Supermarkt weigert sigaretten wanneer je met een minderjarige bent

Bijgewerkt: 21 februari 2023

Een supermarkt mag geen sigaretten aan minderjarigen verkopen. Wanneer er twijfel over de leeftijd bestaat dan kan de medewerker naar legitimatie vragen. In principe zal een meerderjarige (vanaf 18 jaar) sigaretten kunnen kopen. Toch wordt dit soms geweigerd. Dit gebeurt wanneer er het vermoeden van wetenverstrekking is. Bijvoorbeeld omdat je met een minderjarige in de winkel verschijnt.

Dit zegt de wet over de verkoop van sigaretten

Er was een tijd dat elk kind in Nederland sigaretten kon kopen. Het kwam dan ook regelmatig voor dat ouders hun kind naar de winkel stuurde voor een pakje sigaretten of shag. Tegenwoordig moeten verkopers controleren of iemand 18 jaar of ouder is. Wanneer de verkoper dit niet controleert kan hij een boete krijgen.

In Nieuw-Zeeland gaan ze wel heel ver: daar mag iedereen die na 1 januari 2009 is geboren zijn hele leven lang geen sigaretten kopen. Tenminste niet in Nieuw-Zeeland zelf. In Nederland kun je vanaf het jaar 2032 alleen nog maar tabak bij speciaalzaken kopen. De supermarkt mag het dan niet meer verkopen.

Kies uit vijf verschillende kleuren

Geen tabaksproducten in de winkel

Vanaf 1 januari 2024 mogen er geen tabaksproducten zichtbaar in winkels liggen, waaronder dus ook niet supermarkten.

Supermarkt weigert de verkoop van sigaretten

Wanneer je aan kan tonen dat je 18 jaar of ouder bent dan mag je sigaretten kopen. Toch mag de supermarkt dit weigeren. Sterker nog, een supermarkt mag je geheel als klant weigeren. Dit is volgens de wet toegestaan. Het is namelijk niet jouw supermarkt: het is het pand van een ondernemer die jou daar toegang tot verschaft.

Toegang tot de winkel is geen recht en ook geen plicht. Dit betekent dat elke winkel en supermarkt jou als klant kan weigeren. Dit mag niet op basis van discriminatie. Zo mag een supermarkt je geen verkoop van sigaretten weigeren omdat je een getinte huid hebt of een hoofddoek draagt. De reden voor weigeren moet duidelijk zijn. Hieronder enkele geldige redenen.

Je bent geen 18

Wanneer je geen 18 bent dan is het logisch dat je geen sigaretten mag kopen.

Vermoeden op een vals paspoort of identiteitskaart

Sommige jongeren lopen met een vals paspoort of een nagemaakte identiteitskaart rond. Wanneer dit duidelijk is of de medewerker heeft dit vermoeden dan wordt de verkoop van sigaretten geweigerd.

Je bent met een minderjarige in de winkel

Ook al ben je volwassen en heb je een geldig identiteitsbewijs, het is niet zo handig om met een jonger iemand sigaretten te kopen. De kassamedewerker kan het vermoeden krijgen van er sprake is van wederverstrekking. Dit is de situatie waarbij je voor jezelf sigaretten lijkt te kopen maar deze uiteindelijk aan een minderjarige afgeeft.

Je werkt niet mee aan tassencontrole

Supermarktmedewerkers kunnen vragen of ze in je tas mogen kijken. Dit gebeurt wanneer het vermoeden op diefstal bestaat. Overigens mogen ze niet zomaar in je tas kijken. De kans op controle moet bij de ingang van de winkel staan vermeld. Staat hier helemaal niks over? Dan mogen ze dit ook niet vragen.

Wanneer je niet meewerkt aan een tassencontrole dan mag de winkel je de verkoop van sigaretten en andere producten weigeren.

Asociaal gedrag

Wanneer je asociaal gedrag vertoont dan mag de supermarkt je vragen om te vertrekken. Dit is een gegronde reden om je als klant te weigeren.

Ongegronde redenen om de verkoop van sigaretten te weigeren

Er zijn een aantal situaties waarbij het twijfelachtig is of de winkel de verkoop van sigaretten mag weigeren. Bijvoorbeeld wanneer een volwassenen met zijn of haar kind de winkel binnenkomt. Van ouders mag je verwachten dat ze hun minderjarige kinderen geen sigaretten geven. Een caissière kan dus niet zomaar de verkoop van sigaretten weigeren omdat het ‘misschien’ aan het kind wordt gegeven.

Een andere ongegronde reden voor weigering is op basis van uiterlijk, geslacht of geloof. Caissières mogen geen klanten wegsturen omdat ze een donkere huidskleur hebben, blond haar of omdat ze een trainingspak dragen. Dit mag ook niet wanneer iemand een hoofddoek, boerka, keppel of andere kleding, behorende bij een geloofsovertuiging, draagt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven