Pasjes kwijt, wat nu?

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Je bent je pinpas, identiteitskaart, rijbewijs of een ander pasje verloren. Wat te doen als je al je pasjes kwijt bent? Dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk aangifte van te doen, al helemaal wanneer het je identiteitskaart en/of rijbewijs betreft.

Ben je één of enkele pasjes kwijt, dan hangt het van het soort pasje af wat je moet doen. Hieronder vind je een duidelijk stappenplan. Maar ook tips om ervoor te zorgen dat pasjes nooit meer kwijtraakt.

Stappenplan pasjes kwijt

Ben je een of meerdere pasjes kwijt, dan is het goed om eerst te kijken hoe belangrijk dit pasje voor je is. De volgende pasjes moet je altijd zo snel mogelijk zien terug te vinden of laten blokkeren:

  • Identiteitskaart
  • Paspoort
  • Rijbewijs
  • Bankpas/pinpas/creditcard
  • Tankkaart

Verder alle pasjes die te herleiden zijn naar jou als persoon of waar je door verlies of diefstal (grote) financiële schade van oploopt.

Pasjes van winkels, cadeaupasjes, kortingsbonnen en bonuskaarten zijn minder belangrijk. Natuurlijk is het vervelend wanneer je die kwijtraakt, maar het heeft geen grote gevolgen. Je raakt hooguit wat voordeel, korting of het recht op gratis producten kwijt.

Wanneer je aangifte doet bij de politie

Bij zaken die naar jou als persoon leiden of voor financiële schade zorgen is het belangrijk om direct aangifte te doen bij de politie. Dit geldt al helemaal voor je paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Het is mogelijk om hier online aangifte van te doen. Dit kan op de website van politie.nl maar ook via de gemeente waarin je woont.

Na het doen van aangifte zul je een nieuwe identiteitskaart of rijbewijs aan moeten vragen. Maak hiervoor een afspraak met de gemeente. Het aanvragen van een nieuwe ID-kaart of rijbewijs kost tussen de € 40 en € 120, afhankelijk van de gemeente.

Wat je over meervoudige vermissingen moet weten

Let op wanneer je vaker je pasjes kwijtraakt, want dit valt onder meervoudige vermissing. Wanneer je binnen vijf jaar drie of meer vermissing en aangeeft, dan word je opgenomen in het Register Paspoort signaleringen. Mogelijk wordt de aanvraag voor een nieuw paspoort geblokkeerd. Dit komt omdat er een vermoeden op fraude bestaat.

TravelR Pasjeshouder

Met deze pashouder ben je goed beschermd tegen van digitaal zakkenrollen. De pashouder heeft een binnenkant van aluminium die RFID signalen tegenhoudt. Hiermee voorkom je elektronische en onzichtbare diefstal van gegevens.

Bekijk beschikbaarheid

Pasje kwijt van Basic Fit, ING, Rabobank, ABN en andere bedrijven

Hieronder lees je wat je moet doen wanneer je specifieke pasjes kwijt bent.

Basic Fit

Zonder pasje kun je niet sporten bij Basic Fit. Wanneer het pasje kwijt is dan kun je via de kiosk in je eigen sportschool een nieuw exemplaar aanvragen. Hiervoor betaal je eenmalig € 5. Zorg dat je eventueel je identiteitskaart meeneemt.

Rabobank

Is je Rabobankpasje kwijt of gestolen? Laat dit direct blokkeren. Bel met de Rabobank, deze zal je pas blokkeren. Je kunt niet alleen telefonisch contact opnemen maar ook via de mobiel bankieren app of internetbankieren.

ING

Ditzelfde geldt voor een ING-pasje kwijtraken: neem contact op met de bank. Laat je betaalpas direct blokkeren en vraag een nieuwe aan. Je krijgt ook een nieuwe pincode.

ABN Amro

Je pasje kwijt van de ABN? Telefonisch of via de bankieren app neem je contact op met ABN AMRO. Geef aan dat je de bankpas kwijt bent geraakt en deze wil laten blokkeren. De blokkade gaat per direct in. Start een procedure om een nieuwe pinpas aan te vragen.

Jumbo, Albert Heijn en andere supermarkten

Ben je een supermarktpas of klantenkaart verloren? Dit is niet direct problematisch maar wel vervelend. Wanneer je de pas aan de app hebt gekoppeld dan kun je gewoon een nieuwe pas aanvragen. Vraag om een koppelpas, deze wordt gekoppeld aan je oude pasnummer. Laat vervolgens de oude pas blokkeren.

Sligro, Makro en andere groothandels

Je bent het pasje van de Sligro, Makro, Hanos of een van de andere groothandelaren kwijt. Meld het verlies of de diefstal bij de klantenservice of maak gebruik van het contactformulier. Let op want zonder pas heb je geen toegang tot de winkel. Wel kun je met de pas van een medepashouder naar binnen.

Kruidvat, DA, drogisterijen, Wellkoop, bibliotheek en alle andere winkels

Bij alle winkels geldt: geef door dat je het pasje bent kwijtgeraakt. Het is hierbij wel belangrijk om aan te tonen dat je de eigenaar van het pasje bent. Dit doe je met behulp van de bijbehorende app (indien je die hebt). Of anders jezelf identificeren.

Pasje kwijt door de wasmachine

Vaak laat je pasjes in je broekzak zitten. Tijdens het wassen kunnen de pasjes eruit vallen. Soms komt de pas in de gleuf aan de buitenkant van de trommel terecht. Het is heel lastig om dit eruit te krijgen. Zie je het pasje nog zitten dan zou je het met een tangetje of een pincet kunnen proberen.

Een andere optie is de trommelribben of de wasribben losmaken. Doe dit alleen wanneer je hier ook verstand van hebt, want je kunt meer beschadigen dan goed is.

Nooit meer je pasjes kwijtraken

Niks zo vervelend als pasjes die kwijtraken. Het kost je een hoop tijd en misschien ook wel geld om ze terug te vinden of te vervangen. Koop daarom altijd een pasjeshouder. Hiermee houd je alle pasjes overzichtelijk bij elkaar.

Bekijk pasjeshouders

Pasjeshouders zijn in verschillende kleuren en varianten verkrijgbaar, zowel voor dames als heren. Ook geschikt voor mensen die erg veel pasjes hebben en die niet in de portemonnee of het smartphonehoesje kwijt kunnen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven