Pijn in linkerarm? 5 oorzaken en behandelingen

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Bij pijn in de linkerarm wordt vaak aan een hartaanval gedacht. Op zich wel logisch want dagelijks komen er ruim 100 Nederlanders met een hartinfarct in het ziekenhuis te leggen. Gelukkig is pijn in de linkerarm niet altijd de oorzaak van een hartinfarct. Er zijn namelijk nog veel andere oorzaken en welke dat zijn dat lees je hieronder.

Slijmbeursontsteking

Een veel voorkomende oorzaak van pijn in de linkerarm is een slijmbeursontsteking. De slijmbeursindex een zakje dat tussen het debat en het bewegende gedeelte van een gewricht ligt. Het zakje is gevuld met vloeistof en zorgt ervoor dat de pees niet rechtstreeks op de onderliggende botstructuur leeft.

Een ontsteking ontstaat door overbelasting van het gewricht. Ook een ongeval of bacteriële infectie kan een slijmbeursontsteking veroorzaken. Bij chronische overbelasting van het gewricht ontstaat er zelfs een chronische slijmbeursontsteking, dit verdwijnt niet zomaar.

Heb je pijn aan de linkerarm dan zal dit vaak aan de schouder zijn, hier is de slijmbeurs ontstoken. Naast pijn ervaar je ook tintelingen en soms een brandend gevoel. Opvallend is dat je de schouder niet volledig kunt draaien. Behandeling bestaat uit fysiotherapie, soms krijg je antibiotica voorgeschreven.

Een hernia

De ruggenwervel bestaat uit verschillende schijfjes. Soms gaat een schijf uitpuilen, je spreekt dan van een hernia. Vaak gebeurt dit door aangeboren zwakte, maar soms ook door langdurige of zware belasting van de rug. Een hernia kan zelfs ontstaan wanneer je lang in een verkeerde houding zit.

Bij een hernia heb je last van pijn in de rug, Bill, nek of schouderdag. De pijn kan uitstralen naar een of beide benen of de armen. Bij pijn in de linkerarm is het mogelijk dat de hernia zich in de bovenrug bevindt. Andere klachten zijn een doof of juist prikkend gevoel.

De meeste hernia’s genezen vanzelf binnen drie maanden. Daarom wordt vaak rust, pijnstilling en fysiotherapie voorgeschreven. Wandelen is goed, dit bevordert het herstel. Draag hierbij goede wandelschoenen categorie A, wandel alleen over vlak terrein.

Wanneer de pijn onhoudbaar wordt of de klachten verdwijnen niet dan is een operatie soms nodig. Tijdens de operatie wordt de uitpuiling weggehaald.

Beknelde zenuw

Wanneer een zenuw bekneld raakt geeft dit pijnklachten, een doof gevoel, tintelingen of een branderig gevoel. Pijn in de linkerarm kan dus door een beknelde zenuw komen. Vaak raakt een zenuw bekneld door beschadiging, een ongeval, overbelasting of een slechte houding. Ook overgewicht kan voor een zenuwbeknelling zorgen.

Lichte vormen van zenuwbeschadiging genezen vanzelf. Meestal duurt dit enkele dagen tot weken. Wanneer de zenuw beschadigd is dan blijft de pijn maandenlang aanhouden. Opvallend is dat pijnstillers minder goed werken. Daarom wordt vaak voor inspuiting van medicatie gekozen eens verder is een operatieve ingreep een optie, maar de noodzaak hiervan wordt door de neurochirurg vooraf ingeschat.

Scheur in de rotator cuff

Door te zwaar trainen maar ook door herhaaldelijke of onverwachte bewegingen kan er een scheur in de rotator cuff ontstaan. Dit bestaat uit een groep van vier schouderspieren die wat dieper liggen. De spieren zorgen ervoor dat de schouder in alle richtingen kan bewegen. Door een trauma kan er een acute scheur in de rotator cuff ontstaan. Het komt ook vaker bij personen boven de 50 jaar voor, omdat de pezen van de rotator cuff dan zwakker worden.

Gebeurt het aan de linkerschouder dan ervaar je pijn in de linkerarm. Andere klachten zijn zwakte van de arm waardoor je hem niet meer goed kunt tillen of draaien. Verder merk je soms krakende geluiden op wanneer je de schouder beweegt of draait.

Opvallend is dat het optellen van de arm eindelijk is, net als het weer laten zakken van de arm. Een scheur in de rotator cuff geweest bij voldoende rust vanzelf. Wel is het belangrijk om de schouder beweeglijk te houden, een fysiotherapeut kan hier oefeningen voor geven. Vraag eventueel een schouderbrace.

Hartinfarct (hartaanval)

Pijn in de linkerarm? Soms duidt dit op een hartinfarct. Bij een hartinfarct stroomt er even geen bloed meer naar een deel van de hartspier. Als gevolg hiervan krijgt het hart te weinig zuurstof. Het gevolg is beschadiging en sterfte van een deel van de hartspier. In ernstige gevallen treden er dodelijke complicaties op.

De meest voorkomende oorzaak van een hartinfarct is het dichtslibben van de kransslagader. Meestal ontstaat dit door aderverkalking waarbij er een bloedstolsel vast komt te zitten. Aderverkalking ontstaat weer door een ophoping van kalk, cholesterol en ontstekingscellen. Dit heeft er met een ongezonde leefstijl te maken, maar soms ook met erfelijkheid.

De symptomen van een hartinfarct zijn:

  • Pijn of een drukkend gevoel op de borst
  • Pijn in de linkerarm
  • Soms pijn in de rechterarm of beide armen
  • Pijn in de schouders, rug, hals of kaak
  • Zweten
  • Misselijkheid en soms braken
  • Benauwdheid
  • Een bleek uiterlijk
  • Een onrustig gevoel (ook angst)

Bij vrouwen komen vaker klachten als extreme vermoeidheid, duizeligheid, een snelle ademhaling of kortademigheid voor.

Behandeling is afhankelijk van de ernst van de situatie. Is de kransslagader vernauwd maar levert deze wel gevaar op, dan bestaatbehandeling uit medicatie en een hartkatheterisatie. Wanneer de kransslagader helemaal dicht zit dan volgt een dotterbehandeling.

Behandeling pijn in linkerarm

Het is belangrijk om eerst de oorzaak van pijn in de linkerarm op te sporen. Bij de meeste oorzaken is rust belangrijk, maar blijf wel matig bewegen. Juist beweging zorgt ervoor dat de spieren niet verkorten of verstijven. Bij de meeste klachten is het beter om een fysiotherapeut of de huisarts te raadplegen. Doe dit in ieder geval wanneer de klachten langer dan drie dagen aan blijven houden of erger worden. Bij een hartinfarct uiteraard direct contact opnemen met de arts.

Andere oorzaken van pijn in de arm

Wanneer je pijn in de linkerarm ervaart aan dit ook tweezijdig zijn: dus ook in de rechterarm. Wanneer dit het geval is dan kan de pijn afkomstig zijn vanaf de nek of de schouder. Pijn straalt namelijk makkelijk naar de arm uit. Uitstralende pijn kenmerkt zich onder andere in schietende pijn, een verdoofd gevoel, tintelingen of krachtverlies.

Heb je specifiek pijn aan één arm, links of rechts? Dan kan dit ook het gevolg zijn van een ontsteking. Denk hierbij aan een slijmbeursontsteking (zie hierboven), een ontsteking van de huid of een ontstoken gewricht. Een ontsteking van de arm wordt vaak middels antibiotica (bij een bacteriële infectie) of corticosteroïden injecties behandeld. Een en ander is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Als laatste kan overbelasting de oorzaak zijn. Jij overbelasting heb je te lang achter elkaar herhaalde bewegingen gemaakt. In sommige gevallen is overbelasting het gevolg van een te zware belasting of een plotselinge beweging. Bij overbelasting is het belangrijk om de arm tijdelijk minder te belasten. Geeft de arm voldoende rust maakt blijft dagelijks wel matig bewegen. Dit houdt de spieren, pezen en gewrichten soepel.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven