Slechte luchtkwaliteit op kantoor

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Elk gebouw kan te maken krijgen met een slechte luchtkwaliteit. Meestal is dit het gevolg van een te hoge CO2concentratie, in combinatie met een slechte ventilatie. Ook kan er een te droge of juist een vochtige lucht aanwezig zijn. Een slechte luchtkwaliteit op kantoor is van invloed op de gezondheid en de prestaties.

Veel mensen dicht op elkaar

Op veel kantoren zie je dat er meerdere mensen dicht op elkaar werken. Hierdoor stijgt de CO2-concentratie, iets dat door uitgeademde lucht komt. Ook zweven er verschillen stoffen en dampen door de lucht. Op kantoren met weinig medewerkers gebeurt dit ook maar is de lucht over het algemeen van een betere kwaliteit.

Gezondheidsklachten door een slechte luchtkwaliteit

Last van keelpijn, hoofdpijn of een droge mond? Dit zou zo maar door een slechte luchtkwaliteit op kantoor kunnen komen. Sommige mensen krijgen milde klachten zoals keelpijn of verkoudheid, anderen ontwikkelen migraine of duizeligheid.

Een slechte luchtkwaliteit is ook van invloed op de concentratie en prestaties van medewerkers. Het is dus belangrijk om de lucht op kantoor gezond te houden.

Dit staat er in de Arbowet

Een gezonde lucht is niet alleen goed voor de prestaties, ook is dit een vereiste volgens de Arbowet. Werkgevers zijn verplicht om een gezonde werkomgeving aan te bieden. Het gaat niet alleen om een ergonomische werkplek maar ook om een gezond binnenklimaat.

Op een kantoor is het noodzakelijk om regelmatig aan ventilatie te doen. Een klein kantoor met een inhoud van 250 m³ moet één keer per uur voorzien worden van verse lucht. Een groot kantoor van 500 m³ moet tweemaal per uur geventileerd worden.

Het advies is een minimale luchtverversing van 30 m³ per uur per persoon.

Mechanische ventilatie op kantoor

Natuurlijk is het mogelijk om een raampje op kantoor open te zetten en op die manier te ventileren. Voor een klein kantoor met een tot twee medewerkers is dit prima. Dit gaat echter niet werken wanneer het om een groot kantoor met meerdere medewerkers gaat. In dit geval is mechanische ventilatie een veel beter uitgangspunt.

Mechanische ventilatie voert vervuilde lucht continu af en zorgt voor aanvoer van verse lucht. Dankzij mechanische ventilatie is er geen hinder van koude tocht of vocht.

Een mechanisch ventilatiesysteem is voorzien van filters. Deze moeten regelmatig worden schoongemaakt. Gebeurt dit niet dan hopen bacteriën en schimmels zich in de filters op. Dit zorgt weer voor een slechtere luchtkwaliteit.

De luchtkwaliteit verbeteren

Heb je een thuiskantoor en wil je hier de luchtkwaliteit verbeteren? Of vind je dat er op kantoor een slechte binnenklimaat is? Bekijk wat je kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Goede ventilatie

Een goede ventilatie van het kantoor is onmisbaar. Een continu verse luchtstroom is de beste keuze. Is dit niet mogelijk dan is het belangrijk om het kantoor regelmatig ventileren. Dit begint met het regelmatig openzetten van een raam of deur. Een airco is helemaal ideaal, deze zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en zuivert de lucht. Plaats eventueel een mobiele airco op kantoor.

Een luchtreiniger op kantoor

Is ventilatie niet mogelijk? Plaats dan een luchtreiniger op kantoor. Dit apparaat filtert schadelijke stoffen en dampen uit de lucht. Het resultaat is een gezonde lucht op kantoor. Een luchtreiniger is compact, zeer effectief, heeft een stille werking en is energiezuinig.

De aanschafprijs voor een luchtreiniger ligt tussen de € 150 en € 400. Hoe groter het kantoor, hoe meer capaciteit de luchtreiniger moet hebben. Het volstaat ook om twee tot drie kleinere luchtreinigers te plaatsen.

Luchtzuiverende planten

Planten op kantoor zorgen voor een aangename werkomgeving. Iedereen die in een ‘groene’ omgeving werkt ervaart een betere concentratie en meer creativiteit. Planten hebben een positieve invloed op de gemoedstoestand. Uit onderzoek is gebleken dat een groen kantoor tot 6% meer productiviteit leidt. Ook brengt dit tot 15% meer creativiteit met zich mee.

Planten zijn ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit op kantoor. Ze dragen bij aan een goede luchtvochtigheid en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Luchtzuiverende planten zijn daarom altijd een goed idee.

Chemische middelen weren

Het is belangrijk om niet met chemische middelen op kantoor te werken. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen een andere giftige of schadelijke dampen. Moet het kantoor goed schoongemaakt worden? Laat dit altijd buiten kantoortijden doen en zorg voor een optimale ventilatie.

Niet roken op kantoor

Elke medewerker heeft recht op een rookvrije werkplek. Roken op kantoor mag al enkele jaren niet meer. Op een thuiskantoor mag dit uiteraard wel, maar het is altijd beter om dit niet te doen. Buiten roken? Zorg dat sigarettenrook niet via een openstaand raampje het kantoor binnenkomt.

Regelmatig schoonmaken

In elk gebouw hangt stof. Meestal ligt dit stof zichtbaar op bureaus, kasten en op de vloer. Stof bestaat uit een samenstelling van vezels, huidschilfers, haren, zand, huisstofmijt, bacteriën en virussen. Het is belangrijk om het kantoor regelmatig schoon te maken en te ontdoen van al het stof.

Met meerdere medewerkers is het belangrijk om minimaal twee keer per week het kantoor stofvrij te maken. Op een klein kantoor met maximaal twee medewerkers kan dit ook eenmaal per week.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven