Tintelingen lippen, waar komt dat toch vandaan?

Bijgewerkt: 10 februari 2023

Heb je wel eens last van tintelingen in de lippen? Het lijkt net alsof er vele kleine speldjes in de lippen worden gestoken. Het hoeft geen pijn te doen maar het is vooral een vervelend gevoel. Tintelende lippen heeft verschillende oorzaken. Kijk maar eens waar die tinteling vandaan komt.

Zo voelen tintelingen

Eigenlijk best een gek woord: tintelingen. Wat betekent dit? De betekenis van tintelingen is een tintelend gevoel. Het kan ook om een slapend gevoel gaan, bijvoorbeeld het gevoel wanneer je lange tijd verkeerd hebt gezeten.

Tintelingen kun je het best omschrijven als  zacht prikkelen. Een tintelend gevoel in de lippen voelt aan alsof de zenuwen bekneld zijn. Je voelt een prikkelend en vaak ook een doof gevoel. In een aantal gevallen kunnen tintelingen in de lippen ook licht pijnlijk zijn.

Zinolium-Z gel

Oorzaken voor tintelingen in lippen

Je zit er maar mooi mee: tintelingen in de lippen. Soms duurt het slechts enkele seconden maar het kan ook minutenlang of zelfs urenlang aanhouden. Bij sommige mensen komt het ook continu weer terug. Zo kun je dagelijks last hebben van tintelende lippen.

Dit heeft zoveel verschillende oorzaken dat je hieronder de meest voorkomende oorzaken vindt. Allemaal stuk voor stuk beschreven inclusief symptomen en eventuele behandeling. Want je wilt natuurlijk ook van die tintelingen in de lippen afkomen.

Een angststoornis of depressie

Een bekende oorzaak van tintelingen in de lippen is een angststoornis of een depressie. Je voelt er niet alleen tintelende lippen maar ook tintelingen in de tong. Gelukkig zijn deze tintelingen tijdelijk. Zodra de stress, angststoornis of de depressie wordt aangepakt dan verdwijnende tintelingen ook weer. Helaas kan dit wel vrij lang duren, want psychische klachten pak je niet zomaar aan.

Tintelingen lippen door koortslip of gordelroos

Heb je wel eens last van een koortslip? Dit is een infectie van de lippen en de huid rondom de lippen. Het wordt veroorzaakt door een herpesvirus dat je vaak als kleuter al oploopt. Niet iedereen krijgt een koortslip, je immuunsysteem speelt hier mogelijk een rol in. Het virus verspreidt zich via het vocht dat in blaasjes op de lippen verschijnt.

De meest voorkomende symptomen van een koortslip zijn rode plekjes op de lippen. Deze plekjes vertonen blaasjes, gevuld met vocht punt vaak ontstaan er tintelende lippen, jeuk of een branderig gevoel. Een koortslip kan ook pijn door een punt na ongeveer 10 dagen zijn de plekjes verdwenen. Heb je erg veel last van een koortslip dan kun je hier een speciale crème tegen gebruiken.

Gordelroos ontstaat door het virus dat waterpokken veroorzaakt. Er ontstaat een uitslag met blaasjes, vaak op het been, de borstkas of de arm. Het kan ook in het gezicht en rondom de lippen ontstaan. Hierbij merk je onder anderen tintelende lippen, een brandend gevoel en pijn. Gordelroos geneest binnen een paar weken maar kan vaker terugkomen. Het is aan te raden om zinkzalf op de blaasjes te smeren. Hiermee verdwijnt de jeuk.

Vitamine- of mineralentekort en tintelende lippen

Bij een vitaminetekort of minerale tekort kun je ook last krijgen van tintelende lippen. Dit komt omdat je lichaamsdelen waaronder de lippen te weinig zuurstofrijk bloed krijgen. Je merkt niet alleen een tinteling in de lippen maar ook vermoeidheid, duizeligheid en mogelijk spierkrampen.

Veel mensen hebben een tekort aan vitamine B, calcium, ijzer of magnesium. Het is belangrijk om deze tekorten aan te vullen. Dit doe je het beste door gezonde voeding of een goed supplement.

Wanneer je last hebt van hyperventilatie

Tintelingen in de lippen komt heel vaak bij hyperventilatie voor. Vaak is dit een gevolg van angst, stress of spanning. Bij hyperventilatie ga je snel of diep ademhalen. Hierdoor krijg je teveel zuurstof binnen en gaat het niveau aan kooldioxide in het bloed omlaag.

Het geeft een gevoel van benauwdheid, tintelende lippen en tintelingen in de ledematen. Je hebt de neiging om nog sneller of dieper adem te gaan halen. Hiermee vererger je de klachten.

Het is bij hyperventilatie belangrijk om de ademhaling weer normaal te krijgen. Vaak helpt het om in een boterhammenzakje in en uit te ademen. Hiermee verhoog je weer het niveau aan kooldioxide. Daarnaast is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Heb je veel last van hyperventilatie, lees dan een van de interessante boeken die hierover gaan.

Naar de boeken over hyperventilatie

Tintelingen lippen bij diabetes en lage bloedsuikerspiegel

Diabetespatiënten hebben vaker last van hypoglykemie. Hierbij is de bloedsuikerspiegel veel te laag. Bekende symptomen zijn tintelende lippen, ze weten, trillen en duizeligheid. Ook een snelle hartslag en wazig zien komt vrij veel voor.

Niet alleen diabetespatiënten maar iedereen kan te maken krijgen met een te lage bloedsuikerspiegel. Dit ontstaat wanneer je een tijdje niets heb gegeten. Zwangere vrouwen hebben er ook vaker last van. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het belangrijk om dit weer te verhogen. Dit kan door het eten van snoepgoed, koekjes of het drinken van een vruchtensap of frisdrank.

Houd er wel rekening mee dat zoete producten je bloedsuikerspiegel op korte termijn snel verhogen maar op lange termijn meer verlagen. Je zult hierna dus altijd iets van koolhydraten moeten nuttigen.

Voedselvergiftiging door vis en schelpdieren

Sommige mensen zijn allergisch voor vis en schelpdieren. Dit veroorzaakt een reactie met een tinteling in de lippen en tong of een verdoofd gevoel. Later kun je last krijgen van benauwdheid, spierzwakte, hallucinaties en zelfs verlammingen.

Deze vergiftiging is niet voor iedereen even gevaarlijk maar kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven