Tijdelijke, chronische of terugkerende symptomen

Symptomen zijn kenmerken van een ziekte of aandoening. Bijvoorbeeld hoofdpijn, moeheid of gewichtsverlies. Er zijn drie verschillende soorten symptomen. Je hebt de tijdelijke symptomen, dit noem je ook wel kenmerken van voorbijgaande aard. Dan heb je de chronische en als laatste de terugkerende symptomen.
Klachten of kenmerken
Bij symptomen ervaar je klachten. Gaat het om de ziekte COVID-19 dan bestaan de klachten uit hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid en benauwdheid. De kenmerken van diabetes zijn veel dorst en naar het toilet moeten, een droge mond, vermagering en moeheid. Terwijl de symptomen van eczeem uit roodheid, schilfering en jeuk bestaan.
Symptomen staan dus gelijk aan klachten of kenmerken. Je hebt ergens last van en dit hoort bij een ziekte of aandoening. Er zijn echter ook ziekten waar geen symptomen bij voorkomen. Bijvoorbeeld bij kanker, dit kan lange tijd onopgemerkt blijven. Pas tegen het eindstadium treden er klachten op.
Ook kun je heel lang met een hoge bloeddruk rondlopen zonder dat je dit merkt. Of een te hoog cholesterolgehalte. Dit soort ziekten worden ook wel sluipmoordenaars genoemd. Ze brengen schade aan het lichaam toe zonder dat je dit merkt en een behandeling start.
Tijdelijke symptomen
Sommige ziekten veroorzaken tijdelijke symptomen. Dit betekent dat je gedurende enkele uren, dagen of weken last hebt van een of meerdere klachten. De ziekte geneest vanzelf of is te genezen middels een behandeling. Gedurende de behandeling merk je dat de klachten steeds minder worden.
Hoofdpijn is vaak een tijdelijk symptomen, al helemaal wanneer het om spanningshoofdpijn of als gevolg van stress gaat. Je kunt ook hoofdpijn krijgen door te weinig vocht drinken.
Ben je met de tenen ergens tegenaan gestoten? Dan heb je last van pijn, soms wordt de teen dik of krijgt een blauwe kleur. Ook dit zijn tijdelijke symptomen.
Bij griep of verkoudheid zijn de klachten ook tijdelijk. Meestal herstel je zelf van griep en verkoudheid. Bij mensen met een verminderde afweer is een behandeling soms nodig. Na herstel zijn de klachten helemaal weg. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze later niet terug kunnen keren. Je kunt immers opnieuw ziek worden of opnieuw je teen ergens tegenaan stoten. In dit geval spreek je wel weer van een nieuwe ziekte of een nieuwe situatie.
Chronische klachten
Wanneer je last hebt van chronische symptomen dan betekent het dat deze klachten heel lang aan blijven houden. Soms zijn ze gedurende je hele leven aanwezig. Het kan ook dat de klachten tijdelijk iets minder worden en dan weer heviger. Ook dan spreek je van chronische symptomen.
Bij de ziekte van Crohn heb je altijd last van chronische klachten. Wanneer je deze ziekte eenmaal hebt zul je merken dat hij moeilijk te behandelen is. Vaak blijf je levenslang met deze ziekte rondlopen.
Astma is ook een bekend voorbeeld van een aandoening met chronische symptomen. Verder zijn de klachten chronisch bij verschillende vormen van reuma, bij diabetes, hart- en vaatziekten, dementie en COPD. Met deze ziekten moet je leren leven of je weet dat je aan een levenslange behandeling vastzit.
Bij kanker zijn de klachten vaak ook chronisch. Toch kun je van deze ziekte genezen waarbij de klachten verdwijnen.
Terugkerende symptomen
We hebben je net iets over kanker verteld en dat de klachten chronisch kunnen zijn. Tenzij je geneest. Bij sommige patiƫnten komt de tumor weer terug, in dit geval spreek je over terugkerende symptomen.
Die terugkerende klachten of kenmerken kunnen ook bij andere ziektes voorkomen. Dat zie je bijvoorbeeld bij een depressie die heel lang weg kan blijven maar uiteindelijk weer op kan treden. Ook bij sommige vormen van reuma kun je last hebben van terugkerende symptomen. Even blijken alle symptomen te zijn verdwenen maar na enkele weken, maanden of jaren treden ze toch weer op.
Mensen met eczeem hebben ook vaker last van terugkerende klachten. Er zijn periodes dat ze klachtenvrij zijn, opgevolgd door periodes met veel klachten. Dit zie je ook bij mensen met hooikoorts. Hierbij zijn de klachten seizoensgebonden.
Sommige beroepsziekten kennen ook terugkerende symptomen. De werknemer neemt rust en herstelt van een ziekte of aandoening. Zodra hij of zij weer aan het werk gaat komen de klachten terug.
Asymptomatische ziekten en aandoeningen
Sommige ziekten en aandoeningen laten geen tot weinig symptomen zien. Je spreekt dan van een asymptomatische aandoening. Bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Hier kun je jarenlang mee rondlopen zonder dat je het merkt. Ondertussen wordt er wel schade aan de bloedvaten aangericht. Dit vergroot de kans op een hersenbloeding of een hartinfarct.
Artrose is ook een goed voorbeeld van een a-symptomatische aandoening. Sommige mensen met artrose hebben veel pijn en last van stijve gewrichten. Anderen voelen helemaal niks terwijl het kraakbeen toch aardig is weggesleten.
Sommige infectieziekten laten lange tijd geen klachten zien. Bijvoorbeeld bij een hiv-besmetting. Het gevaar hiervan is dat je denkt dat je gezond bent. Hierdoor ben je er niet van op de hoogte dat je anderen kunt besmetten.
Kanker is soms ook asymptomatisch. Lange tijd zijn er geen tekenen van ziekte. Pas wanneer de tumor doorgroeit of zich uitzaait dan kunnen de eerste klachten ontstaan. De apenpokken kunnen ook asymptomatisch verlopen. Iemand raakt besmet zonder klachten te ervaren. De kans op het besmetten van andere mensen is in dit geval vrij groot want toen iemand neemt geen maatregelen.
Soms heb je last van een urineweginfectie zonder dat je dit merkt. Ook dit is gevaarlijk want een urineweginfectie kan de groei van nierstenen of blaasstenen stimuleren. Bij zwangere vrouwen kan dit tot een vroeggeboorte leiden.
Het herkennen van alarmsymptomen
Sommige symptomen zijn een teken van een ernstige onderliggende ziekte. Dit noem je ook wel alarmsymptomen. Hieronder vind je een aantal van die alarmsymptomen en hoe je ze herkent.
- Hoofdpijn die aan blijft houden of heviger wordt
- Plotselinge of aanhoudende pijn bij het slikken, moeite met slikken
- Verstopping (obstipatie) of aanhoudende diarree
- Verkleuring van de ontlasting
- Bloed bij de ontlasting of de urine
- Ernstige duizeligheid of desoriƫntatie
- Bloed ophoesten
- Aanwezigheid van tumoren
Wanneer je last hebt van een of meerdere van deze alarmsymptomen en je weet niet waar ze vandaan komen dan is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Loop zeker niet te lang met dit soort klachten rond. Een vroege behandeling van een ziekte verbetert de prognose.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.