Seizoensgebonden relatiegeschenken zelf regelen

Bijgewerkt: 2 februari 2023

Een relatiegeschenk is een presentje aan relaties van je bedrijf. Bijvoorbeeld klanten, leveranciers en personeel. Een kerstpakket valt dus ook onder het relatiegeschenk. Duurzame cadeautjes zijn de trend, net als seizoensgebonden relatiegeschenken. We helpen je met het vinden van seizoensgebonden geschenken.

Relatiegeschenken in het voorjaar (de lente)

Misschien is het voorjaar wel een van de lastigste seizoenen om een relatiegeschenk te vinden. Tenminste wel wanneer je het voorjaar als thema wil nemen. Het voorjaar duurt van 21 maart tot 21 juni. Feestdagen in deze periode zijn Goede vrijdag, Pasen, koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren. Met betrekking tot gifts zou je hier rekening mee kunnen houden.

Leuke seizoensgebonden relatiegeschenken voor de lente zijn:

 • Woondecoratie schapen met bungelbenen
 • Vogelhuisje/ nestkastje
 • Solar powerbank
 • Delta vlieger

Mooie geschenken voor de zomer

De zomer duurt van 21 juni tot 21 september. Er vallen geen officiële feestdagen in deze periode maar dat is ook niet zo erg. Wanneer je in de zomer een relatiegeschenk zoekt heb je meer dan voldoende keuze. Hieronder enkele goede ideeën:

 • Strandbal (low-budget, eventueel met logo laten bedrukken)
 • UV-zonnebril
 • Duurzame drinkfles
 • Barbecue
 • Picknickmand

Bedenk wanneer je het relatiegeschenk geeft. In de maanden juli en augustus zijn veel mensen met vakantie of treffen voorbereidingen voor de vakantie. Het is praktisch wanneer je het relatiegeschenk vóór de geplande vakantie geeft.

Seizoensgebonden relatiegeschenken voor het najaar (de herfst)

De herfst oftewel het najaar duurt van 21 september tot 21 december. Het is niet de koudste maar wel het natste seizoen van het jaar. Hier stem je de seizoensgebonden geschenken op af. We hebben weer enkele ideeën op een rij gezet:

 • (Storm)paraplu – eventueel met bedrukking of logo
 • Koffiebeker to-go, uiteraard van duurzaam materiaal
 • Fietslampjes met ledverlichting
 • Polyester (waterafstotende) zadelhoes
 • Een windjack of regenjas
 • Heupband of veiligheidsband met knipperend of brandend ledverlichting (hardloopverlichting)

Feestdagen in de herfst zijn singles day (vrijgezellendag) en Sinterklaas (5 december). Geef je een relatiegeschenk aan iemand met een gezin met jonge kinderen dan zou je dus ook aan het sinterklaasfeest kunnen denken. Bijpassende cadeautjes zijn een chocoladeletter, roomboter letter en andere lekkernijen die bij het sinterklaasfeest horen.

Relatiecadeautjes voor de wintermaanden

De winter start officieel op 21 december en duurt tot 21 maart. Kerstmis is in deze periode een belangrijke christelijke feestdag. Ook krijg je met oud en nieuw en Valentijnsdag te maken. In het zuiden van Nederland (en in sommige andere regio’s) wordt in deze periode carnaval gevierd.

Wees voorzichtig met het geven van een seizoensgebonden cadeau in de winter. Woon je in het zuiden dan wil je misschien iets omtrent carnaval geven maar iemand uit het noorden kan hier vreemd van opkijken. Ook weet je niet zeker of iedereen wel Kerstmis viert (in verband met het geloof).

Gelukkig zijn er ook nu weer een paar goede relatiegeschenken te bedenken. Hier komen ze:

 • Trendy beany (een wintermuts) die je eventueel van opdruk voorziet
 • Een plaid of warme deken voor op de bank
 • Thermosfles of thermoskan
 • IJskrabber voor de auto
 • Bamboe serveerplank voor heel wat gezellige avonden
 • Cadeaubon voor thuisbioscoop

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Bijvoorbeeld een mok met foto of opdruk.

Eten of drinken als relatiegeschenk

Naast producten of tegoedbonnen kun je ook eten en/of drinken als geschenk geven. Je hebt een ruime keuze aan seizoensgebonden producten. Kijk naar de ideeën en laat je hierdoor inspireren.

Lente (voorjaar)

Geef zaden of potjes met kruiden. Verder producten zoals asperges, aardbeien, abrikozen, kersen, rabarber en recepten of gerechten die hierbij horen.

Zomer

Verfrissende biertjes, vaak met citroen, frisdrank, cocktails, ingrediënten voor het maken van een zomerse pastasalade, garnalen en producten voor de barbecue.

Herfst (najaar)

Ingrediënten en recepten of kookboeken voor stampotten. Denk hierbij aan ingrediënten als aardappelen, worst, spekjes, boerenkool, zuurkool, andijvie. Maar ook pompoen (en pompoensoep) of ingrediënten voor het maken van een stoofschotel. Denk ook aan de warme chocolademelk met slagroom.

Winter

Erwtensoep (in blik of ingrediënten om zelf soep te maken), producten voor het maken van een ovenschotel, stoofschotel of gerechten met wild of gevogelte. Verder ingrediënten of benodigdheden voor gourmet, steengrillen of pizarette. Zaken als warme chocolademelk, marsmallows en kerstsnoep doen het ook altijd goed.

Waarom je een relatiegeschenk geeft

Kerstpakketten zijn relatiegeschenken en geef je aan het personeel. Veel werknemers geven aan dat ze de verwachting hebben dat ze een kerstpakket krijgen. Werkgevers zijn dit niet verplicht maar doen het vaak toch. Het is immers een blijk van waardering richting het personeel.

Overige relatiegeschenken geef je aan klanten, leveranciers of samenwerkende partners. Middels een relatiegeschenk werk je aan naamsbekendheid. Ook versterk je hier de band met de ontvanger mee. Het kan er zelfs voor zorgen dat dit de omzet van het bedrijf verhoogt.

Aftrekbaar als bedrijfskosten

Vroeger was het voor bedrijven interessant om met relatiegeschenken rond te strooien. De belastingdienst heeft roet in het eten gegooid want tegenwoordig is niet alles aftrekbaar. Bepaalde relatiegeschenken zijn dit nog steeds. Bijvoorbeeld wanneer je een geschenk aan klanten, personeel, leveranciers of zakelijke relaties geeft. Wel zit je hierbij aan beperkingen vast.

Ten eerste mag het geschenk geen vervanging zijn voor loon of salaris. Ook mag je als werkgever geen geldbedrag schenken en geldt er een maximumbedrag van € 4 per persoon, per geschenk. Verder moet het geschenk niet bedoeld zijn als promotiemateriaal of verkapte reclame.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven