Sigarettenprijzen Nederland, België, Duitsland en Luxemburg

Bijgewerkt: 31 augustus 2023

De sigarettenprijzen schieten omhoog. In Nederland meer dan in omringende landen. Dit heeft met de accijns op tabak te maken. Het kabinet verging vanaf april 2003 de prijs voor sigaretten, shag en sigaren nog eens, dit gebeurt in twee stappen. Maak je graag een vergelijking? Bekijk de sigarettenprijs in Nederland, België, Duitsland én de sigarettenprijzen van Luxemburg. Dan weet je of het interessant is om elders een grote voorraad in te slaan.

Prijs sigaretten Nederland

In 1999 betaalde je € 4 voor een pakje sigaretten. Per 1 april 2023 liggen de sigarettenprijzen in Nederland op 9 euro. Het gaat dan om een pakje sigaretten van 20 stuks (Marlboro, Camel, Kent). Let op want afwijkende smaken zijn soms duurder.

Voor een pakje shag (tabak) betaal je € 17. Het gaat dan om een pakje shag van 50 g (Samson, Van Nelle, Drum).  Sommige merken zijn net wat duurder.

Let op: dit zijn de standaard sigaretten prijzen voor Nederland. Het betreft dan merktabak. Merkloze tabak is goedkoper maar van een slechtere kwaliteit.

Elektrische Sigarettenmaker

Tarieven vanaf 2024 (Nederland)

Het kabinet vroeg niet alleen in 2023 de sigaretten prijzen maar ook in 2024. Dit hetzelfde crisis 24 voor sigaretten en shag:

 • Pakje sigaretten van 20 stuks: € 10
 • Shag van 50 gram: € 20
 • Sigaren: accijns van 11% (in 2023 is dit 9%)

De prijzen gaan omhoog omdat het kabinet in 2040 een rookvrije generatie wil. Mogelijk zullen de sigarettenprijzen ook in de toekomst blijven stijgen.

Sigarettenprijzen België

Is het voor Nederlanders interessanter om over de grens te winkelen? De sigarettenprijzen in België zien er als volgt uit:

 • Sigaretten: € 7
 • Tabak: € 11,90

Ook nu weer is gekeken naar de prijzen van bekende merken, niet van goedkope huismerken. Een huismerk kan tot wel 20% goedkoper zijn, zowel sigaretten als shag (tabak). Waarom de sigarettenprijzen in België lager zijn dan in Nederland? Omdat de belasting op tabak hier lager is.

Prijs sigaretten in Duitsland

Het oostelijk gedeelte van Nederland hoeft niet ver te rijden om in Duitsland te winkelen. Veel producten zijn in Duitsland goedkoper, waaronder elektronica. Uit eten in Duitsland is ook interessanter. Het is niet alleen goedkoper, ook krijg je meer op je bordje. Meer voor minder, daar houden we wel van.

Hieronder vind je de actuele sigaretten prijs Duitsland:

 • Sigaretten: € 7,20
 • Tabak: € 12

Houd er rekening mee dat de prijzen hier en daar wat af kunnen wijken. Over het algemeen zijn de sigarettenprijzen in Duitsland iets hoger dan in België maar nog altijd lager dan in Nederland.

Sigarettenprijzen Luxemburg

Vanuit Maastricht is het ongeveer anderhalf uur rijden naar het noorden van Luxemburg. Maar vanuit Utrecht ben je drieënhalf uur onderweg. Je gaat niet zo ver rijden voor een pakje sigaretten. Maar een aantal sloffen hier kopen en er dan een dagje of weekendje uit aan vastplakken, dat is wel te doen. Al helemaal wanneer je naar de interessante sigarettenprijzen van Luxemburg kijkt:

 • Sigaretten: € 5,32
 • Tabak: € 9,20

Kijk je naar de sigarettenprijzen in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg dan ben je in Luxemburg het goedkoopst uit. Nederland is en blijft de duurste.

Overige Europese landen

Op vakantie of zakenreis naar een Europees land? Dan is het misschien handig om de sigarettenprijzen te kennen. Met een beetje geluk scoor je voordelig sigaretten of shag. Hieronder vind je de prijzen voor een pakje sigaretten van 20 stuks (Marlboro).

 • Bulgarije: € 2,99
 • Cyprus: € 5
 • Denemarken: € 7,28
 • Frankrijk: € 10
 • Finland: € 8,35
 • Griekenland: € 4,65
 • Hongarije: € 4,10
 • Ierland: € 13,65
 • Italië: € 5,60
 • Kroatië: € 4,65
 • Malta: € 6
 • Noorwegen: € 13,55

De top drie duurste landen met betrekking tot sigaretten zijn:

 1. Ierland
 2. Noorwegen
 3. Frankrijk

De top drie goedkoopste landen qua sigarettenprijzen:

 1. Bulgarije
 2. Hongarije
 3. Kroatië en Griekenland

Hoeveel sigaretten mag je meenemen naar Nederland?

Wanneer je met de auto naar België, Duitsland of Luxemburg rijdt kun je best veel mee terug naar Nederland nemen. Dit komt omdat de kans op controle betrekkelijk klein is. Maar wil je het netjes aanpakken dan moet je rekening houden met het maximale dat je mag invoeren. Binnen de Europese unie mag je per keer de volgende hoeveelheden mee naar Nederland nemen:

 • 4 sloffen oftewel 800 sigaretten
 • 200 sigaren
 • 400 cigarillo’s
 • 1 kilo tabak

Je mag dit alleen meenemen wanneer het voor eigen gebruik is, dus niet om weer door te verkopen. Neem je meer mee dan hierboven en word je hiervoor gepakt? Dan betaal je extra belasting en mogelijk ook een boete.

Sigaretten en tabak van buiten de Europese Unie (EU)

In Australië betaal je € 24 per pakje sigaretten. Niemand die het in zijn hoofd haalt om vanuit Australië sigaretten mee naar Nederland te nemen. Maar in Colombia betaal je nog geen € 1,80 per pakje sigaretten. Van een land buiten Europa mag je de volgende hoeveelheid mee naar Nederland nemen:

 • 1 slof oftewel 200 sigaretten
 • 50 sigaren
 • 100 cigarillo’s
 • 250 g tabak

Waarschuwing met betrekking tot de maximale hoeveelheid

Het is niet zo dat je binnen Europa vier sloffen sigaretten en nog eens een kilo tabak mee mag nemen naar Nederland. Het is een keuze maken tussen deze. Maar je mag het wel combineren. Bijvoorbeeld twee sloffen sigaretten (de helft dus) en een halve kilo tabak (ook weer de helft).

Waarom zijn de sigarettenprijzen in sommige landen zo hoog?

Nederland verhoogt de sigarettenprijzen omdat roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken brengt ontzettend hoge zorgkosten met zich mee. Door de prijzen omhoog te gooien hoopt de overheid dat het roken ontmoedigd wordt. Sommige landen zoals Australië gaan hier erg ver in, daar betaal je al drie keer zoveel als in Nederland.

Andere landen zijn hier helemaal niet mee bezig, zoals Columbia of Bulgarije. Opvallend is dat de gezondheidszorg in Colombia ontzettend goed geregeld is, terwijl het niveau in Bulgarije juist heel laag is. De sigarettenprijs hangt dus niet altijd samen met de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

49 gedachten over “Sigarettenprijzen Nederland, België, Duitsland en Luxemburg

 1. Nederland verhoogt de prijzen omdat het grote uitbuiters zijn, want niet alleen de sigaretten zijn hier stukken duurder , alles is duurder

  1. Nederland wil zelf kapot gaan financieel. ik koop alles in Duitsland. ik woon kort aan de grens .
   elke dag rij ik een keer heen. kg zware vannelle ophalen. en gelijk bij de bestellers afleveren .
   Duitsland kost het 11 euro 50 gram . Nederland 7 euro duurder(;
   euro benzine super + 98 e5 kost hier ruim boven de 2 euro .
   Duitsland 1.83 euro p l
   weet je hoeveel ik elke dag winst heb (;
   onze regering is zo dom bezig (;

  2. Dit is alleen om de staatskas te spekken laat de mensen hun eigen dingen doen er gaan net zoveel mensen dood aan niet roken als aan het wel roken

  3. Inderdaad, de schatkist moet weer vol. De gelukzoekers moeten immers ook betaald worden.

   Als de overheid geld nodig heeft kunnen de burgers het weer betalen, helaas altijd al zo geweest, maar het word steeds duurder in Nederland.

 2. Ik haal niks meer in Nederland. Sigarettenprijzen zijn belachelijk, ‘normale’ producten is sinds oekraïne-oorlog een grote graaicultuur van grote bedrijven geworden en de boeren gun ik al helemaal niks meer. Lekker een keer per week naar duitsland en daar alles halen.

  1. Zonder de boeren had men hier in dit pokken land of waar dan ook ter wereld ook niks te vreten denk daar maar es aan! De boeren worden net zo goed uitgebuit net als de rest van de burgers waar jij ook onder valt Anoniempje!

  2. De meeste groente en vlees wat je koopt in Duitsland komt net zo goed uit Nederland hoor, van Nederlandse boeren. Het ligt aan de regering dat alles hier zo duur is.

 3. Tjaaa … ze weten het mooi te vertellen

  De jongeren roken al meer als een aantal jaar terug , maar rookvrij 2040 is een leugen
  Ze willen gewoon weer graaien de coffeeshop geven en dan dit als kosten pleuris land is het .

  1. Steeds meer mensen kopen op de zwarte markt… mooi want misdaad loont!!!! Meer criminaliteit, minder staat, meer [verwijderd]… jippie

 4. Ik snap niet dat de overheid ons wil betuttelen als kleine kinderen. Verschrikkelijk vind ik dit. Alsof wij mensen van 65 plus nog ouders nodig hebben .
  Roken nee dat slecht voor je.
  Vlees eten nee dat is slecht voor je
  Chips en nootjes dat kan niet hoor alleen met minder zout er in.
  Vis is reuze belangrijk voor ouderen. Nog belangrijker dan een stukje vlees.
  Maar nee zegt de overheid. Eet maar wurmen of sprinkhanen dat is net zo goed.
  Van de internist moet ik minstens 2x per week vlees eten. Echt vlees.
  Dit is voor de vitamine d opname. Want ouderen kunnen beter vitamine d e zitten niet in een groenteburger opnemen wanneer ze vlees eten. In echt vlees zitten de vitaminen in die je als oudere nodig hebt.
  Vit. D. Calcium. Ijzer. Koper. Mangaan. En nog wat andere stoffen.
  Deze zitten niet in een groenteburger.
  Maar dat stukje vlees wordt onbetaalbaar.
  Zo groot is een pensioen ook niet.
  Laat staan elke week een stukje vis.
  Alles wordt steeds duurder.
  Oudere mensen kunnen nauwelijks rondkomen.
  Ïk kom niet in aanmerking voor de voedsel bank. Ik heb nl 10 euro teveel.
  Dan krijg ik niks van de voedselbank.

 5. we hebben er een avond handel er bij (; 7 euro per pakje winst met zware vannelle 50 gr
  onze regering krijgt zoveel illegale verkoop in het land .
  prijs verschil is zo groot . dat je vanuit Zwolle naar Duitsland rijd voor boodschappen te doen ! dan ben je nog goedkoper uit dan hier iets verderop te gaan kopen. ik hou van Duitsland. heelijk

 6. Ach als nu iedereen stopt met roken wat denk je waar ze dan geld vandaan halen laten we gewoon boodschappen en alles in Duitsland halen scheelt te veel
  Denk aan stuk Nederlandse kaas de helft goedkoper dan hier in Nederland

 7. Het begint erop te lijken dat onze staat in de voetsporen treed van wijlen dhr Escobar maar dan met tabak en sigaretten. Het roken is een deel van onze vrijheid en niet een middel tot geld van jan met de pet van zijn rug schrapen…. helaas heb ik geen idee hoe we dit op moeten lossen. overigens ik rook al 59 jaar zware van nelle met veel genoegen, niet veel (1 pakje in 5 dagen) en probeer alleen thuis te roken, niemand heeft daar last van…

  1. Precies dat, laat verdomme iedereen van zijn sigaretten/Tabak genieten tja ene kant worden we gespoten met vergift die later de organen en aders gaan aantasten door verkalk idd dat willen ze en op achtergrond willen ze dat gezond moet leven .Hoe dan als de groenten /fruit s ook worden gespoten WAT NIET EIGELIJK BIOLOGIE s ZIJN GEVOEGT. JE WIL NEDERLAND KAPOT MAKEN MET ALLES VERHOGEN TOCH . LAAT DAN IEDEREEN VOOR ZICHT EIGENICHAAM BESLISSEN GEWOON ZELF VOOOR ZIJN LICHAAM KIEZEN OF ZE NOU DOOD GAAN AAN HET ROKEN OF NIET .DEZE WERELD BLIJFT VOOR NIEMAND OVER 😉SNAPJE ,DIT IS MUJN MENING

   1. Ik ben ook al 54 jaar een tevreden, roker, maar daar wil ik het niet over hebben. Echt biologisch bestaat haast niet. Ik heb met eigen ogen gezien dat een spruitjes boer zijn geplukte spruitjes in aanhanger met gif bespoot. Er zaten luizen op en dat wil een koper(ster) niet. Was zijn antwoord. En dat is zo, een appel of peer met een wormgat wil je toch niet?

 8. Ik ben 71,5 jaar jong, rook al vanaf mijn 16e, als ik nu zou stoppen, dan ga ik door de stress alleen al de pijp uit. Nederland is een democratisch land, zeggen ze, steeds minder van te merken. We worden betuttelt, er wordt elke keer iets naar voren geschoven wat niet gezond zou zijn.
  Filters, daar zit plastic in, hallo, plastic zit overal in, in het eten, water, kleding, in ons lijf enz.
  Fruit eten blijkt toch ook niet zo gezond, drank wat kan er nog wel? het kwaad is al geschied.
  Nederland loopt al jaren achter de feiten aan, als ze slim waren geweest dan hadden ze dit van te voren kunnen zien aankomen. Ik ga gewoon over de grens mijn shag halen. Ik geniet al jaren van mijn sigaretje en ben van plan omdat nog jaren vol te houden, succes ermee

  1. je heb groot gelijk ook ik en vele andere roken van af lage leeftijd, en de smoesjes die de overheid verzinnen zijn niet waar.
   kijk naar de asiel gratis verzorging (kost niets) voor hun wel voor ons (zieke oma,s en moeders en kinderen mee nemen…neefjes en nichten die ziek zijn (allemaal een familie zeggen ze) ha ha welke kosten ?
   laat ons roken en leven en laat leven…een regering met oog kleppen op

  2. Je hebt helemaal gelijk allereerst de regering heeft ooit goedgekeurd dat shag, sigaretten etc. hier binnen kwamen de gewone man wist niet dat er zoveel rotzooi in een sigaret zit. En ja ik ben best geschrokken van de rotzooi die erin zit echter stoppen is voor mij geen optie. Longkanker krijg je of je krijgt het niet mijn broer was 20 jaar geleden gestopt met roken is inmiddels al meer dan 10 jaar geleden overleden aan kanker dus dat helpt ook niet. Misschien kunnen de fabrikanten een filter produceren die de rotzooi uit ons lichaam houd. Stop met betuttelen. De kosten van zorg kan wel degelijk lager vorig jaar een pleister gehad die maar liefst 375 euro koste dat is toch niet normaal. Kosten van medicatie moeten omlaag.

 9. Op vakantie geweest in Luxemburg. Slof camel 52 euro….in Nederland 90 euro. Slof zware Van Nelle in Luxemburg 100 euro…in Nederland bijna 190 euro.
  Voor 2 personen:
  4 sloffen Camel………besparing +/- 150 euro
  4 sloffen Van Nelle…besparing +/- 360 euro

  Totale besparing zo’n 500 euro per kwartaal (op jaarbasis 2000 euro). Daar kun je toch makkelijk 2x een leuke vakantie van boeken. Daarnaast 40-50 cent per liter goedkoper tanken. Ze kunnen mooi de hik krijgen in Den Haag!

 10. Wij zijn vandaag naar Duitsland geweest om de prijzen in de supermarkt eens te bekijken. Lang niet alles is goedkoper maar heel veel vlees, olie en zeep scheelden behoorlijk in prijs. Vlees (zonder bot) is in de aanbieding vaak rond de 8 euro per kg en ik kocht een halve liter koolzaadolie voor 1,49.

  Maar vooral sterke drank (8 euro voor 0,7 liter whiskey?!) maakt heel veel verschil.

  Om nog niet te spreken over tabak. Ik betaal hier bij de Aldi in Hardenberg 15,95 voor een pakje Tabacco Farm van 50 gram.
  In de Aldi in Uelsen betaalde ik voor 40 gram Bantam (echt prima shag) 5,40!!!
  Dat is omgerekend naar 50 gram dus 6,75. Een verschil van 9,20 euro!

  Ik vind dit wel een enorm verschil. Ik koop nooit meer shag in Nederland maar rijd wel af en toe naar Duitsland. Even tanken (18 cent per liter goedkoper) en het reisje is gratis.

  1. Ik vond het ook helemaal van de zotte worden, wilde al veel langer in Duitsland gaan kijken, maar vond het een beetje eng om in Duitsland te rijden 🙂
   Vandaag maar eens de stoute schoenen aangetrokken en een tankstation dicht bij huis uitgekozen, uiteraard ook nog verdwaald onderweg (heb geen google maps), maar uiteindelijk toch aangekomen in Itterbeck (tankstation Vorrink) +/- 25 km rijden. Het was er best druk, veel Nederlanders ook en in de rij om te tanken, shag en drank te kopen. Tanken hoefde ik niet, had ik pas nog gedaan, maar wel 10 pakjes Drum gekocht voor 10 euro per pakje.
   Volgende keer ga ik eens naar Nordhorn naar een tabakszaak. Ben benieuwd.

 11. Ik ben jaren geleden gelukkig gestopt met roken.
  Anders had ik nu tussen de €180,- en €200,- per maand kwijt geweest. En ik voel me een stuk beter.

 12. Kaufen,Ja kaufen allemaal naar Duitsland daar is alles goedkoper.!
  Ik koop niets meer in Nederland al jaren niet.
  Alles is goedkoper, benzine,boodschappen,auto onderdelen enz.
  Nederland is gewoon een uitzuigersland!

 13. indien morgen iedereen zou stoppen met roken dan zouden alle regeringen van de europese landen vragen aan de bevolking wilt u opnieuw roken om de staats kas te spijzen ; want het voorwendsel dat het gaat om onze gezondheid interesseerd hen niet enkel de accijnzen

 14. Eric , ik ben een jaar geleden gestopt met roken , daarvoor heb ik 60 jaar
  lang gerookt en de laatste jaar kocht ik mijn shag , in Duitsland
  en af en toe boodschappen ook daar.

 15. Roken is ongezond zeggen ze. Zal best wel. Maar ik zit liever met een roker in een ruimte dan dat ik die gore oude volkwagenbusjes van de zogenaamde natuurliefhebbende kampeerders voor me heb rijden. Die vergassen je met hun oude vieze stinkvoertuigen. Daar ga je volgens mij eerder dood van.

  1. Toch is dat niet waar. Je kunt beter die oude stinkdingen voor je hebben dan een moderne auto met katalysator. Die stoten namelijk nanovervuiling uit, wat doordringt in al je vezels en cellen

 16. Die waarschuwing voor het meenemen van shag en tabak die hier staat klopt niet, je mag wel 800 sigaretten en ook nog een kilo shag meenemen. Iedereen die het niet gelooft moet het hier dan nog maar eens nalezen. Geldt dan wel voor een land binnen de EU.

 17. In het vorige bericht komt de link niet goed door, maar ik had een link gegeven naar de belastingdienst. Het staat daar goed uitgelegd met een voorbeeld en daar blijkt uit dat de waarschuwing die deze site geeft over wat je mee mag nemen niet klopt.

  1. Dat staat in ons artikel ook: 800 sigaretten… etc mag je binnen de EU meenemen. Daarom is je link verwijderd, omdat deze niks toevoegt. Bedankt voor je reactie!

 18. Precies mensen deze dictatuur houdt van de eigen zakken vullen om vervolgens de reet mee af te vegen . Verkwanselen kunnen ze nog beter en iedereen vindt dit blijkbaar prima . Ik zou zeggen de *** voor Nederland auto volladen en gazzzz vol gas naar huis en niet achterom kijken. We moeten het toch laten zien dat je het er niet mee eens ben toch. Ze pakken je vast wel weer terug op een andere manier . Ik zeg massaal achter elkaar aan de grens overrijden met 100 volle auto’s achter elkaar aan toppie

 19. Pakje zware van Nelle in Nederland €18,90 in Duitsland €11,00. Tanken in Duitsland is tussen de 15 en 20cent goedkoper per liter dan in Nederland. Het loont al om voor 1slof Zware van Nelle heen en weer te rijden, vanuit de randstad.
  Dan komen we in de supermarkt ook allerlei goedkope dingen tegen, die we hier ook altijd gebruiken. Al met al, een win win situatie voor eens in de twee weken.

 20. Al met al mooie verhalen, wij gaan volgende week ook maar weer eens een dagje Duitsland doen met een bijna lege tank en dan boodschappen doen, even gezellig wat eten, tanken en weer naar Nederland 🌬️

 21. Ik snap al het klagen. Ook ik heb er last van.
  Wederom zeg ik. Kom in opstand, maar dat doet niemand… topical dutch… we zijn inmiddels met17 miljoen Nederlanders waarvan 9 miljoen volwassen. Ff met z’n allen naar den haag en het is klaar. Maar zolang er genoeg voedsel en drank in onze magen worden gelegd worden wij niet revolutionair.. we zijn een klagend( betalend) volk. Ik schaam me Nederlander te zijn

 22. Wij wonen 1km van belgie,wij tanken daar en kopen we ook onze rokertjes .dit alleen al levert een besparing op van rond de 400 euro per maand.

 23. Die giga-verhoging van de tabak is abnormaal, puur om het gat in de staatsbegroting te dichten! En waar blijft de forse belastingverhoging op alcohol? Hoeveel dodelijke slachtoffers moeten er nog vallen in het verkeer en huiselijk geweld door alcohol? Maar ja, de beleidsmakers doen hier niets aan, want die lusten wel graag een drankje en een verhoging van de accijns gaan ze teveel voelen in hun toch al dikke portemonnai!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven