Overgeven stopt niet

Bijgewerkt: 21 februari 2023

Overgeven of braken is vaak het gevolg van buikgriep. In dit geval ben je geïnfecteerd met een virus of bacterie. Soms is er een andere oorzaak zoals zwangerschap, acute vergiftiging of een onderliggende aandoening of ziekte. Wanneer het overgeven niet stopt verlies je veel vocht. Bovendien raakt de slokdarm en de mond geïrriteerd.

Buikgriep en de hele tijd overgeven

Een van de meest voorkomende oorzaak van veel overgeven is buikgriep. Bij buikgriep heb je last van misselijkheid, braken en diarree. Deze klachten hoeven niet tegelijkertijd voor te komen. Dat hangt ervan af waar de infectie zich bevindt. Is dit in de maag dan ervaar je misselijkheid en braken. Is dit in de darmen dan heb je voornamelijk last van diarree.

Buikgriep ontstaat door het eten van geïnfecteerd voedsel. Dit kan met een bacterie of virus zijn, soms is een schimmel de veroorzaker. Voedsel dat voldoende verhit wordt verkleint de kans op buikgriep.

Wanneer je veel moet overgeven dan bestaat de kans op uitdroging. Dit is vooral bij zwangere vrouwen, senioren of mensen met een verminderde afweer gevaarlijk. Ook hele jonge kinderen kunnen snel uitdrogen.

In dit geval is het belangrijk om het vochtverlies snel aan te vullen. Dit doe je door het drinken van kleine slokjes water, goed verspreid over de dag. Verder helpt ORS bij het aanvullen van natriumtekort.

Bij diarree, overgeven en lichamelijke inspanning. Bevat een combinatie van de juiste hoeveelheden zouten en glucose.

Overgeven stopt niet tijdens de zwangerschap

Er zijn nog meer oorzaken van de hele tijd overgeven. Het komt bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen gedurende het eerste trimester voor. Dit is een normaal verschijnsel en heeft met verandering in de hormoonhuishouding te maken. Vaak treedt in de ochtend misselijkheid op, dit wordt ook wel ochtendmisselijkheid genoemd.

Meestal verdwijnen deze klachten na de eerste 12 weken zwangerschap. In sommige gevallen blijft het langer aanhouden of is er sprake van overmatig braken. Hyperemesis Gravidarum (overmatig braken tijdens de zwangerschap) kan tot ernstige uitdroging leiden. Ook treedt er vaak gewichtsverlies op. Dit kan uiteindelijk een reden zijn voor opname in het ziekenhuis.

Hyperemesis Gravidarum komt vaker voor bij een meerlingzwangerschap én bij een mola zwangerschap. Meestal duurt deze aandoening tot de vijfde maand van de zwangerschap, hierna verdwijnt het spontaan. Toch kan het in zeldzame gevallen langer aan blijven houden.

Braken als gevolg van stress

Stress brengt verschillende klachten met zich mee. Een van die klachten is misselijkheid en overgeven. Dit komt omdat een bepaalde zenuw bij stress teveel wordt geprikkeld. Deze zenuw staat in verbinding met de spijsvertering. Dat leidt tot misselijkheid, kokhalzen en braken.

Stress kan zo hevig zijn dat het overgeven niet stopt. Uiteindelijk is de maag leeg en braak je alleen nog maar gal op. Het is dus belangrijk om een misselijk gevoel door stress te verminderen. Dit doe je door te kiezen voor licht verteerbaar voedsel. Verdeel dit over kleinere porties die je verspreid over de dag nuttigt.

Het is ook belangrijk om alcohol, koolzuur en cafeïnehoudende dranken te vermijden. Verder is vet voedsel niet zo goed, hierdoor kan er nog meer misselijkheid optreden. Voldoende ontspanning tijdens en na het eten is ook een aandachtspunt.

Verminder stress door veel te bewegen of te sporten. Wanneer je je inspant maakt je lichaam  hormonen aan die een kalmerend effect hebben. Zorg ook dat je goed slaapt. Voldoende nachtrust helpt om de zorgen aan de kant te zetten.

Melatonine draagt bij aan het sneller in slaap vallen.

Een zonnesteek

Misselijkheid en overgeven kan ook het gevolg zijn van een zonnesteek. Dit loop je op wanneer je ze lang in de zon verblijft waardoor je lichaam opwarmt. Bij een zonnesteek voelt de huid erg warm aan en zweet je. Verder krijg je last van hoofdpijn, duizeligheid, kramp in de spieren en een snelle hartslag. Ook treedt er misselijkheid op. Het kan dat je af en toe of continu moet overgeven.

Bij een zonnesteek is het belangrijk om de schaduw op te zoeken en rustig te gaan zitten. Laat het lichaam afkoelen door een koude douche te nemen. Drink water en probeer zouten aan te vullen. Dit doe je door ORS of een bouillon te drinken. Wanneer het na een kwartier niet beter gaat dan is het verstandig om de huisarts te bellen.

Let op want wanneer het overgeven niet stopt is het belangrijk om direct 112 te bellen. Doe dit ook wanneer de patiënt flauwvalt en na 2 minuten nog steeds niet is bijgekomen.

Overgeven stopt niet bij migraine

Bij aanvallen van hevige hoofdpijn is er soms sprake van migraine. Dit is een ziekte van de hersenen waarbij een korte storing optreedt. Een migraineaanval kan worden uitgelokt door stress, te weinig slaap, alcohol, cafeïne of te weinig eten. De oorzaak van migraine is niet altijd bekend. Chronische migraine kan ontstaan door te vaak pijnstillers te slikken.

Voordat een migraineaanval begint treden er klachten als vermoeidheid, somberheid en spierpijn op. Ook kun je meer gevoelig zijn voor bepaalde geluiden en geuren. Sommige patiënten zien 15 tot 60 minuten van tevoren allerlei kleuren en vlekken (een aura).

De aanval zelf kenmerkt zich door een hevige hoofdpijn die vaak aan één kant zit. Ook kan er misselijkheid en overgeven ontstaan. Veel patiënten kunnen tijdens de aanval niet goed tegen geluiden en licht. Een aanval duurt 4 tot 24 uur maar kan uitlopen tot drie dagen.

Een hersenschudding

Bij een harde klap tegen het hoofd kan er een hersenschudding optreden. Tijdens de klap worden hersenen door elkaar geschud, vandaar de benaming. De symptomen van een hersenschudding zijn vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kun je moeite hebben met de concentratie of het geheugen. Je kunt misselijk zijn en overgeven. Sommigen moeten heel veel overgeven, anderen hebben hier geen last van.

Bij een hersenschudding is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Zo heb je 1 tot 3 dagen volledig bedrust nodig. Kijk niet te lang achter elkaar naar een beeldscherm. Rijd gedurende de eerste week geen auto en stap ook niet op de fiets. Het is beter om geen alcohol of cafeïne te drinken want hierdoor kun je meer klachten ervaren.

Je kunt enkele dagen tot weken last blijven houden van hoofdpijn, wazig zien, oorsuizen, gehoorverlies en overgevoeligheid voor licht en geluid. Ook kun je nog lang moeite hebben met de concentratie en/of het geheugen.

Misselijk en overgeven door een evenwichtsstoornis

Bij reisziekte of een andere evenwichtsstoornis komt misselijkheid en overgeven vaak voor. Daarnaast krijg je last van andere klachten zoals zweten, gapen, een slap gevoel of slaperigheid. Ook kan de ademhaling versneld zijn.

Bij reisziekte is het belangrijk om vooraf iets kleins te eten. Zorgt tijdens de reis voor voldoende frisse lucht. Het helpt om tijdens de reis te slapen zodat je zo min mogelijk klachten ervaart. De huisarts kan eventueel medicatie voorschrijven.

Bij een evenwichtsstoornis is het goed om de levensstijl hierop aan te passen. Minder cafeïne en alcohol verminder de klachten. Met behulp van oefeningen is het mogelijk om een evenwichtsstoornis te verminderen of zelfs te genezen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven