Top 7 beste Koude Oorlog films

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Tussen 1945 en 1991 was er sprake van de Koude Oorlog. Er heerste gewapende vrede tussen de kapatilistische en de communistische wereld. Als gevolg hiervan viel het Oostblok uiteen. Er zijn een aantal goede films over deze periode gemaakt. Bekijk de top zeven beste Koude Oorlog films.

1. Das Leben der Anderen

 • Oorsprong: Duitsland
 • Releasedatum: 2007

De Stasi-agent Wiesler krijgt in 1984 de opdracht om toneelschrijver Georg Dreyman en partner te volgen. Hierbij komt hij in aanraking met een wereld van literatuur, vrij denken en liefde. Langzaam begint Wiesler te beseffen dat zijn eigen leven toch wel wat beperkingen kent. Deze film schept een goed beeld van een land waar vrijheid niet zo normaal is.

2. Dr. Strangelove

 • Oorsprong: VK/VS
 • Releasedatum: 1964

De alternatieve titel van deze film is: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Wanneer de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt is raakt generaal Jack Ripper in de war. Hij geeft de opdracht om vliegtuigen naar de Sovjet-Unie te sturen en het land met kernwapens te bombarderen. Dit zal al het leven op aarde vernietigen. De Amerikaanse president probeert de vliegtuigen tijdig terug te roepen. Deze film is een goede satire over de Koude Oorlog.

3. Fail Safe

 • Oorsprong: Verenigde Staten
 • Releasedatum: 1964

Ook weer de beste Koude Oorlog film uit 1964. In deze film draait het om een technische storing waardoor er verkeerde orders naar B-58 bommenwerpers worden gestuurd. De bemanning van deze bommenwerpers denkt dat ze Moskou moeten platgooien. Kunnen de Amerikanen en de Russen deze ramp nog afwenden? Deze film vertoont gelijkenissen met Dr. Strangelove.

4. One, Two, Three

 • Oorsprong: Verenigde Staten
 • Releasedatum: 1961

Een hoge baas van Coca-Cola moet de dochter van zijn baas in de gaten houden. Hij komt er achter dat de dochter getrouwd is met een communist uit Oost-Berlijn. Binnen 24 uur moet hij de communist om zien te vormen tot de meest perfecte schoonzoon. Goede komedie over de periode tijdens de Koude Oorlog.

5. Lord of War

 • Oorsprong: Verenigde Staten/ Frankrijk/ Duitsland
 • Releasedatum: 2005

Een van de beste Koude Oorlog films uit de 20e eeuw. Met onder andere Nicolas Cage. Het verhaal draait om Yuri Orlov, een Oekraïens-Amerikaanse verkoper van wapens. Vanwege zijn beroep is hij niet erg geliefd bij anderen. Interpolagent Jack Valentine jaagt achter hem aan en hij heeft te vrezen van zijn beruchte klanten. Een film met een duidelijke boodschap.

6. The Manchurian Candidate

 • Oorsprong: Verenigde Staten
 • Releasedatum: 1962 en 2004

De oorspronkelijke film is in 1972 uitgebracht en in 2004 is hier een gedeeltelijke remake van gemaakt. In de eerste versie spelen onder andere Frank Sinatra en Laurens Harvey de hoofdrollen. Raymond Shaw komt als held van de Koreaanse Oorlog thuis. Het is voor anderen niet duidelijk hoe hij zijn onderscheiding heeft behaald. Een soldaat uit zijn peloton besluit op onderzoek uit te gaan.

7. The Right Stuff

 • Oorsprong: Verenigde Staten
 • Releasedatum: 1986

Testpiloot Chuck Yeager heeft een belangrijke missie: door de geluidsbarrière gaan. Na wat mislukte pogingen én doden is het hem uiteindelijk toch gelukt. Zijn missie moet geheim blijven want het is bedoeld voor het Amerikaanse ruimteprogramma. Een mooie film over de beginjaren van de Amerikaanse ruimtevaart.

Wat was het doel van de Koude Oorlog?

Tijdens de Koude Oorlog stonden twee werelden tegenover elkaar. Enerzijds was dit de kapitalistische westerse wereld onder leiding van de Verenigde Staten. Aan de andere kant stonden de communisten onder leiding van de Sovjet-Unie of het communistische China.

Tijdens deze periode deden zich regelmatig conflicten voor. Dit escaleerde in onder andere de Koreaanse oorlog (1950) en de Cubacrisis (1962). Tijdens de Koude Oorlog werd Europa in tweeën gesplitst. Het oostelijk deel was onder invloed van de Sovjet-Unie en het westelijk deel werd door de Verenigde Staten meegetrokken. Zo ontstond het ijzeren gordijn, een scheidingslijn die door Duitsland en andere Europese landen liep.

De NAVO werd door de VS, Canada en West-Europese staten opgericht. Als reactie richtte het Oostblok het Warschaupact op. Hoewel er strijd was tussen de twee machtsblokken, werd er nooit direct gevochten.

Dreiging derde Wereldoorlog

Een aantal maal heeft het bijna tot de Derde Wereldoorlog geleid. Dit kwam onder meer door een defecte computerchip die bijna kernwapens afvuurden. Een simulatieprogramma werd niet als zodanig herkend, wat ook bijna heeft geleid tot het afschieten van kernbommen.

Verder gaf een waarschuwingssysteem in 1962 aan dat de Verenigde Staten vijf lange afstandsraketten naar de Sovjet-Unie had afgevuurd. Een luitenant-kolonel van de sovjet strijdkrachten wist een kernoorlog te voorkomen door te achterhalen dat het hier om loos alarm ging. Hier zijn ook twee van de beste Koude Oorlog films op gebaseerd.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven