Snurkbeugel kopen? Dit zijn de beste keuzes

Bijgewerkt: 8 oktober 2023

72% van de Nederlanders snurkt regelmatig. Mannen behoren tot de grootste groep, hoewel 25% van de vrouwen ook snurkt. Het is voornamelijk de partner die hier slapeloze nachten van heeft. Een snurkbeugel lost dit probleem gedeeltelijk of zelfs geheel op. We onderzochten welke snurkbeugels effectief zijn.

De werking van een snurkbeugel

Een (anti) snurkbeugel houdt de onderkaak in een voorwaartse positie. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de keel en kan de lucht beter door de keelholte. De lucht wordt minder door de stembanden geperst, waardoor er geen snurkend geluid ontstaat.

De werking hiervan is klinisch aangetoond. De snurkbeugel wordt door artsen en tandartsen voorgeschreven, maar is ook op eigen initiatief verkrijgbaar.

Snurken wordt soms veroorzaakt door zwakke spieren in de keel en het gehemelte. Doe regelmatig oefeninge om deze spieren te versterken.

  1. Plaats de punt van je tong tegen de achterkant van je boventanden.
  2. Schuif je tong langzaam naar achteren en omlaag in je mond, terwijl je je mond gesloten houdt.
  3. Herhaal deze beweging gedurende 3-5 minuten per dag.

Deze beugel is niet altijd de perfecte oplossing

De beugel is niet voor iedereen geschikt. Bij een sterke overbeet, waarbij de boventanden te ver over de ondertanden staan, heeft de snurkbeugel weinig effect. Ook bij een onderbeet is een snurkbeugel niet de beste keuze.

Bij twijfel is het beter om de tandarts om advies te vragen. Deze beoordeelt de stand van het gebit en bekijkt of een snurkbeugel wel mogelijk is.

Verschillende soorten snurkbeugels

Het is lastig om de beste snurkbeugel aan te wijzen, er zijn namelijk veel merken en modellen verkrijgbaar. Wel zijn er een aantal populaire merken van een hoge kwaliteit.

SleepiezZ PRO: effectieve werking

De SleepiezZ PRO is een van de meest populaire anti snurkbeugels. Hij is algemeen verkrijgbaar, zowel in webshops als fysieke winkels. De beugel brengt de onderkaak iets naar voren, maar ontspant de kaakspieren ook. Dit gaat kaakklemmen of tandenknarsen (bruxisme) tegen. Bovendien beschermt de beugel het gebit bij tandenknarsen, waardoor er minder slijtage optreedt.

Naast de beugel wordt er ook een neusklem bijgeleverd. Deze klem houdt de luchtwegen open, waardoor de ademhaling beter is. Ook dit zorgt voor een vermindering van snurkgeluiden.

SleepiezZ PRO werkt bij 90% van de gebruikers direct. Sommigen hebben enige tijd nodig om te wennen. Bij een klein percentage heeft de snurkbeugel geen tot nauwelijks effect. Dit product is vrij verkrijgbaar en kost per twee stuks (beter voor de hygiëne) ongeveer € 35.

Anti Snurk Pakket

Tegen een lagere prijs (ongeveer € 25) wordt het anti snurk pakket aangeboden. Dit pakket bestaat uit 1 snurkbeugel, 4 neusspreiders, 1 neusclip en een doosje om de materialen in op te bergen. De snurkbeugel is bedoeld om de gevolgen van tandenknarsen tegen te gaan, en natuurlijk om het snurken te verminderen. De neusspreider maakt de ademwegen vrijer, en wordt soms ook in combinatie met aromatherapie of stomen ingezet.


Dit product is in samenwerking met artsen en vrijwilligers getest, zo staat in de beschrijving aangegeven. Uit deze test bleek dat 96% van de gebruikers een positief effect ervaarden.

De recensies die bij dit product staan zijn iets minder positief. Het bitje zit volgens sommigen niet zo comfortabel maar werkt wel prima.

Een voordeel van deze set is dat het verschillende hulpmiddelen bevat. Ideaal om uit te testen wat het beste werkt. Bij de een zal namelijk een snurkbeugel het grootste effect hebben bij de ander juist de neusclip of de neusspreider. Deze set is dan ook aan te raden wanneer je nog zoekende bent naar een passende oplossing.

Een snurkbeugel op maat

Een snurkbeugel kopen kan op verschillende plaatsen, maar is wel voor eigen rekening. Een snurkbeugel op maat is de beste oplossing maar ook gelijk de duurste. Wanneer dit op advies van de arts gebeurt dan is soms vergoeding vanuit de zorgverzekering mogelijk.

Laat een snurkbeugel op maat altijd persoonlijk aanmeten. Het online aanmeten van deze beugel is nagenoeg onmogelijk. Breng hiervoor een bezoek aan de tandarts of een kliniek.


Extra tip: het schoonmaken van de beugel

In het begin zit een anti snurkbeugel mogelijk oncomfortabel. Je kwijlt veel en zowel de beugel als het hoofdkussen worden nat. In dit geval is het aan te raden om de beugel ‘s morgens direct goed schoon te spoelen (en de kussensloop te vervangen).

Spoel niet alleen de beugel met koud water af, gebruik ragertjes om het instelmechanisme schoon te maken. Na enige tijd verschijnt er een witte aanslag op de beugel, dit is kalkaanslag. Helaas krijg je kalkaanslag niet met een borsteltje weg. Leg de snurkbeugel eenmaal per week in een bakje met azijn en water (50/50). Hierna goed afspoelen met water. Maak de beugel nooit met tandpasta schoon, dit veroorzaakt krassen en beschadigingen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven