Tintelende lippen en duizelig: twee symptomen die vaak samen voorkomen

Bijgewerkt: 29 augustus 2023

Tintelingen krijg je van stress, voedingstekorten of door een onderliggende ziekte of aandoening. Tintelende lippen en duizelig zijn twee symptomen die regelmatig samen voorkomen. Dit kan aan je voeding liggen maar het kan ook dat je zuurstof tekort komt. Daarnaast zijn er nog wat andere oorzaken.

Hyperventilatie: oorzaken en symptomen

Over het algemeen verdwijnen tintelende lippen vanzelf. Wanneer je last van tintelingen in combinatie met duizeligheid hebt, kan dat een symptoom van hyperventilatie zijn. Hierbij adem je meer dan nodig is. Feitelijk adem je dan teveel koolzuur uit.

Hyperventilatie ontstaat door oververmoeidheid, overbelasting, angst of stress. Het is bijna altijd het gevolg van de aanmaak van stresshormonen zoals adrenaline.

De symptomen van hyperventilatie is bij velen bekend, zonder dat je dit in de gaten hebt. Blaas maar een aantal ballonnen achter elkaar op. Je krijgt klachten als duizeligheid, tintelende lippen en je raakt buiten adem. Zo voelt hyperventilatie.

Bij hyperventilatie is het belangrijk om tijdelijk een plastic zakje tegen de mond te houden en diep in te ademen. Hierdoor adem je het teveel aan uitgeademde koolzuur weer in. Dit zorgt voor een goede balans tussen zuurstof en koolzuur.


Een allergische reactie

Sommige mensen hebben last van een voedselallergie. Als gevolg hiervan treedt er een allergische reactie op. Je krijgt last van tintelingen in je lippen en de mond. In ernstige gevallen krijg je moeite met slikken en ademhalen. Er kan een zwelling in de mond of keel optreden en zelfs het hele gezicht kan opzwellen. Je krijgt minder zuurstof en dat maakt je duizelig.

Weet je dat je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen en heb je dit per ongeluk binnengekregen? Wanneer tintelende lippen gepaard gaat met duizeligheid dan is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.

De meest voorkomende voedselallergieën zijn:

 • Pinda’s en noten
 • Vis en schelpdieren
 • Tarwe
 • Melk

Soms treden de symptomen direct op maar ze kunnen ook na enkele uren optreden. Je spreekt dan van een vertraagde voedselallergiereactie. Sommige mensen zijn allergisch voor groenten en fruit. Na het eten van rauwe groenten en fruit treden er klachten op zoals tintelende lippen en zwelling. Soms ook jeuk.

Een voedselvergiftiging

Bacteriën, virussen of schimmels kunnen tot een voedselvergiftiging leiden. Dit komt veel bij vis en schaaldieren voor, maar ook bij niet goed doorbakken vlees. Daarnaast kun je flink ziek worden van restjes rijst die je opnieuw opwarmt. Bij een voedselvergiftiging ervaar je klachten als misselijkheid, braken en diarree. Soms krijg je er koorts bij. Als gevolg hiervan kan er duizeligheid ontstaan. Soms veroorzaakt een voedselvergiftiging tintelingen aan de lippen, de keel aan de mond.

Een voedselvergiftiging moet vanzelf genezen. Het is belangrijk om voldoende vocht te drinken. Wanneer je langer dan drie dagen hevige diarree hebt of moet braken dan is het beter om contact met je arts op te nemen.

Het syndroom van Raynaud

Tintelende lippen kunnen ook duiden op het syndroom van Raynaud. Duizeligheid komt dan minder vaak voor maar het kan wel. Bij deze aandoening is de bloedtoevoer naar de handen en voeten, soms ook naar andere lichaamsdelen aangetast. Hierdoor krijgt het getroffen gebied een blauwe kleur.

Vaak krijg je last van aanvallen waarbij de vingers en tenen koud en gevoelloos aanvoelen. Ze gaan tintelen, iets dat ook in de lippen voor kan komen. Als gevolg hiervan kun jij je duizelig voelen. Een aanval duurt gemiddeld 5 minuten. Het treedt vaker in de winter op.

De oorzaak zit hem in het roken en het komt vaker bij vrouwen en bij mensen met migraine voor. Opvallend is dat het binnen families vaker voorkomt. Erfelijke factoren spelen dus zeker mee.

De klachten worden uitgelokt door emoties of kou. Dat hoeft geen hevige kou te zijn, het kan ook ontstaan wanneer de omgevingstemperatuur 12 °C is. Soms ontstaat het wanneer je langdurig typt, bijvoorbeeld op een typemachine of een toetsenbord. In dit geval ontstaat het aan de vingers en zeker niet aan de lippen. Het syndroom van Raynaud kan ook het gevolg zijn van een onderliggende ziekte.

Bij deze aandoening is het goed dat je het lichaam warm houdt. Wanneer je last hebt van koude lippen dan helpt het om een sjaal om het gezicht te doen. Probeer te stoppen met roken en verminder stress, spanning en angst.

Allergie voor geneesmiddelen

Sommige mensen hebben een medicijnallergie. Hierbij reageert het immuunsysteem overdreven op bepaalde stoffen en medicatie. Naast een tinteling in de lippen kun je ook last krijgen van een piepende ademhaling of duizelig zijn. Soms krijg je jeuk over het lichaam, ben je misselijk en moet je overgeven. Ook kan er een huiduitslag of netelroos ontstaan.

Een geneesmiddelen allergie kan plotseling ontstaan, ook al heb je jarenlang bepaalde medicijnen geslikt. Meld bijwerkingen of allergische reacties altijd aan de behandelende arts.

Een koortslip

Sommige mensen hebben regelmatig last van een koortslip. Dit wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Wanneer je eenmaal in je leven een koortslip heb gehad is de kans groot dat het vaker terugkomt. Dit komt omdat het virus niet meer uit je lichaam verdwijnt.

Bij een koortslip ervaar je tintelende lippen en soms een branderige pijn. Hierna komen er blaasjes op de lippen die na twee dagen weer opdrogen. De korstjes verdwijnen binnen 10 dagen vanzelf.

Naast blaasjes op de lippen kunnen er ook blaasjes op het ooglid, de neus of de oren verschijnen. Die blaasjes jeuken en tintelen en doen soms pijn. Door die pijn kan je duizelig worden. Bij mensen met eczeem kan een koortslip voor flinke ziekte zorgen.

Het vocht in de blaasjes bevat het virus, dat is erg besmettelijk voor andere mensen. Daarom is het belangrijk om de koortslip niet aan te en aan de handen vaak met water en zeep te wassen. Gebruik eventueel een koortslipzalf om de klachten te verminderen.


Een miniberoerte of een TIA

Hoewel tintelende lippen en duizeligheid vaak het gevolg zijn van iets onschuldigs, kan het ook duiden op een TIA. Dit staat ook wel bekend als een kleine beroerte. Dit gebeurt wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen stagneert. Sommige mensen krijgen een TIA zonder dat ze dit in de gaten hebben.

Een TIA is vaak het gevolg van een bloedpropje dat in een bloedvat in de hersenen vastzit. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen tijdelijk geen bloed en te weinig zuurstof. De symptomen bestaan uit een verwarde spraak, een scheve mond en een verlamde arm. Ook kan een been verlamd zijn. Verder merk je dat je minder goed ziet en dat er echt minder gevoel in het gezicht, arm of been aanwezig is. Ook kun je last hebben van tintelende lippen en duizelig zijn.

Deze symptomen zijn tijdelijk. Zodra het bloedpropje loskomt stroomt er weer bloed naar het gedeelte van de hersenen. De symptomen of klachten verdwijnen dan net zo snel als dat ze zijn opgetreden.

Risicofactoren voor het ontstaan van een TIA zijn een hoge bloeddruk en hoge cholesterol, roken en slagaderverkalking. Het komt ook vaker voor bij mensen met diabetes of ernstig overgewicht. Daarnaast wordt het gezien bij patiënten met migraine met een aura of wanneer je hormonen tegen overgangsklachten slikt.

Bij een TIA is het belangrijk om direct de huisarts of een specialist te bellen, ook wanneer de symptomen weer weg zijn. Met een goede en snelle behandeling is het mogelijk om de kans op een herseninfarct of hartinfarct te verminderen.

Een tekort aan vitaminen of mineralen

Wanneer je een eenzijdig dieet volgt, krijg je soms een tekort aan vitaminen of mineralen. Naast tintelende lippen en duizelig zijn kun je last krijgen van:

 • Spierkrampen
 • Minder eetlust
 • Vermoeidheid
 • Onregelmatige hartslag

Het vaakst komt een tekort aan foliumzuur, vitamine B12, calcium, ijzer, magnesium of zink voor. Het is belangrijk om voldoende vlees, zuivel, groenten en fruit te eten. Neem eventueel voedingssupplementen in. Bij een ernstig tekort kan de arts een injectie met de betreffende vitamine inspuiten óf krijg je bepaalde medicatie voorgeschreven.

Chemische allergieën

Je kunt ook allergisch zijn voor make-up of cosmetica die je op de lippen aanbrengt. Je krijgt dan jeuk, een tinteling en soms verschijnen er blaren. Er kunnen ook droge plekken ontstaan. Een tinteling in de lippen in combinatie met duizeligheid komt bij een chemische allergie minder vaak voor.

Wanneer je allergisch bent voor bepaalde make-up of cosmetica is het beter om op iets anders over te stappen. Je zou kunnen denken aan puur-natuurproducten. Of gebruik helemaal niks meer op de lippen.

Een te lage bloedsuikerspiegel

Hypoglykemie is het verschijnsel waarbij  de bloedsuikerspiegel in het lichaam te laag is. Dit komt veel voor bij mensen met diabetes (suikerziekte). De symptomen van een lage bloedsuikerspiegel bestaan uit:

 • Duizeligheid
 • Tintelende lippen
 • Wazig zicht
 • Zweten
 • Een bleke huid
 • Een hoge hartslag

Je verhoogt de bloedsuikerspiegel door iets zoets te eten of te drinken. Sommige diabetespatiënten hebben behoefte aan medicatie (insuline). Dit reguleert de bloedsuikerspiegel.

Minder veelvoorkomende oorzaken

Wanneer je duizelig bent en tintelende lippen hebt, kan dit ook door een van de volgende aandoeningen veroorzaakt worden. Overigens komen deze symptomen zelden bij onderstaande aandoeningen voor.

 • Mondkanker
 • Lupus
 • Guuillain-Barré syndroom
 • Gordelroos
 • Multiple sclerose

Het gaat zelden om mondkanker, dit is niet iets waar je niet direct ongerust over hoeft te zijn. Let wel goed op alarmsignalen:

 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Bloed ophoesten
 • Bloed bij de ontlasting of urine
 • Onverklaarbare pijn

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven