Rijden met een elektrische auto in de bergen: tips en aandachtspunten

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Je komt steeds meer elektrische auto’s op straat tegen. Niet alleen omdat deze auto’s milieuvriendelijk en energiezuinig zijn, vaak hebben ze ook een luxe uitstraling. De elektrische auto is zeer geschikt voor woon-werkverkeer, dagelijkse ritten en zelfs om mee op vakantie te gaan.

Ben je van plan om in de bergen te rijden? Een elektrische auto kan dit aa, maar de motor is minder krachtig. Zo kunnen veel elektrische auto’s geen aanhanger trekken. Ook zijn ze wat zwakker wanneer je in de bergen rijdt.

Voordelen van elektrisch rijden in de bergen

Elektrisch rijden doe je om verschillende redenen. Wanneer je ermee op vakantie gaat dan weet je zeker dat je een rustige reis tegemoet gaat. Wel zal je vaker een tussenstop moeten maken, de accu moet zich immers opblazen.

Er zijn wel wat voordelen aan het rijden met een elektrische auto in de bergen.

  • Heerlijk stil: wanneer je in een elektrische auto zit dan hoor je geen motor. Zet het raampje in je rit door de bergen rustig openen, je geniet van de stilte om je heen. Je hoort dus alles zonder dat het lawaai van een motor hier bovenuit steekt.

  • Geen vervuilende uitlaatgassen: met een elektrische auto weet je zeker dat er geen vervuilende uitlaatgassen vrijkomen. Heerlijk genieten van de frisse berglucht. Met een elektrische auto in de bergen rijden is dan ook ideaal voor mensen met astma, of voor iedereen die gezonde lucht in wil ademen.

  • Soms een grote actieradius: niet alle elektrische auto’s houden het een forse rit door de bergen vol. Maar er zijn wel degelijk modellen met een grote actieradius. Hierdoor kun je lange afstanden afleggen zonder dat je ergens in een bergdorpje op zoek moet naar een laadpaal.

Enkele belangrijke aandachtspunten

Met een elektrische auto door de bergen, wees hier goed op voorbereid. Hieronder vind je belangrijke aandachtspunten waar je zeker rekening mee moet houden.

De actieradius

Kijk altijd naar de gemiddelde actieradius van de auto. Wanneer je door de bergen rijdt zal de accu sneller leeglopen. Heeft de auto normaal een actieradius van 300 km, dan zal dit in de bergen ergens tussen de 150 en 200 km liggen.

Batterijcapaciteit

In de bergen is het vaak kouder. Wanneer de accu afkoelt dan loopt deze wat sneller leeg. Dit is zeker iets om over na te denken, want je wil niet onverwacht stil komen te staan.

Motor moet harder werken

Zolang je bergaf gaat is er geen probleem, maar hoe zit het wanneer je veel berg op rijdt? Dan moet de motor harder werken en vraagt ook meer van de accu. Dit betekent dat de actieradius af zal nemen (zie bij actieradius). Dat de motor harder moet werken is ook van invloed op de levensduur van zowel de motor als de accu.

De accu laadt zich tijdens de afdaling op

Het voordeel van een elektrische is dat de accu zichzelf kan opladen. Dit gebeurt wanneer je de afdaling in de bergen inzet. Op dat moment wordt de kinetische energie omgezet in elektrische energie.

Afdaling: het gas loslaten

Wanneer je bergafwaarts gaat is het aan te raden om het gas los te laten. Ten eerste omdat de accu zich op deze manier kan opladen. Maar het zorgt ook voor afremming, waardoor de rit veilig blijft.

Door de bergen omhoog rijden

Wanneer je door de bergen omhoog gaat dan hoef je niks anders te doen dan gas geven. Schakelen is niet nodig, zoals je bij een verbrandingsmotor gewend bent.

Met een elektrische auto naar de bergen: opladen

De grootste uitdaging zit hem in het vinden van een laadstation. Wanneer je door de bergen rijdt kom je vaak door kleine bergdorpjes heen. Die hebben niet zomaar laadstations tot hun beschikking.

Je kunt de elektrische auto wel opladen via een normaal stopcontact. In noodsituaties kun je dus altijd ergens terecht.

Het is aan te raden om een app op je smartphone te zetten waarin je alle laadstations in de buurt ziet. Zorg dat je de actieradius goed in de gaten houdt. Laad de accu op tijd op zodat je niet stil komt te staan.

Wanneer je volledig stil staat: pechhulp bellen

Je rijdt met je elektrische auto in de bergen en hebt hierbij de accustatus niet goed in de gaten gehouden. Hierdoor kom je plots stil te staan. Kijk eerst of het mogelijk is om in de directe omgeving de auto op te laden. Zorg dat je altijd een laadkabel bij je hebt die in elk normaal stopcontact kan.

Is het niet mogelijk om ergens op te laden? Bel dan de pechhulp. Ben je bijvoorbeeld lid van de ANWB dan kun je ook in het buitenland gebruikmaken van pechhulp. Anders bel je gewoon de lokale pechdienst.

Het probleem is dat je een elektrische auto niet zomaar kunt slepen. Dit soort auto’s werkt met elektriciteit om te remmen en ze accelereren. Dit betekent dat de wielen niet los zijn te koppelen van de motor. Je kunt de auto hooguit een paar meter duwen, maar niet door een pechhulp te laten wegslepen.

Om beschadiging te voorkomen wordt een elektrische auto met alle vier de wielen op een klein karretje geplaatst en op die manier weggesleept.

De accu eruit halen en ergens opladen

Het alternatief is de accu uit de auto halen en ergens anders opladen. Dit is zeker mogelijk. Ook kan de pechhulp met een generator komen om op deze manier elektriciteit op te wekken waardoor de accu weer stroom krijgt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven