Dit moet je regelen voordat je overlijdt

Bijgewerkt: 20 maart 2023

Vier het leven, het is al kort genoeg. Helaas komt aan elk leven een einde. Wanneer dat moment daar is dan wil je dat je nabestaanden niet teveel belast worden. Er zijn een aantal dingen die je moet regelen voordat je overlijdt. Denk hierbij aan de erfenis, bankrekening, verzekeringen en abonnementen. Maar ook social media.

Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen voordat je dood gaat is een uitvaartverzekering, en misschien een overlijdensrisicoverzekering of levensverzekering. Hiermee laat je de nabestaanden zonder financiële zorgen achter.

Waarom je een uitvaartverzekering afsluit

Een uitvaartverzekering staat ook wel bekend als een begrafenisverzekering. Overigens maakt het niet uit of je begraven of gecremeerd wil worden, in beide gevallen wordt dit vanuit de uitvaartverzekering gedekt.

Waarom zou je een uitvaartverzekering afsluiten? Omdat de nabestaanden altijd de uitvaart moeten betalen. Zelfs wanneer ze geen contact met je hebben of dit niet kunnen betalen. Wanneer de nabestaanden weigeren te betalen dan zal er een incassotraject volgen. Linksom of rechtsom, je nabestaanden moeten de uitvaart voorschieten.

Je wil niet dat nabestaanden in financiële problemen komen. Daarom sluit je een uitvaartverzekering af. Dit kan bij een van de vele verzekeraars.

Dela en Monuta zijn de twee bekendste verzekeraars. Daarnaast zijn er nog andere verzekeraars zoals Ardanta of Centraal Beheer.

Tip: hoe langer je wacht met het afsluiten van een uitvaartverzekering, hoe hoger de maandpremie. Dit komt omdat een senior een hoger risico op overlijden heeft dan iemand 20 jaar.

Weet je dat je je eigen urn of doodskist uit kunt kiezen? Geef aan je nabestaanden door wat je mooi zou vinden.

Een overlijdensrisicoverzekering of levensverzekering

Wat moet je nog meer regelen voordat je overlijdt? Een uitvaartverzekering is hij niet verplicht, net zomin als een overlijdensrisicoverzekering of levensverzekering. Maar in sommige gevallen is dit wel zo handig. Bijvoorbeeld wanneer je een hypotheek op je naam hebt staan. Wanneer je niet wil dat je partner, kinderen of andere erfgenamen met schulden achterblijven, dan is deze verzekering wel zo handig.

Je sluit deze verzekering ook af wanneer je wil voorkomen dat nabestaanden door inkomstenverlies in financiële problemen komen. Want na je dood valt er plots een inkomen weg.

Er is weinig verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisico. Een levensverzekering is een verzekering die om het leven of de dood van een mens gaat. Een overlijdensrisicoverzekering is één van de vele levensverzekeringen.

Het voordeel van de levensverzekering is dat je nabestaanden goed verzorgd achterlaat. Een levensverzekering kost tussen de 5 en 35 euro per maand. Let goed op het type verzekering. Je hebt de gelijkblijvende verzekering die een hoge uitkering heeft, maar ook hogere kosten met zich meebrengt. De lineair- en annuïtair dalende verzekeringen zijn goedkoper maar het verzekerd bedrag daalt elk jaar, totdat het op nul uitkomt.

Dit gebeurt er met je bankrekening na overlijden

Wanneer je overlijdt zal de bank de toegang tot je bankrekening blokkeren. Dit betekent dat je partner, kinderen of familieleden niet meer bij het geld kunnen. Gezamenlijke rekeningen blijven wel open, maar worden uiteindelijk op de naam van de andere rekeninghouder gezet.

Tegenwoordig zijn banken snel met het blokkeren van de bankrekeningen. Willen nabestaanden nog iets van je rekening halen dan moeten ze vrij snel zijn. Overigens is het zo dat nabestaanden niet zomaar geld van je rekening kunnen halen. Direct na je dood valt al het geld onder de erfenis.

Wanneer je broer bijvoorbeeld € 1000 van je rekening haalt, en niet de eerste erfgenaam is, dan zal hij dit terug moeten betalen. Geld van de rekening halen zonder dat dit eerst juridisch is geregeld, wordt als strafbaar beschouwd.

Wat wordt er automatisch stopgezet bij overlijden?

Je overlijden wordt automatisch doorgegeven aan verschillende instanties. Heb je een bijstandsuitkering of een werkloosheidsuitkering, dan stopt deze op de dag na overlijden. Soms hebben nabestaanden nog recht op een overlijdensuitkering.

Ook de zorgverzekering stopt automatisch. Maar veel andere dingen moeten je nabestaanden opzeggen. Denk hierbij aan een mobiel abonnement, autoverzekering, of een abonnement op een tijdschrift.

Om dit soort dingen op te zeggen moet de nabestaande of erfgenaam een overlijdensverklaring aantonen.

Een testament opstellen

Is een testament nodig of verplicht? Nee, dit is net als alle andere zaken niet verplicht. Kortom: je hoeft maar weinig te regelen voordat je dood gaat. Toch kan een testament op laten stellen erg praktisch zijn. Het zorgt voor meer rust en duidelijkheid bij nabestaanden.

Met een testament wijk je (gedeeltelijk) af van het wettelijke erfrecht. Maar let op, nabestaanden kunnen een testament aanvechten. In de praktijk komt dit vrij weinig voor.

Een testament is altijd houdbaar, dit betekent dat hier geen einddatum aan vastzit. Toch kan het dat je tussendoor het testament wil herzien. Dit is mogelijk, maar bij elke herziening betaal je extra kosten.

In testament is bindend. Nabestaanden mogen niet afwijken van dingen die in het testament zijn vastgelegd. Wanneer je in je testament regelt dat je buurman die mooie Chinese vaas krijgt, dan moeten nabestaanden de vaas aan je buurman geven.

Goed om te weten: de inhoud van een testament blijft altijd geheim. Na overlijden opent de notaris het testament. De erfgenamen en mensen die in het testament genoemd worden krijgen hier bericht van. Wanneer je iemand onterft dan krijg deze geen inzage in het testament, maar wel de bevestiging dat hij of zij onterfd is.

Wel of geen donor worden of zijn

Denk ook even na over het donorschap. In Nederland is het zo geregeld dat je automatisch orgaandonor bent, tenzij je specifiek aangeeft dat je dit niet wil. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder.

In het donorregister geef je aan of je wel of geen donor wil zijn, of deze keuze bij de nabestaanden neerlegt. Nabestaanden kunnen via de arts navragen of je orgaandonor bent.

Vroeger had een orgaandonor altijd een donorcodicil bij zich. Dit is tegenwoordig niet meer nodig, je keuze wordt digitaal opgevraagd.

Je social media account

Je kunt op Facebook aangeven wie je account na je dood mag beheren.. Dit kun je bij sommige andere netwerken ook doorgeven, maar niet overal. Zonder verklaring mag een ander je account niet overnemen. Wel kunnen nabestaanden je account laten sluiten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven