Wat is slechter pizza of patat

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Van sommige producten weet je dat ze niet zo goed zijn voor de gezondheid. Bijvoorbeeld taart, frites, pizza of snoep. Wat is slechter, pizza of patat (friet)? Hiervoor kijk je niet alleen naar het aantal calorieën maar ook de aanwezigheid van vet, koolhydraten en eiwitten. Ook is het goed om eens naar de aanwezigheid van vitamines en mineralen te kijken, die heb je tenslotte nodig.

Voedingswaarde van deze twee producten

Je hebt koolhydraten, eiwitten en vetten nodig. Van die laatste alleen de gezonde (goede) vetten. Helaas bevatten zowel pizza als patat veel slechte vetten.

Verder heeft je lichaam behoefte aan vezels, vitaminen en mineralen. Die zitten niet zo heel veel in pizza of patat. Om nu te ontdekken wat het gezondst of het slechtst is vind je hieronder de voedingswaarde van deze twee producten.

Bak zelf je pizza’s, dit is veel gezonder omdat je dan weet welke ingrediënten erop zitten.

Het aantal kilocalorieën

Gemiddeld heeft een vrouw 2000 en een man 2500 kilocalorieën per dag nodig. Met het ouder worden heeft je lichaam minder behoefte aan energie. Wanneer je teveel energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, kom je in gewicht aan.

Wat is slechter, pizza of patat eten? Hieronder zie je hoeveel kilocalorieën de producten per 100 gram leveren:

  • Pizza met kaas en groenten: 232 kcal
  • Friet zonder mayonaise: 262 kcal

Wanneer een pizza vlees bevat (ham, salami, shoarma e.d) dan krijg je meer kcal binnen. Dit geldt ook voor de klodder mayonaise die je bij de friet neemt. Maar in bovenstaande voorbeelden levert een vegetarische pizza minder energie en is dus beter voor je lijn.

Patat is gezonder en bevat minder calorieën wanneer je het in de airfryer klaarmaakt. De ideale vervanger voor de frituse.

Eiwitten in pizza of patat

Voor het behoud van spieren heb je eiwitten nodig. Sporters hebben extra eiwitten nodig, zodat spieren kunnen groeien. Meestal kiezen sporters dan ook voor eiwitrijk voedsel. Zoveel eiwit per 100 gram vind je in pizza of patat:

  • Pizza kaas en groente: 9,3 g
  • Patat zonder mayo: 3 g

Veel mensen krijgen veel te weinig eiwitten binnen. In dit geval zou pizza een betere keuze zijn. Dus: een pizza levert minder energie en bevat meer eiwitten. Twee punten voor de pizza, nul punten voor het patatje.

Zout (natrium)

Natuurlijk heeft je lichaam zout nodig, maar stiekem krijg je hier veel te veel van binnen. In bijna al het voedsel zit namelijk zout. Teveel zout heeft een slechte invloed op de bloeddruk. Wat is slechter, pizza of patat wanneer je naar het zoutgehalte kijkt?

  • Pizza: 0,93 g
  • Patat: 0,44 g

Let op want het gaat dan wel om een patatje zonder zout. Veel mensen voegen toch zout toe, en dat is dat patatje ineens veel slechter dan de pizza.

Vitaminen in pizza

Het is echt niet zo dat een pizza alleen maar slecht is. Het bevat namelijk ook een aantal belangrijke voedingsstoffen. Welke vitaminen zitten er in pizza? Vanwege de vele groenten bevat een pizza gemiddeld 5 mg vitamine C. Maar in pizza zit ook vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en vitamine D.

Welke vitaminen zit er in friet?

Patat of friet bevat ook wat vitaminen maar in een andere verhouding. Friet wordt van aardappelen gemaakt dus de volgende vitaminen vind je hierin:

Vitamine B1, B2, B3, B6 en B11. Maar ook vitamine C (17 mg) en vitamine E. Het is een feit dat zowel pizza als patat een hogere hoeveelheid vitamine C bevatten, de andere vitamines zijn in mindere mate aanwezig.

Aan de hand hiervan kun je niet zeggen wat slechter is, pizza of friet. Het zijn beiden geen goede bronnen van vitaminen.

Zoveel mag je ervan eten

Is het slecht om een pizza of patat naar binnen te te werken? Nee hoor, je mag zeker af en toe van rit heerlijke voedsel genieten. Maar je leest het goed: af en toe dus niet dagelijks. Probeer niet vaker dan eenmaal per week pizza of friet te eten. Maak hierbij een keuze tussen deze twee, dus niet allebei.

Overigens kun je dit ook combineren bijvoorbeeld de ene dag een halfikpizza aan de andere dag een half patatje. Waarschijnlijk heb je aan een halve maaltijd niet voldoende, dus eet er vooral heel veel groenten bij. Groenten levert weinig energie en zit boordevol vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Zo ben je toch nog gezond bezig.

Geen extra saus

Het is niet aan te raden om extra saus over je pizza te doen. Laat die knoflooksaus bij je pizza shoarma achterwege. Overigens kun je sowieso beter voor een groentepizza dan voor een shoarmapizza kiezen.

Wees ook voorzichtig met mayonaise bij je patat. Het is juist de mayonaise die ontzettend vetrijk is en veel calorieën levert. Wil je toch een saus bij de friet? Rode sauzen zijn beter dan witte sauzen. Mayonaise bevat 100 kcal per eetlepel, ketchup bevat slechts 15 kcal. Ketchup is dus een betere keuze.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven