Penetrante geur in huis

Bijgewerkt: 2 februari 2023

Ongedierte, schimmels, een hoge luchtvochtigheid of chemicaliën veroorzaakt een penetrante geur in huis. Daarnaast kunnen er nog andere dingen zijn die voor stankoverlast zorgen. De geur kan zo opdringerig zijn dat je er misselijk van wordt. Soms kunnen zelfs de buren het ruiken.

Wat is de oorzaak van een penetrante geur in huis? Omdat er verschillende oorzaken zijn is het belangrijk om hier onderscheid in te maken. Dan weet je ook hoe je van die nare lucht afkomt.

De aanwezigheid van ratten of muizen

Een van de grootste veroorzakers van de penetrante geur in huis zijn ratten of muizen. Deze dieren verspreiden een nare lucht via de ontlasting en urine. Omdat muizen ook nog eens met hun buik over de grond wrijven verspreiden ze urinesporen. Dat is soms zichtbaar als bruine of zwarte visum over de grond.

Ook ratten kunnen flink stinken. Bovendien knagen ratten en muizen alles kapot en tasten ze je voedselvoorraad aan. Bij ongedierte in huis is het belangrijk om te achterhalen hoe ze de woorden kunnen komen. Vervolgens is het zaak om snel met ratten en muizen af te rekenen.

Dode ratten en muizen

Heb je ratten- of muizengif gebruikt? Vrijwel al het gif zorgt ervoor dat het ongedierte uitdroogt. Hierdoor gaat het niet stinken. Maar wanneer je het verkeerde gif gebruikt of de diertjes op een andere manier dood gaan dan gaan ze rotten. Er verspreidt zich dan een nare lucht door je woning.

Een hoge luchtvochtigheid

In de woning ligt luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Wanneer er teveel vocht in de lucht aanwezig is dan ga je dit ruiken. Er ontstaat een muffe lucht. Wanneer dit in een ruimte gebeurt waar weinig geventileerd wordt dan kan er een hele sterke penetrante lucht ontstaan. Dit zie je bijvoorbeeld veel in kelders of wanneer er te weinig op slaapkamers geventileerd wordt.

Breng bij voorkeur in elke ruimte een hygrometer aan. Hiermee bekijk je de actuele luchtvochtigheid. Dat apparaatje hoeft helemaal niet veel te kosten.

Schimmels in huis

Een andere bekende veroorzaker van een penetrante geur is de aanwezigheid van schimmels. Meestal gaat het om de zwarte schimmel maar ook de groene schimmel kan aanwezig zijn. Beide schimmels zijn ontsierend en schadelijk voor de gezondheid.

Schimmels ontstaan door een combinatie van een hoge luchtvochtigheid en warmte. Vooral wanneer een ruimte warmer is dan 20 °C en vochtig genoeg dan krijgen schimmels alle kans om te groeien en zich te vermenigvuldigen.

Juist dat vermenigvuldigen is gevaarlijk want schimmels doen dit middels sporen die door de lucht zweven. Wanneer je deze sporen inademt kun je last krijgen van allerlei nare klachten. Denk hierbij aan hoofdpijn en keelpijn, chronische verkoudheid of geïrriteerde ogen. In ernstige gevallen kun je hier zelfs ziek van worden. Helaas komt het af en toe voor dat iemand sterft als gevolg van het inademen van veel schimmelsporen.

Wanneer zichtbare schimmelplekken in je woning ziet dat is het belangrijk om deze zo snel mogelijk weg te halen. Dit doe je met een goede schimmelreiniger.

Spuit de schimmelplekken in en laat het product enige tijd intrekken. Meestal is 30 minuten meer dan voldoende. Ondertussen moet je de ruimte goed ventileren. Je zal zien dat schimmels zich met deze reiniger makkelijk laten verwijderen.

Penetrante geur vanuit de kelder of kruipruimte

Het komt regelmatig voor dat er een nare lucht uit de kelder of kruipruimte komt. Dit heeft altijd met een matige ventilatie te maken. Hierdoor ontstaan er vochtproblemen, groeien er schimmels, leven er veel ratten en muizen en ander ongedierte. Het gevolg is een vieze lucht die je niet zomaar weg krijgt.

De kelder of kruipruimte ventileren kan door het aanbrengen van ventilatieroosters of ventilatiebuizen.

Soms is de geur afkomstig door een probleem met de riolering. Je ruikt de stank van rotte eieren of een rioollucht. In dit geval is het aan te raden om de riolering op lekkages te controleren. Het kan ook dat er ergens een verstopping zit. Hierdoor kunnen rioolgassen niet weg en komen weer terug naar boven.

Stank in huis bij vochtig weer

Veel mensen hebben last van stank in huis wanneer het vochtig weer is. Dit ontstaat voornamelijk in slecht geventileerde ruimtes. Hierdoor ontstaan er vochtplekken op de muren of het plafond. Vaak zie je ook dat er condens op de ramen zit.

Bij een slecht geventileerde ruimte ontstaan er schimmels die een muffe figuur verspreiden. Het kan ook om een zoete weeïge geur gaan. De enige methode is om goed te ventileren, vooral bij vochtig weer. Wees niet bang dat het vocht van buiten naar binnen slaat want frisse lucht brengt juist de luchtvochtigheid in de ruimte omlaag.

Bij vochtig weer kan het ook dat de riolering niet goed afloopt. Hierdoor ontsnappen rioolgassen en dat ruik je.

Wat te doen bij vreemde geur in huis?

Wanneer je een vreemde geur opmerkt is het altijd belangrijk om de oorzaak op te sporen. Misschien is er sprake van een gaslek, dit ruik je als de geur van rotte eieren. Maar er kan ook sprake zijn van een verstopping of lekkage in het riool of de afvoer.

Bedenk dat sommige geurtjes schadelijk zijn voor de gezondheid. Of dat de oorzaak hiervan schade kan toebrengen aan de constructie van je woning.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven