Hoe rij je het zuinigst met een elektrische auto

Bijgewerkt: 31 januari 2023

Er komen steeds meer elektrische auto’s bij en dat is maar goed ook. Ze zijn milieuvriendelijk en zuinig voor je portemonnee. Bovendien zien deze auto’s er vaak hypermodern en luxe uit. En oh wat rijden ze heerlijk!

Ondanks dat dit type auto energiezuinig is blijft het belangrijk om zoveel mogelijk ‘brandstof’ te besparen. In dit artikel lees je hoe je het zuinigst met een elektrische auto rijdt.

Rustig rijden

Het is vooral belangrijk dat je rustig rijdt. Ga je met 120 km/h over de snelweg dan verbruik je meer energie dan wanneer je een snelheid op 100 km/h houdt. Verder gaat het ook om het accelereren. Je hoeft niet de snelste te zijn want hiermee verbruik je veel meer. Elektrisch rijden draait voornamelijk om rustig rijden.

Houd ook rekening met remmen. Je kunt beter het gas loslaten en op die manier afremmen, dan wanneer je continu op de rem gaat staan. Dit laatste verbruikt meer energie maar het zorgt er ook voor dat de remmen sneller slijten. Zo kun je langer op een volle batterij rijden.

De juiste rijmodus

Veel elektrische auto’s zijn voorzien van verschillende rijmodi. De ecomodus is zuinig, dus wil je accu besparen dan moet je hiervoor kiezen. De sportmodus geeft je een snelle ervaring maar zal ook veel meer energie verbruiken.

Kijk in de handleiding welke rijmodi er aanwezig zijn, en wat het effect hiervan is.

Regeneratief remmen

Gebruik het rempedaal zo min mogelijk. Wanneer je het gas loslaat dan remt de auto op de motor af. Dit was je misschien al bekend van brandstofmotors  maar elektrische motors kunnen dat nog veel beter. Regeneratief remmen heeft nog een voordeel want de accu zal zich hierdoor opladen.

Het lijkt misschien vreemd maar dit is echt mogelijk: opladen wanneer je regeneratief remt. Vooral wanneer je met de elektrische auto in de bergen rijdt is dit een mooie manier om de accu bij te laden.

De accu tijdig bijladen

Houd de actieradius goed in de gaten. Wanneer je bij koud weer rijdt of veel bergopwaarts dan loopt de actieradius terug. Door de accu tijdig op te laden voorkom je dat je tussendoor stil komt te staan. Of misschien wel op een verkeerde manier moet opladen.

Ga je op vakantie met de elektrische auto? Zorg altijd dat je een oplaadkabel met normale stekker bij je hebt. Deze is zeer geschikt voor noodsituaties want je kunt dan werkelijk overal opladen.

Vooral in de wintermaanden kan de actieradius met 50% afnemen. Juist dan is het belangrijk dat je zuinig rijdt.

Geen verwarming of airco gebruiken

Wil je echt zuinig met een elektrische auto rijden, maak dan zo min mogelijk gebruik van de verwarming of de airco. Dit bespaart zeker op energie. Wanneer je merkt dat de batterij bijna leeg is en je nog een stukje moet, dan kan de verwarming of airco uitschakelen je helpen om dat laatste stuk te overbruggen.

Overigens zullen veel elektrische auto’s dat soort zaken uitschakelen zodra de accu op een kritiek punt komt. Niet alleen de verwarming of airco wordt uitgeschakeld maar ook de radio. Bovendien wordt de verlichting op het dashboard een stuk zwakker.

Zo weinig mogelijk bagage meenemen

Een elektrische auto is van zichzelf zwaar waardoor hij ook meer energie verbruikt. Door de auto zo licht mogelijk te beladen rijd je zuinig. Neem dus zeker niet te veel bagage mee, in ieder geval geen onnodige spullen. Kijk ook of het echt wel nodig is of anderen met je meerijden. Sommigen willen alleen meerijden omdat je auto zo prettig rijdt, maar het zorgt er wel voor dat je de accu eerder moet opladen.

Kies de juiste route

Het helpt ook om een andere route te kiezen. Probeer snelwegen zoveel mogelijk te vermijden. Juist op de snelweg rijd je zeker 100 km/h, soms harder. Dit betekent dat de accu sneller leegloopt. Op een rustige weg doe je er wat langer over om je bestemming te bereiken maar je bespaart wel op de accu.

Kies ook een route waar je niet zoveel bergen tegenkomt. Moet je continu bergop dan verbruik je meer elektriciteit. Aan de andere kant kan de accu zich opladen wanneer je bergafwaarts gaat, dit doe je door regeneratief remmen.

Voorkom wegen waar je veel moet remmen en optrekken, bijvoorbeeld in de binnenstad. Juist op dit soort wegen verbruik je meer energie.

Controleer de bandenspanning

Verder is het belangrijk dat je de bandenspanning op een juist peil houdt. Wanneer je met zachte banden rondrijdt dan moet de motor veel harder werken om vooruit te komen. Je begrijpt vast wel dat dit ook meer elektriciteit kost.

Tip: zorg altijd dat je een bandenspanningsmeter in huis (of in de auto) hebt liggen. Zo controleer je regelmatig de bandenspanning en weet je of er lucht bij moet.
Naar bandenspanningsmeters

Overigens is het niet verstandig om de banden keihard op te pompen want dit kan voor schade zorgen. Houd altijd de juiste bandenspanning aan. Dit staat in de handleiding van de elektrische auto maar het is ook opvraagbaar bij de garage.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven