Een papieren boekenbon inleveren

Veel cadeaubonnen zijn tegenwoordig digitaal. Je besteedt ze in een webshop, of toont de kaart in de winkel. Misschien heb je nog een (oude) papieren boekenbon liggen. Gooi hem niet waar want hij is gewoon nog geldig. In dit artikel laat ik je zien waar je hem verzilvert.

Welke soorten boekenbon je kunt krijgen

De Nederlandse Boekenbon is een cadeaukaart die je zowel online als in fysieke boekhandels in kunt leveren. Het is een soort betaalmiddel. Deze bon is beschikbaar in verschillende kleuren, hoewel je dit bij bestelling niet aan kunt geven.

Deze bon is te besteden bij alle traditionele boekhandels, Primera, Bruna, Ako en in veel webshops.

Naast de Nederlandse Boekenbon zijn er ook andere cadeaukaarten verkrijgbaar, te besteden bij een boekhandel of een meer algemene winkel of webshop. Denk maar eens aan de cadeaukaart van Bol.com. Hiermee koop je een boek bij Bol.com, maar je kunt er ook andere producten mee afrekenen.

De geldigheid van een papieren boekenbon

Een boekenbon van papier is verkrijgbaar in fysieke boekhandels. Sommigen zeggen dat de cadeaukaarten tot drie jaar na uitgifte geldig is. Maar het klopt niet helemaal. De Nederlandse Boekenbon is EGI gecertificeerd. Dit betekent dat het een waardepapier is, en altijd voor 100% gedekt is. Het moet dan ook altijd zijn waarde behouden.

Let op met cadeaubonnen van andere winkels. Die zijn soms wel beperkt geldig. Een cadeaukaart moet minimaal twee jaar geldig zijn. Gaat het om een kortere geldigheid, dan spreek je eerder van een consumptiebon.

Je boekenbon besteden? In de webshop heb je keuze uit duizenden titels, van spannende thrillers tot meeslepende romans.


Verschil tussen Nederlandse boekenbon en de standaard boekenbon

Let goed op de verschillen tussen de boekenbonnen. De Nederlandse boekenbon wordt via verschillende websites aangeboden. De informatie van deze website klopt niet altijd. Kijk maar wat de verschillende aanbieders zeggen.

  • Primera.nl: boekenbon met 100% dekking en onbeperkt geldig
  • Cadeaubon.nl: deze bon heeft een geldigheid van drie jaar
  • Boekenbon.nl: ook een geldigheid van drie jaar

In alle gevallen gaat het om dezelfde boekenbon. Daarnaast zijn er aanbieders die een soort boekenbon verkopen, maar alleen te besteden in hun eigen winkel of webshop.

Waar kun je de papieren boekenbon inleveren?

De papieren versie van de boekenbon is in te wisselen in fysieke boekenwinkels. Dit zijn onder andere Primera, Ako, Bruna maar ook bij lokale boekwinkels of boekhandels. Op de website van de uitgever zie je waar je de papieren boekenbon in kunt leveren.

Papieren boekenbon online besteden

Papieren boekenbonnen bevatten geen pincode. Hierdoor is het niet mogelijk om deze online te besteden. Je kunt er dus geen boeken mee in een webshop betalen. Wanneer je de papieren versie van deze cadeaukaart hebt, moet je hem altijd in een fysieke boekenwinkel besteden.

Mijn cadeaukaart wordt niet geaccepteerd, wat te doen?

Niet elke cadeaukaart is een boekenbon. Zo heb je bijvoorbeeld de VVV-cadeaukaart of de nationale bioscoopbon. Deze cadeaukaarten zijn niet inwisselbaar bij alle winkels of boekwinkels. Cadeaukaarten waarmee je wel boeken kan kopen zijn:

  • VVV cadeaukaart – breed geaccepteerd in verschillende winkels
  • Bol.com cadeaukaart – hiermee reken je boeken aan andere producten in de webshop af
  • Nationale Boekenbon – te gebruiken bij boekhandels en online boekenwinkels
  • HEMA-cadeaukaarten: de besteden bij de bekende winkelketen, waar ze ook boeken verkopen
  • IKEA cadeaupas: ook bij IKEA verkopen ze af en toe boeken

Wordt je cadeaukaarten of boekenbon niet geaccepteerd? Doorloop de volgende stappen.

Vanachter gesloten deuren ziet zij alles…


  1. Controleer de geldigheid

Sommige cadeaukaarten hebben een vervaldatum. Dit geldt niet voor de nationale boekenbon, maar wel voor veel andere cadeaukaarten. Als deze verlopen is, kun je hem niet meer gebruiken.

  • Controleer de voorwaarden

Soms zijn er beperkingen die op de bon of kaart van toepassing zijn. Bijvoorbeeld specifieke regels over waar en hoe de boom kan worden ingewisseld. Controleer de voorwaarden, te vinden op de achterkant van de ADO-kaart of op de website van de uitgever.

  • Controleer het saldo

Wanneer de boekenbon of cadeaukaarten niet geaccepteerd wordt, kijk dan of er nog voldoende saldo opstaat. De winkel kan dit ook voor jou controleren. Wil je het exacte saldo weten, bekijk dan op de website van de uitgever hoeveel er nog op de kaart staat. Hiervoor heb je het unieke nummer nodig.

  • Neem contact op met de klantenservice

Is de bon geldig en staat er genoeg saldo op, maar wordt hij niet geaccepteerd? Neem contact op met de klantenservice van het bedrijf waar je de boekenbon wil gebruiken. Misschien zijn er technische problemen.

Wanneer geen van bovenstaande stappen voor een oplossing zorgt, neem dan contact op met de uitgever van de boekenbon. Hier krijg je verdere hulp en begeleiding.

Mijn boekenbon is verlopen, ben ik het saldo kwijt?

Wanneer het om de Nederlandse Boekenbon gaat, met 100% dekking, kan deze nooit verlopen. Het wordt als een waardepapier gezien. Sommige boekenbonnen hebben een looptijd van drie jaar na uitgifte of activering.

Wanneer de boekenbon is verlopen, kun je verzoeken om het resterende saldo op je rekening te laten storten. Helaas is dit niet gratis. Sommige uitgevers vragen hier enkele euro’s voor, dat wel € 10 per kaart. Dit bedrag wordt op het tegoed bij uitbetaling ingehouden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven