Pruimen: de geneeskracht en gezondheidsvoordelen

Bijgewerkt: 11 februari 2023

Pruimen zijn gezond en geneeskrachtig. Al in de middeleeuwen waren ze op de hoogte van de geneeskracht van dit fruit. Ze zitten boordevol belangrijke vitamines. Daarnaast helpen ze bij verschillende gezondheidsproblemen. Wil je afvallen, dan zijn pruimen ook nog eens zeer geschikt.

Wat zijn pruimen?

De pruim behoort tot de steenvruchten. Ze groeien altijd aan bomen (de pruimenboom). In het wild kan deze gemakkelijk 12 meter hoog worden. Sommige mensen kweken zelf pruimen in de moestuin, hierbij wordt de pruimenboom elk jaar teruggesnoeid. Zo blijft hij hanteerbaar.

De voedingswaarde van dit fruit

Dat pruimen gezond zijn dat is een feit. Hier gaan we het straks uitgebreid over hebben. Eerst leer je meer over de voedingswaarde hiervan. Alles wat je eet of drinkt heeft een bepaalde voedingswaarde. Dit bestaat uit een samenstelling van voedingsstoffen en de hoeveel energie die een product levert.

Een portie van 20 gram gedroogde pruimen levert 44 kcal energie. Er zit geen vet in. Per portie krijg je 9 gram koolhydraten binnen, 3,2 gram vezels en 9 gram suiker. Dit zijn geen toegevoegde suikers maar zogenaamde vruchtensuikers. Het eiwitgehalte bedraagt 0,4 gram. Voor de eiwitten hoef je het dus niet te doen.

Vitaminen en mineralen

Pruimen bevatten verschillende vitaminen en mineralen. De volgende vitaminen vind je in deze vruchten.

Provitamine A, dit is de voorloper van vitamine A. Het lichaam zet dit zelf om. Vitamine A is belangrijk voor de huid, ogen, de slijmvliezen, ontwikkeling van de botten en het immuunsysteem.

Vitamine B, waarvan er verschillende zijn. Vitamines uit de B-groep hebben verschillende functies en zorgen er allemaal voor dat de organen goed blijven werken en het lichaam zo gezond mogelijk blijft. Deze vitamines activeren de energie in het lichaam oftewel ze zijn belangrijk voor een goede stofwisseling.

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij je afweersysteem. Het beschermt lichaamscellen tegen schade. Verder is deze vitamine belangrijk voor de opname van het mineraal ijzer en de vorming van bindweefsel.

Vitamine E is een antioxidant en beschermt de lichaamscellen tegen vrije radicalen. Ook is deze vitamine belangrijk bij de celstofwisseling.

Kalium zit in verschillende voedingsmiddelen waaronder ook pruimen. Dit mineraal reguleert de bloeddruk en de overdracht van zenuwprikkels.

Koper heb je nodig bij het vormen van de botten, pigment van het haar en vorming van bindweefsel. Koper speelt ook een rol bij de overdracht van zuurstof en binnen het afweersysteem.

Magnesium zorgt ervoor dat de spieren goed werken, de overdracht van zenuwprikkels goed verloopt en dat tanden en botten zich kunnen vormen.

IJzer is belangrijk omdat het een bestanddeel is van het bloed. Het zorgt ervoor dat de bloedlichaampjes zuurstof aan het lichaam afgeven.

Zink heb je nodig omdat het zorgt voor de groei en het vernieuwen van verschillende weefsels. Ook ondersteunt zink het afweersysteem.

Ze helpen bij de spijsvertering

In grootmoeders tijd werden pruimen gebruikt wanneer je last had van de spijsvertering. Deze vruchten hebben namelijk een positieve invloed op de stoelgang. Dit komt door de schil van de pruimen die veel vezels maar ook sorbitol bevatten.

Soms heb je last van een verstopping, hierbij verloopt de stoelgang niet zoals je zou willen. Sorbitol is een suikeralcohol dat moeilijk door het lichaam verteerd wordt. Het heeft een stimulerende werking op de darmen. Vezels hebben dat ook en daarom werken pruimen zo goed wanneer je last van verstoppingen hebt.

Pruimen bij verstopping (obstipatie) werken ook goed omdat de vezels water aantrekken. Dit heeft weer een positieve invloed op de darmwerking. Je merkt na het eten hiervan direct verlichting.

Bij diarree moet je juist geen pruimen nemen. De diarree kan hierdoor heftiger worden.

Bescherming tegen darmkanker

Wanneer je vaak last hebt van obstipatie kan dit op de lange duur darmkanker veroorzaken. Het risico hierop is twee keer zo groot als normaal. Door regelmatig pruimen te eten voorkom je obstipatie. Of je lost een verstopping hiermee op. Dit verlaagt het risico op darmkanker.

Het is niet zo dat je door het eten van pruimen het risico op darmkanker helemaal uitsluit. Toch geeft het enige mate van bescherming, al helemaal wanneer je regelmatig last van verstoppingen hebt.

Goed voor de darmflora

In je darmen gebeurt dagelijks heel veel. De darmflora bestaat uit veel micro-organismen. Die houden de werking van de darmen gezond. Soms is de darmflora verstoord. Dit merk je doordat je last krijgt van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook krijg je te maken met diarree of verstopping. Vaak merk je dat je ook een verlaagde weerstand hebt.

Om darmflora te herstellen zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Pruimen werken geneeskrachtig. Eet deze daarom regelmatig. Wissel dit af met verschillende soorten groenten en fruit. Vermijd suikers en neem zo min mogelijk antibiotica.

Botontkalking tegen

Oudere mensen krijgen vaker te maken met botontkalking. Dit gebeurt vooral bij vrouwen na de overgang. Het grote risico op botontkalking heeft met een verminderde aanmaak van bepaalde hormonen te maken.

Pruimen bevatten veel fytochemicaliën. Dit zijn bioactieve stoffen die in plantaardige voedingsmiddelen zitten. Soms worden er claims gelegd over de gezondheidseffecten van fytochemicaliën. Ze zouden onder andere botontkalking tegengaan. Dit is onvoldoende onderzocht. In de tussentijd kan het natuurlijk geen kwaad om af en toe een pruim te eten.

Botontkalking oftewel osteoporose is gedeeltelijk te voorkomen door dagelijks voldoende calcium met de voeding binnen te krijgen. Ook vitamine D is hier belangrijk in want juist deze vitamine zorgt voor opname van calcium. Verder is het goed om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Dit soort zaken houdt de botten sterk en gezond.

Minder risico op suikerziekte

Wanneer je pruimen eet merk je dat ze zoet smaken. Dit komt door de fructose die erin zit. Fructose is iets anders dan toegevoegde suikers, die laatste zijn slecht voor je gezondheid. Van toegevoegde suikers is bekend dat ze de bloedsuikerspiegel teveel laten stijgen. Dit kan uiteindelijk tot diabetes lijden. Voor mensen met suikerziekte is het belangrijk om suikers zoveel mogelijk te vermijden.

Het eten van pruimen is helemaal niet slecht. Wanneer je moet kiezen tussen pruimen of snoepgoed dan ben je met die eerste beter uit. Pruimen eten verlaagt het risico op diabetes, in vergelijking met het eten van chocola, snoepjes, koekjes of gebakken.

Minder risico op hartfalen

Door slechte voeding krijgt je lichaam soms te maken met vele kleine ontstekingen. Hier merk je niet altijd wat van maar die ontstekingen kunnen wel schade veroorzaken. Wanneer je iedere dag een pruim eet dan verlaagt dit de ontsteking in het bloed.

Lagere ontstekingswaarden betekent een gezonder hart. Indirect zijn pruimen dus goed voor het hart. Ze verlagen het risico op hartfalen.

Voor mensen met een reumatische aandoening, artrose of artritis is het eten van pruimen ook goed. Bij deze aandoeningen zijn er altijd kleine ontstekingen in het lichaam aanwezig. Pruimen gaan deze ontstekingen tegen. Hierdoor verminderen de klachten.

Pruimen zijn gezond maar kunnen hartfalen niet helemaal uitsluiten. Ook kunnen ze geen reuma of artrose genezen. Toch blijven ze goed voor de gezondheid.

Gezondheidsvoordelen pruimen bij jicht

Jicht is een aandoening die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van urinezuurkristallen. Deze kristallen veroorzaken pijnlijke ontstekingen. Bij een jichtaanval ontstaat er veel pijn in het gewricht en is dit dik, warm en rood. Soms veroorzaken urinezuurkristallen nierstenen.

Sommige mensen met jicht hebben baat bij het eten van pruimen. Ze ervaren dat de klachten hierdoor minder worden of dat er minder jichtaanvallen zijn. Dit helpt niet bij iedereen maar het is altijd de moeite waard om uit te proberen.

Bij jicht kan het helpen om het aangedane gewricht te koelen. Wanneer de klachten wat afnemen is het altijd goed om het gewricht te bewegen. Hiermee voorkom je stijfheid en komt de bloedsomloop op gang. Dit zorgt er weer voor dat je minder pijnklachten ervaart.

Hoeveel pruimen mag je per dag eten?

Wanneer je te veel pruimen eet kun je last krijgen van winderigheid, diarree of buikpijn. Het is aan te raden om maximaal 2 tot 3 pruimen per dag te eten. Dit advies geldt ook voor het eten van gedroogde pruimen.

Allergisch voor pruimen

Sommige mensen zijn allergisch voor pruimen, fruit, noten en groenten. Bij het eten hiervan staan er verschillende klachten. Dit zijn onder andere rode ogen, een loopneus of niezen. Ook kan iemand met een allergie last krijgen van tintelingen van de lippen of aan de keel. In ernstige gevallen kan er een gevaarlijke benauwdheid ontstaan.

Wanneer je na het eten van pruimen last krijgt van dit soort symptomen dan is het beter om na te laten kijken of je niet allergisch bent voor fruit.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

2 gedachten over “Pruimen: de geneeskracht en gezondheidsvoordelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven