Saturatiemeter geeft 90% aan

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Saturatie is het zuurstofgehalte in het bloed. Bij een gezond persoon bedraagt de saturatie 95% of meer. Je organen krijgen dus voldoende zuurstof. Gebruik je af en toe een saturatiemeter? Dan kan het dat deze 90% tot 95% aangeeft.

Lager dan normaal

Wanneer de saturatiemeter 93 of 94 aangeeft dan betekent dit dat de zuurstofwaarde iets verlaagd is. Dit is niet direct iets om je druk over te maken. Het kan zomaar dat de waarde een uur later alweer hoger ligt.

Bij een saturatie van 91 of 92 spreek je van een lagere waarde dan normaal. Ook nu weer is dit geen gevaarlijke situatie. Een lagere zuurstofwaarde kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld stress waardoor je minder diep ademhaalt. Ook kan dit het gevolg zijn van een longziekte zoals longontsteking, astma of COPD.

Verder komt deze waarde vaker voor als gevolg van stress, inspanning of door hoogteverschillen. Bij intensief sporten vraagt je lichaam om meer zuurstofrijk bloed. Bij zuurstoftekort in de spieren is een lagere saturatie vrij normaal.

Saturatie van 90%

Wanneer je zuurstofgehalte in het bloed 90% is dan is dit toch wel een signaal dat er iets mis is. De waarde is zo laag dat je van desaturatie spreekt.

Deze lage waarde ontstaat door verschillende oorzaken. Meestal krijg je niet voldoende zuurstof binnen doordat de longen onvoldoende werken. Bijvoorbeeld bij longkanker of COPD. Of (tijdelijk) bij astma. Het kan soms ook bij kanker ontstaan.

Tijdens de nachtelijke uren, wanneer je slaapt, zijn de waarden ook altijd wat lager. Wanneer je overdag een saturatie van 93% hebt dan is het niet vreemd dat het ‘s nachts naar 90% daalt.

Wanneer het onder de 90 daalt

Zolang de saturatiemeter 90 of hoger aangeeft krijgen de weefsels en organen voldoende zuurstof. Toch kan het dat je je benauwd gaat voelen. In dit geval is het verstandig om direct een arts te waarschuwen.

Komt de saturatie onder de 90 uit? Dan krijgen de weefsels en organen minder zuurstof dan gebruikelijk. Wanneer dit van korte duur is dan kan het niet zoveel kwaad. Maar wanneer het veel langer duurt dan krijg je het benauwd. Je ademhaling gaat sneller en je hebt het idee dat je veel moeite moet doen om adem te halen. Ook kun je onrustig geworden.

Bij een zuurstoftekort raken organen en weefsels soms beschadigd. Deze beschadiging is niet zomaar om te keren.

Wat je moet doen bij een saturatie van 90 of lager

Wanneer je het benauwd krijgt is het altijd goed om eens een saturatiemeter te gebruiken. Die dingen kosten bijna niks en zijn hartstikke praktisch. Je plaatst het metertje om de vinger en je ziet direct de zuurstofwaarde.

Bij benauwdheid kijk je dus wat de zuurstofwaarde is. Komt deze op 90% of lager uit? Dan is het toch beter om contact op te nemen met je huisarts. Bij ernstige benauwdheid bel je 112.

Het risico op beschadiging van organen en weefsels

In de praktijk komt het zelden voor dat organen en weefsels beschadigd raken door het zuurstoftekort. Meestal heb je ruim voor die tijd al aan de bel getrokken en is er een behandeling gestart.

Dit zegt saturatie over je hart

De zuurstofwaarde in het bloed zegt iets over de werking van de longen. Maar ook hoe het met de gezondheid van het hart zit. Bij hartfalen of de aanwezigheid van een bloedstolsel kan er namelijk een lage saturatie aanwezig zijn.

Het is dus belangrijk om met deze factor rekening te houden. Wanneer de saturatiemeter zegt dat de waarde 90 (of lager) is hoeft dit dus niet altijd met je longen te maken te hebben. Het kan ook vanuit je hart komen.

Dit doet stress met saturatie

Zoals je hierboven hebt kunnen zien zijn er verschillende situaties waarbij de saturatie daalt. Stress is een van de veroorzakers, hoewel veel mensen hier niet bij stilstaan. Door stress ga je namelijk minder diep ademhalen. Hierdoor komt er te weinig zuurstof in de longen terecht. Als gevolg hiervan daalt het zuurstofgehalte in het bloed. Dit is weer slecht voor de organen en de weefsels.

Probeer bij stress goed adem te halen. Je hoeft niet heel diep adem te halen want dan bestaat er een risico op hyperventileren. Maar het is wel belangrijk dat je vanuit de buik ademhaalt en zeker niet oppervlakkig.

De invloed van voedsel

Wist je dat voeding invloed heeft op de saturatie? Het is niet zo dat voedingsmiddelen het zuurstofgehalte verlagen, maar ze kunnen het wel een positieve boost geven. Dit is bekend van zuurstofrijk voedsel zoals broccoli, verschillende koolsoorten en selderij. De volgende keer dat je een gerecht klaarmaakt ga je zeker een van deze groenten gebruiken.

Er zijn nog meer manieren om je zuurstofgehalte te verbeteren. Dat is goed want hierdoor gaat je lichaam beter functioneren. Plaats planten in huis of op kantoor. Planten produceren namelijk zuurstof en nemen koolstofdioxide op. Hartstikke goed voor je longen en je lijf.

Het is belangrijk om dagelijks de woning of het bedrijf waar je werkt te ventileren. Frisse lucht inademen is voor alles goed. Brand liever geen wierook of kaarsjes want dit haalt het zuurstofgehalte in de ruimte omlaag. Ga af en toe sporten, zo komt er meer zuurstof in je bloed. Ook verbeter je hiermee de longcapaciteit. Doe dit uiteraard alleen wanneer je hier lichamelijk toe in staat bent.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven