Scheurtje tussen de tenen (kloven) behandelen

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Pijnlijk en vervelend: een scheurtje tussen de tenen. Dit noem je ook wel een kloof. Meestal komen er meerdere kloven voor, en met name tussen de kleinere tenen. Er is een scheur of barst zichtbaar en de huid voelt droog aan. Soms is de huid juist vochtig en stinkt. Wat te doen bij scheurtjes tussen de tenen? Kijk wat je zelf kunt doen om dit te behandelen en te voorkomen.

De oorzaak van scheurtjes of barsten

Scheurtjes of kloven ontstaan vaak door overmatig zweten. Ook kan het dat de huid te lang vochtig blijft, bijvoorbeeld na het douchen of badderen. Dat is niet de enige oorzaak want een scheurtje tussen de tenen kan ook op voetschimmel duiden.

Verder kan de huid bij ernstige droogte scheuren of barsten. In dit geval voelt de huid zeer droog aan. De laatste oorzaak voor een scheurtje is een beschadiging. Bijvoorbeeld een scherp deeltje dat tussen de tenen terechtkomt.

Makkelijk aan te brengen met bijgeleverd kwastje

Scheurtje tussen de tenen behandelen

De onderliggende oorzaak bepaalt de behandeling. Meestal gaat het om voetschimmel (zwemmerseczeem). Een scheurtje tussen de tenen behandelen gaat in dit geval met behulp van een anti schimmel. Dit is een zalf of gel die je minimaal twee maal per dag op de aangedane plek aanbrengt. Het vermindert direct jeuk en doodt de schimmel. Dit middel is vrij verkrijgbaar.

Kloven als gevolg van een droge huid

Zowel in de zomer- als wintermaanden kun je last hebben van een droge huid. Bij de voeten kenmerkt zich dit door jeuk, een witte uitslag en kleine barstjes. Ook kunnen er scheurtjes ontstaan, vaak tussen de twee kleinste tenen. Kloven door een droge huid kun je het best behandelen met vaseline of uierzalf.

Let op: je hebt de originele vaseline en de lanette crème. Die laatste is een vette basiszalf die zeer geschikt is voor behandeling van de droge huid.

Smeer tweemaal daags de droge huid goed in. Houd er rekening mee dat zowel vaseline als uierzalf erg vet zijn. Loop dus niet met blote voeten over de vloer maar draag ter bescherming sokken. Lanette crème is iets minder vet en vooral geschikt voor overdag.

Een te vochtige huid

Heb je last van overmatig zweten of droog je de huid tussen de tenen slecht af? Door een te vochtige omgeving ontstaat er sneller voetschimmel. Het is dus niet zo dat het vocht zelf voor scheurtjes zorgt.

Voetschimmel kan overgaan op andere lichaamsdelen

Wees voorzichtig met de aanwezigheid van voetschimmel, herkenbaar aan barsten of kloven tussen de tenen. Schimmel is zeer besmettelijk. In uitzonderlijke gevallen kan voetschimmel overgaan op andere lichaamsdelen.

Ook kun je anderen hiermee besmetten. Voetschimmel wordt het vaakst in zwembaden opgelopen, vandaar de benaming zwemmerseczeem. Door het dragen van badslippers voorkom je zoveel mogelijk een infectie met de schimmel.

Overigens zijn veel mensen drager van de schimmel zonder ooit ergens last van te krijgen. Maar ondertussen kunnen ze de schimmel wel op anderen overbrengen.

Wanneer de schimmel naar binnen slaat

Helaas is een scheur tussen de tenen niet zo onschuldigs als gedacht. Heel soms kan voetschimmel naar binnen slaan. Dit gebeurt wanneer de huid open is (verweekt of beschadigd). De schimmel kan dan via deze opening in het lichaam terechtkomen. Bij een verminderd immuunsysteem ontstaat er dan een gevaarlijke infectie.

Mensen met diabetes of een auto-immuunziekte lopen hier extra risico op. Ook wanneer je een stamceltransplantatie ondergaat of chemotherapie krijgt, is het opletten met een schimmelinfectie. Daarnaast lopen zwangere vrouwen of mensen met hormonale schommelingen (bijvoorbeeld overgang) een verhoogd risico. Dit geldt tevens voor te vroeg geboren baby’s en bij het gebruik van antibiotica. Dit laatste komt omdat antibiotica niet alleen bacteriën doodt maar ook goede bacteriën die je lichaam normaal gesproken beschermen tegen schimmels.

Scheurtjes voorkomen

Het is natuurlijk altijd beter om scheurtjes aan de voeten en tussen de tenen te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om het gebied tussen de tenen goed droog te houden. Na het douchen of wassen deze gebieden goed afdrogen.

Draag badslippers bij een bezoek aan het zwembad, strand, camping maar ook bij gebruik van een openbare badkamer of doucheruimte. Denk hierbij aan douches in hotels, appartementen, fitnesscentra of scholen.

Heb je eenmaal last gehad van voetschimmel, dan is de kans groot dat het vaker terugkomt. Zorg daarom dat je altijd een antischimmel crème thuis hebt liggen. Neem deze zeker mee op vakantie.

Bij een droge huid is het aan te raden om ‘s morgens en ‘s avonds de huid goed in te smeren met een lotion of vette zalf. Laat de voeten niet met opzet nat, want een te vochtige omgeving is ook niet goed.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven