de uitloop bevindt. De perlator verdeelt de waterstraal en voegt er lucht aan toe.

Schroef de perlator van de kraan. Je kunt nu de diameter opmeten, dan weet je gelijk wat de afmeting van de binnenkraan is. Nu is het zaak om een adapter aan te schaffen.

Adapter voor de keukenkraan of binnenkraan

De tuinslang past niet op de kraan en dat ga je vandaag oplossen. Je weet nu welke maat adapter je nodig hebt. Vaak kom je bij de Gardena adapter voor binnenkranen uit. Het Gardena kraanstuk 33,3 mm is compatibel met kranen die over een M24 of een M22 buitendraad beschikken. Hier betaal je rond de € 30 voor (kan ook iets meer zijn).

Tip: heb je een binnenkraan zonder schroefdraad? Straks lees je hoe je dit eenvoudig oplost.

De tuinslang aansluiten

Heb je de speciale adapter in huis? Draai de perlator van de kraan. Soms zit er bij de adapter een montagehulp geleverd, hiermee kun je de perlator eenvoudig losdraaien. Op de plek waar de perlator normaal zit plaats je het metalen koppelstuk met het zeefje en het ringetje. Soms is er een tweede ringetje nodig om het passend te maken.

Draai alles goed aan en plaats het tussenstuk erop. Deze hoef je alleen maar erin te schuiven. De binnenkraan of keukenkraan is nu geschikt voor je tuinslang. De tuinslang klik je gewoon op de adapter, zo eenvoudig is het. Zet de binnenkraan open en het water komt uit de tuinslang.

Tuinslang past niet op kraan (zonder schroefdraad)

Sommige binnenkranen hebben geen schroefdraad. Wanneer je de tuinslang hierop aan wil sluiten heb je een waterdief nodig. Bijvoorbeeld de Gardena waterdief die geschikt is voor kranen met een buitendiameter van 15-20 mm. Of de universele kraan adapter voor kranen met een diameter van 16-19 mm.

Een waterdief kost tussen de € 15 en € 20. Dankzij de waterdief kun je een tuinslang op een gladde kraan (zonder schroefdraad) aansluiten. De waterdief is geschikt voor alle standaard tuinslangkoppelingen. Voordeel van de waterdief is dat deze makkelijk en snel in gebruik is.

Tuinslang aansluiten op GROHE kraan

Heb je een GROHE kraan? Het gaat hier om een wastafelkraan, dit is weer wat anders dan een keukenkraan. De meeste GROHE kranen hebben een schroefdraad met perlator die je eruit kunt halen. Wil je de tuinslang aansluiten op een GROHE kraan dan heb je een adapter voor binnenkranen nodig.

Een tuinslang kopen

Wist je dat het ook belangrijk is om een goede tuinslang te hebben? Het merk Gardena wordt niet alleen goed verkocht, ook hebben ze de beste kwaliteit tuinslangen. Dit kan echt niet concurreren met een goedkope tuinslang van de Action.

Je hebt ook nog de flexibele tuinslang, is dat wat? Dit is een uitrekbare tuinslang die nooit in de knel raakt. Hoewel dit in eerste instantie geweldig lijkt is niet iedereen hier tevreden over. Het blijkt namelijk dat de flexibele tuinslang snel kapot gaat. Beter kun je voor een degelijke tuinslang gaan. Je betaalt iets meer maar dan heb je ook wat. Deze tuinslang gaat namelijk jarenlang mee. Gardena geeft zelfs 20 jaar garantie op deze tuinslangen.

Dit kost een tuinslang

Een tuinslang is al verkrijgbaar vanaf € 10 (lengte 15 m) maar dan ga je wel voor een model dat geen lange levensduur heeft. Terwijl de Gardena niet zoveel duurder is (ongeveer € 27 voor 30 m).

Hoe dan ook, wanneer je een nieuwe tuinslang aankoopt kijk dan gelijk even of je deze op de binnenkraan wil aansluiten. En op welke manier je dit moet doen.

Nog enkele tips + samenvatting

Het kan soms frustrerend zijn als je ontdekt dat de tuinslang niet op de kraan past. Dit heeft verschillende oorzaken , maar er zijn oplossingen die je kunt proberen. Hier zijn vijf tips om te proberen:

  1. Controleer de grootte van de kraan en de tuinslang. De meeste kranen hebben een standaard grootte, maar sommige kranen kunnen afwijken. De meest voorkomende maten zijn 1/2 inch en 3/4 inch.
  2. Gebruik een verloopstuk. Als de tuinslang niet past, kun je een verloopstuk gebruiken. Een verloopstuk is een adapter die je tussen de kraan en de tuinslang plaatst, zodat de verschillende maten met elkaar verbonden worden.
  3. Maak de kraan schoon. Het kan zijn dat er vuil of roest op de kraan zit waardoor de tuinslang niet goed past. Maak de kraan met water en zeep schoon en verwijder eventuele obstakels.
  4. Gebruik een slangklem. Dit is een kleine metalen ring die je om de tuinslang doet voordat je hem op de kraan plaatst. Hierdoor wordt de tuinslang beter afgesloten en blijft hij op zijn plek zitten.
  5. Vraag om hulp.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Tuinslang past niet op kraan: zo los je dat op

  1. Mag ik vragen hoe ik het nu precies moet oplossen met een grote wc kraan zonder schroef en met een heel klein (in hoogte) uiteinde? Ik heb nog niets gevonden dat hier op past. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven