Rotte eieren smaak door een bedorven maag

Bijgewerkt: 8 februari 2023

Je laat een boertje en er komt een smaak van rotte eieren omhoog. Dit is een teken dat je maag bedorven is. Niet letterlijk natuurlijk, de maaginhoud is bedorven. Bijna iedereen heeft hier wel eens last van (gehad). De oorzaak zit hem in het eten van voedsel dat niet meer goed is of dat besmet is met een virus of schimmel.

Het ontstaan van een bedorven maag

Wanneer de maag bedorven is betekent dit dat de inhoud van de maag bedorven is. Kijk maar eens hoe dit ontstaat.

In de maag komt het voedsel dat je kauwt en doorslikt terecht. Gemiddeld blijft dit voedsel 3 tot 4 uur in de maag zitten. Vet voedsel kan tot wel 7 tot 8 uur in de maag blijven zitten. Dit komt omdat de maag meer werk heeft om vet voedsel te verteren. Vloeibaar voedsel is na 1 tot 2 uur uit de maag verdwenen.

Soms is voedsel niet meer goed. Het is besmet met bacteriën, schimmels, gisten of er een virus. Micro-organismen infecteren de maag. Juist die infectie zorgt voor een bedorven eierensmaak.

Ondersteunt de vochthuishouding

Misselijkheid als een van de symptomen

Naast een rotte eieren smaak krijg je bij een bedorven maag ook vaak last van misselijkheid. Heel vervelend maar misselijkheid moet je lichaam beschermen tegen schade. Door misselijkheid ga je vaak braken waardoor je bedorven of aangetaste voedsel kwijtraakt.

Het gevoel van misselijkheid ontstaat vanuit de hersenen, het braakcentrum. Dit centrum wordt geprikkeld door bepaalde factoren waaronder de aanwezigheid van bacteriën en virussen in de maag, overmatig alcohol drinken of veel vet eten. Het braakcentrum wordt soms ook geprikkeld door andere zaken zoals pijn, zwangerschap of stress.

Bij een bedorven maag slaat het braakcentrum alarm. Hierdoor ontstaat misselijkheid en moet je soms overgeven.

E-coli of salmonella

Meestal wordt een bedorven maag veroorzaakt door bacteriën of de producten die bacteriën afscheiden zoals E-coli en salmonella.

Escherichia coli is een bacterie die veel voorkomt in de darmen. Onder goede omstandigheden veroorzaakte bacterie geen ziekte. De E. coli veroorzaakte af en toe een urineweginfectie. Via voedsel kan deze bacterie ook voor een darminfectie zorgen. Deze bacterie binnen door het eten van vlees dat niet goed gaar is, rauwe groenten en kiemgroenten. Filet American en taugé zijn vaak besmet met deze bacterie.

Salmonella is een andere bekende veroorzaker van een bedorven maag en een rotte eieren smaak. Is een serie die voornamelijk in rouw vlees, vis, garnalen, melkproducten en eieren voorkomt. Wanneer je besmet raakt met deze bacterie hoef je niet direct ziek van te worden. Soms laat je boeren met de smaak van eieren. Maar het kan dus ook dat je hier wel flink ziek van wordt.

Dit gebeurt er in je lichaam

De bacteriën die in de maag terechtkomen nestelen zich in het slijmvlies en veroorzaken daar ontstekingen.

Het lichaam reageert hierop door de bacteriën uit het lichaam te verdrijven. Dit gebeurt middels braken. Geen pretje maar wel de ideale oplossing om het besmette voedsel kwijt te raken.

Diarree ontstaat vaak wanneer de bacteriën de maag al gepasseerd zijn. Bij gelijktijdige braken en diarree zitten de bacteriën zowel in de maag als in de darmen.

Boeren die naar eieren smaken

Bij een bedorven maag ontstaat er niet altijd braken of diarree. Bij een lichte ontsteking wordt het braakcentrum in de hersenen onvoldoende geprikkeld waardoor braken uitblijft. Wel kan er misselijkheid ontstaan.

Meestal krijg je dan last van boeren die zeer vies smaken. Deze boeren smaken naar rotte eieren oftewel een zwavellucht. De boeren proef je zelf goed, maar is soms ook door anderen te ruiken. Daarnaast kun je scheten oftewel winden laten die naar dezelfde rotte eieren ruiken. Je ruikt van alle kanten totaal niet fris. Bovendien voel je je ook niet fris.

Het ontstaan van de rotte eieren smaak (en winden)

Hoe ontstaan die vieze boeren en scheten? De bacteriën in de maag produceren gassen. Dit is een normaal proces, iedere bacterie die zich voedt produceert een bepaald gas. Die gassen worden ook wel de scheten van de bacterie genoemd, net zoals dit bij de mens ook het geval is.

Je kunt je voorstellen dat een grote hoeveelheid bacteriën ook een flinke hoeveelheid gas produceert. Het lichaam wil van dat gas af en raakt dit kwijt middels boeren of scheten. De vieze zwavellucht die hierbij vrijkomt is de geur van de scheten van de bacteriën. Eigenlijk wil je hier niet aan denken voordat de misselijkheid optreedt.

Zo kom je van die rotte eieren smaak af

Je wil van die rotte eieren smaak in je mond af. Maar ook van de vieze stinkende scheten. Hoe dood je de bacteriën? Vertrouw op je eigen lichaam: deze is goed in staat de bedorven maag volledig te herstellen. De bacteriën worden aangevallen en opgeruimd door het lichaam.

Antibiotica is niet nodig, dit wordt zelden toegediend bij een bedorven maag. Opname in het ziekenhuis is alleen nodig wanneer het om ernstige gevallen van voedselvergiftiging gaat. Bij een opname wordt de maag leeggepompt. Maar er kan ook sprake zijn van uitdroging. In dit geval zal de arts vocht toedienen, vaak via een infuus.

De maag schoonspoelen

De beste behandeling is het zelf schoonspoelen van de maag. Dit doe je door veel water te drinken. Wanneer je veel water drinkt zul je vaak veel minder last hebben van die rotte eieren smaak. Verder is het gewoon een kwestie van geduld hebben. Houd er wel rekening mee dat anderen de boeren en/of scheten vaak kunnen ruiken.

Moet je vaak overgeven of heb je diarree, neem dan om de 5-10 minuten een slokje water of een lepeltje ORS. Hiermee voorkom je (ernstige) uitdroging.

Bestel ORS

Micro-organismen zit altijd op voedsel

Wist je dat in voedsel altijd een kleine hoeveelheid micro-organismen zit? Vaak gaat het hier om bacteriën, schimmels of virussen die geen infectie veroorzaken. In dit geval zal het braakcentrum in de hersenen geen alarm slaan.

Hoe komen micro-organismen en voedsel terecht? Dit gebeurt op verschillende manieren. Vaak via de aarde, de lucht of het water. Je kunt hier ook zelf te veroorzaken van zijn, bijvoorbeeld door voedsel met vieze handen aan te raken. Of het voedsel te bewerken met slecht schoongemaakt keukengerei.

Wanneer de hoeveelheid micro-organismen groot én schadelijk is dan krijg je die rotte eieren smaak in de mond. Een smaak waar je nog veel misselijker van kan worden.

Het voorkomen van een bedorven maag

Er is veel dat je kunt doen om een bedorven maag te voorkomen. Micro-organismen zijn over het algemeen slecht bestand tegen grote hitte. Door voedsel goed te verhitten dood je bacteriën, virussen en schimmels.

Sommige voedingsmiddelen kun je niet verhitten. Dit is het geval bij bepaalde groenten en fruit. Chronische hoeveelheid micro-organismen verminderen door het product zeer goed onder de kraan af te spoelen. Hiermee verwijder je niet alleen micro-organismen maar ook aanwezige gifstoffen van bestrijdingsmiddelen.

Bacteriën en schimmels kunnen zich razendsnel uitbreiden. Wanneer voedsel zo slecht verhit wordt dan delen de bacteriën zich zo snel dat je hier ziek van wordt. Dit gebeurt ook wanneer voedsel zal na bereiding niet snel genoeg wordt gegeten. Of wanneer je het op een verkeerde manier bewaart.

Voorkom herbesmetting

Om herbesmetting of nieuwe besmetting te voorkomen is het belangrijk om de handen voor het eten goed te wassen. Doe dit ook wanneer je een maaltijd klaarmaakt (voedsel bereiden).  Ook na toiletbezoek moet je de handen goed wassen. 

Maak je groente klaar? Was dit goed, vooral wanneer je het rauw eet. Vlees goed verhitten op minimaal 75 graden. Eieren kun je beter niet rauw eten. Rauwe kaas en rauw vlees vormt altijd een risico.

Sommige bacteriën vormen sporen die hittebestendig zijn. Deze sporen groeien weer opnieuw uit onder gunstige omstandigheden. Vooral rijst bevat veel van deze bacteriën. Dit verklaart waarom je vaak ziek wordt na het eten van chinees voedsel. Warm restjes rijst dus nooit op.

Brandend maagzuur

Verwar een rotte eieren smaak niet met brandend maagzuur. Dit laatste ontstaat door een slecht werkende maagklep. Vaak komt dit bij ouderen, mensen met overgewicht maar ook bij zwangere vrouwen voor. Maagzuur kan ook het gevolg zijn van teveel of vet eten, alcohol drinken, vruchtensappen of frisdrank. Bij brandend maagzuur en oprispingen kan een maagzuurremmer helpen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven