Peuter ontstoken ogen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Jonge kinderen hebben snel last van een ontsteking aan de oogjes. Heeft je peuter ontstoken ogen? Dit is vaak merkbaar aan een geelgroene pus. Soms zijn de ogen helemaal dicht geplakt. Lees meer over de oorzaak, wat je kind ervan voelt en wat je eraan kunt doen.

Een oogontsteking bij kinderen

Bij een oogontsteking ziet het oog er rood uit. Vaak zit er slijm of pus in en rondom het oog. Een oogontsteking bij kinderen heeft verschillende oorzaken. Behandeling is bij een peuter met ontstoken ogen niet altijd nodig. In dit artikel gaan we dieper in op oogontstekingen bij jonge kinderen.

Peuter ontstoken ogen: de oorzaak

Voordat je tot behandeling overgaat, is het eerst belangrijk om naar de oorzaak van een oogontsteking te kijken. Jonge kinderen krijgen vaker te maken met een verkoudheid. Wat opvalt is dat deze kinderen ook sneller last hebben van ontstoken ogen. De oorzaak van deze oogontsteking ligt dus vaak bij het verkoudheidsvirus. Iets minder vaak is een bacterie de veroorzaker.

Een virus of bacterie wordt gemakkelijk op andere kinderen overgebracht via hoesten, niezen of contact met een vieze zakdoek of kussensloop. De peuter die zelf verkouden is heeft het virus altijd wel op de handjes zitten. Denk maar eens aan een duimpje in de mond of eigen snot wegvegen. Wanneer het kind met de besmette handjes door de ogen wrijft, komt het virus of de bacterie in de ogen terecht. Hier veroorzaakt het een oogontsteking.

Bij één op de vijf baby’s komen prutoogjes of vieze pusoogjes voor. Dit wordt veroorzaakt door een verstopte traanbuis. In veel gevallen verdwijnt dit rond het eerste levensjaar. Heeft de peuter ontstoken ogen? Soms komt dit door een te nauwe en verstopte traanbuis. Het kind is dan niet verkouden maar heeft wel tranende en rode oogjes.

Een oogontsteking door een herpesvirus komt bij jonge kinderen vrij weinig voor. Bij een ontsteking door een herpesvirus ontstaat er overgevoeligheid voor licht en slechter zien.

Symptomen ontstoken ogen

Bij een peuter ontstoken ogen is er sprake van een infectie van het oogbindvlies of de oogleden. Het bindvlies van het oog is het doorzichtige slijmvlies dat je vaak nauwelijks ziet. Dit slijmvlies bedekt de binnenkant van de oogleden en zit als een laagje over het oogwit. Bij een oogontsteking zien we de volgende symptomen:

  • Oogwit ziet er rood uit
  • Tranend oog
  • Slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden
  • Oogleden gaan door slijm of pus aan elkaar plakken
  • Binnenkant van de oogleden zijn rood
  • Huid rondom het oog is dik

Naast bovenstaande oogontsteking symptomen kan je peuter last hebben van de volgende klachten:

  • Branderig gevoel in de ogen
  • Het gevoel alsof er een zandkorrel in het oog zit
  • Jeuk aan het oog

Als ouder of verzorger merk je dat de peuter veel door de oogjes wrijft. Hierdoor duurt de oogontsteking alleen maar langer óf wordt naar het andere oog verspreid. Het is dus belangrijk om wrijven in de oogjes te voorkomen.

Behandeling bij oogontsteking

Peuter ontstoken ogen: hoe behandel je dit? Een verkoudheid is moeilijk te voorkomen. Dit moet je ook niet willen, omdat een verkoudheid het immuunsysteem versterkt. Heeft de peuter ontstoken ogen, zorg dan voor een goede hygiëne. Een oogontsteking is namelijk erg besmettelijk. Via de handen, een handdoek of een zakdoek belandt het virus gemakkelijk bij het andere oog of bij andere kinderen.

1. Maak het oog regelmatig schoon. Verwijder hierbij slijm en pus. Doe dit met behulp van een wattenschijfje of wattenstaafje. Gebruik ongekookt kraanwater. Wrijf altijd van de buitenste ooghoek naar de binnenste ooghoek.

2. Het is belangrijk dat de peuter met ontstoken ogen deze niet dicht gaat knijpen. Zorg bij fel zonlicht voor een goede zonnebril. Deze heeft een uv400 filter en is bij voorkeur ook nog eens onbreekbaar.

3. Gebruik schone zakdoekjes voor de verkouden peuter. Kies liever voor papieren zakdoekjes en gooi deze na eenmalig gebruik direct weg.

4. Was de handen van het kind regelmatig. Probeer te voorkomen dat zoon of dochter in de oogjes wrijft.

Een oogontsteking verdwijnt vaak binnen enkele dagen tot maximaal een week. Behandeling is niet altijd noodzakelijk. Neem wel contact op met de huisarts wanneer de peuter pijn krijgt aan het oog of niet tegen fel licht kan. Ook wanneer deze plots slechter gaat zien, is het belangrijk om een afspraak te maken met de huisarts.

Medicijnen bij een oogontsteking

Bij sommige ooginfecties is antibiotica nodig. In het geval van een verkoudheidsvirus heeft dit geen nut. Twijfel je over de oorzaak, maak dan altijd een afspraak met de huisarts.

Antibiotica in de vorm van oogzalf of oogdruppels heeft een aantal voor- en nadelen. Antibiotica werkt niet tegen een virus. Bovendien versnelt het de genezing niet of nauwelijks. Deze medicijnen kunnen ook nog eens voor extra irritatie zorgen. Bij een allergie tegen antibiotica is het zelfs niet mogelijk om dit nog langer te gebruiken.

Bij een oogziekte of verminderde weerstand kan antibiotica wél helpen. Het kind krijgt dan oogdruppels of een oogzalf die je één tot meerdere keren per dag aanbrengt. Volg hierbij goed de gebruiksaanwijzing op.

Kunsttranen smeren het oog. Hierdoor verminderen de klachten. De huisarts schrijft kunsttranen in de vorm van oogzalf of oogdruppels voor, of je koopt ze zelf. De peuter kan het aanbrengen van oogdruppels of oogzalven niet altijd even prettig vinden. Houd hier rekening mee.

Wanneer naar de huisarts?

Heeft de peuter ontstoken ogen en oogzalf of oogdruppels gekregen? Wanneer er binnen drie dagen geen verbetering optreedt, neem dan contact op met de huisarts. Dit doe je ook wanneer de klachten verergeren. Zijn de klachten na een week nog steeds aanwezig, ga dan zeker langs de huisarts.

Het is bij jonge kinderen altijd beter om een keer teveel dan te weinig langs de huisarts te gaan. Het kinderoog is erg kwetsbaar en verdient de juiste aandacht.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven