Pijn boven op de voet

Bijgewerkt: 23 januari 2023

Pijn op de wreef of pijn boven op voet heeft verschillende oorzaken. Soms gaat het om een hoge voetboog of het dragen van verkeerde schoenen. Pijnklachten kunnen ook ontstaan door een ontsteking of zenuwbeknelling. Hieronder de meest voorkomende oorzaken en symptomen. Aangevuld met mogelijke behandelingen.

In het kort

  • Pijn bovenop de voet heeft met de wreef te maken
  • Het kan ontstaan door slecht zittende (knellende schoenen)
  • Soms is er sprake van een aangeboren afwijking of een ontsteking van de voet

Anatomie van de voet

De voet heeft een belangrijke functie. Het zorgt ervoor dat we kunnen lopen (bewegen) en springen. De voet bestaat uit 3 onderdelen:

  • Tenen
  • Middenvoet
  • Achtervoet

De achtervoet bestaat uit 7 botstukken, de middenvoet uit vijf middenvoetsbeentjes. De bovenkant van de voet tussen tenen en enkel noemen we de wreef. Dit wordt ook wel het hoogste gedeelte van de voet genoemd.

Pijn boven op voet (wreefpijn): oorzaken

Bij pijn boven op voet is er sprake van een pijnlijke wreef. Sommige mensen hebben een hoge wreef, wat vaak gepaard gaat met pijnklachten. Dit komt omdat schoenen niet goed passen en tegen de bovenkant van de voet aandrukken. Op zich een onschuldige oorzaak die met juiste schoeisel goed is te verhelpen. Er zijn echter nog veel meer oorzaken te vinden.

Peesplaatontsteking van de voet

Een peesplaatontsteking wordt fasciitis plantaris genoemd. De peesplaat bevindt zich onder de boog van de voet. Bij het op de tenen staan is deze voelbaar. Door overbelasting, een staand beroep, hardlopen of een hoge voetboog kan er een peesplaatontsteking ontstaan aan. Hierbij is er continue pijn aanwezig. Vaak trekt deze pijn door de hele voet. Na een periode van rust is de pijn minder.

Een peesplaatontsteking voorkomen kan door het dragen van steunzolen. Vooral mensen vanaf 50 jaar hebben hier veel baat bij. Scholl gel inlegzolen zijn ontworpen om schokken zo goed mogelijk te absorberen. Daarnaast verdelen ze de druk goed. Dit soort inlegzolen kan al helpen om een peesplaatontsteking te voorkomen.

Bij ernstige klachten is het raadzaam om de voet na te laten kijken door een podotherapeut.

Hielspoor

Hielspoor lijkt veel op een peesplaatontsteking. Bij hielspoor ontstaat er een verkalking aan het bot. Dit brengt de nodige pijnklachten met zich mee. Hielspoor genezen kan door het nemen van rust. Wanneer de pijn lang blijft aanhouden, helpen speciale inlegzooltjes. De arts kan eventueel een injectie met corticosteroïden toedienen.

Ondertussen kunnen normale pijnstillers helpen om de klachten te verminderen. Paracetamol met coffeïne is een goede en effectieve pijnstiller.

Tarsal Boss (bult op de wreef)

Door platvoeten, holvoeten, artrose of te strakke schoenen raken de gewrichten overbelast. Dit kan uiteindelijk een pijnlijke bult op de wreef met zich meebrengen. Het gaat hier om een botuitstulping, ook wel tarsal boss genoemd. Belangrijkste kenmerk is pijn aan de wreef, vooral bij het belasten van de voet. Met vilt aan de binnenzijde van de schoenlip verdwijnen deze symptomen weer.

Accessoire os naviculare

De voet bestaat uit 7 voetwortelbeentjes Soms zijn er extra beentjes of botjes aanwezig, dit wordt ook wel accessoire os naviculare genoemd. Het gaat hier om een aangeboren afwijking die iets vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt.

Niet altijd treden er klachten op. Soms is er sprake van pijn boven op de voet of elders in de voet. Soms raakt het kraakbeen of bindweefsel zo beschadigd, dat orthopedisch schoeisel nodig is.

Peesontsteking van de kuitspieren

Soms ontstaat pijn boven op voet als gevolg van een peesontsteking van de kuitspieren. Dit is een blessure die vaker bij sporters wordt gezien. Er ontstaan pijnklachten aan de middenvoet of de buitenzijde van de voet. Deze pijn is bovenop of in het middelste gedeelte van de voet voelbaar. Bij een peesontsteking van de kuitspieren moet er goed naar de middenvoet gekeken worden, omdat dit vaak door beginnende artrose in de voet wordt veroorzaakt.

Het nemen van rust is de belangrijkste behandeling. Goed passende schoenen en steunzolen verminderen de klachten. Afhankelijk van de ernst van de situatie is een operatieve ingreep soms nodig.

Mortonse neuralgie (zenuwbeknelling)

Bij een monton neuroom (mortonse neuralgie) is er sprake van een goedaardig gezwel van een voetzenuw. Hierbij bevindt de verdikking zich om de zenuw van een teen. Pijn is voelbaar tussen de tenen en de boog van de voet. Het kan om pijn boven op voet gaan, soms om een krampachtige pijn. Bij het indrukken of samenknijpen van de voet verergeren deze pijnklachten.

Irritatie en overbelasting is de grootste veroorzaker van mortonse neuralgie. Het vermijden van strakke schoenen en hoge hakken vermindert de klachten. Daarnaast zijn inlegzooltjes de aangewezen behandelmethode. Deze zorgen ervoor dat de voetzolen niet doorzakken.

In sommige gevallen biedt een operatie uitkomst. Hierbij wordt er een sneetje tussen de tenen gemaakt. De arts haalt via dit sneetje de verdikte zenuw eruit. Binnen een week is het weer mogelijk om te lopen.

Risicofactoren voor een pijnlijke wreef

Mensen met een hoge wreef of voetboog krijgen eerder te maken met pijn boven op de voet. Dit geldt ook bij het dragen van te strakke schoeisel. Wanneer de schoen smaller is dan de voet, is dit zeker aanleiding voor het ontstaan van pijnklachten. Mensen die veel hurken, lopen of staan krijgen sneller te maken met voetaandoeningen. Dit komt ook bij ouderen vaker voor.

Het is bij aanhoudende klachten belangrijk om dit na te laten kijken door de huisarts. Deze zal eventueel doorverwijzen naar een specialist. Bij chronische klachten kan fysiotherapie soms uitkomst bieden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven