Opruimtips voor de keuken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Is je keuken altijd rommelig? Dit is niet alleen storend voor jezelf, ook is het slecht voor de hygiëne. Je werkt veel prettiger én hygiënischer in een opgeruimde keuken. De keuken is vaak klein of biedt beperkte opbergruimte. Juist dan is het belangrijk om voor een goede indeling van de kastjes te gaan. Ook het aanrecht moet er netjes uitzien.

Misschien moet je in het begin wat meer werk verzetten, maar uiteindelijk word je opnieuw verliefd op je keuken.

Plaats de prullenbak in de buurt van de vaatwasser of de gootsteen

Zorg voor een praktische indeling van de keuken. Je moet zo min mogelijk heen en weer lopen waarbij gebruiksgemak de boventoon voert. Plaats daarom de prullenbak in de buurt van de vaatwasser of de gootsteen. Zo gooi je makkelijker afval weg en blijft het niet ergens op het aanrecht liggen.

Kies bij voorkeur een prullenbak met sensor. De prullenbak opent zich automatisch zonder dat je hem hoeft aan te raken. Hartstikke handig en het stimuleert om het afval weg te gooien in plaats van rond te laten slingeren.

De pannen zo dicht mogelijk bij het fornuis

Een van de beste opruimtips voor de keuken is de opslagplaats voor pannen. Plaats deze zo dicht mogelijk bij het fornuis of de kookplaat. Zorg er wel voor dat de pannen achter een deurtje zitten zodat ze niet zichtbaar zijn. De pannen aan de muur hangen zoals ze vroeger deden kan leuk zijn, maar heel hygiënisch is het niet. Bovendien geeft het een rommelig aanzicht.

Pannen stapelen doe je van groot naar klein. De grootste pannen staan ondergaan, hier bovenop plaats je de kleinere pannen. Gebruik eventueel stapelbeschermers die je tussen de pannen legt. Hiermee voorkom je beschadiging.

Voedsel allemaal in één lade of kast

Hier staat een pot chocoladepasta, daar een verpakking macaroni. Probeer voedsel goed te ordenen door het allemaal in één lade of kast te bewaren. Zo heb je een duidelijk overzicht van je voorraad. Controleer de voorraad regelmatig en gooi producten die over datum zijn direct weg.

Het is erg praktisch om je voorraad onderin een lade te zetten. Zo kijk je van bovenaf op de voorraad neer. Wanneer je alles achter elkaar in een keukenkastje plaatst dan mis je producten. Hierdoor blijven deze te lang staan en raken over datum. Of je koopt iets dat je al op voorraad had.

Of je de voorraad nu in een lade of kast bewaart, gebruik altijd het FIFO-systeem. First In, First Out. De producten die je als laatst hebt gekocht zet je achteraan. Vooraan staan de oudere producten die als eerste op moeten.

Wanneer je te weinig opbergruimte hebt

Het kan natuurlijk dat je niet zoveel opbergruimte in de keuken hebt. Kies in dit geval voor een keukenkast organizer. Hiermee creëer je extra opbergruimte en ziet alles er overzichtelijk uit.

Kijk even welk model het meest praktisch is. Je hebt namelijk organizers voor het gootsteenkastje, kruiden keukenrekjes of verrijdbare organizers.

Alleen apparaten die je gebruikt op het aanrecht

In veel keukens staat het aanrecht vol met elektrische apparaten. Het koffiezetapparaat, de waterkoker, broodbakmachine, airfryer en de keukenmachine. Heb je deze apparaten echt elke dag nodig? Waarschijnlijk niet.

Breng orde en netheid op het aanrecht aan. Laat alleen apparaten staan die je dagelijks gebruikt. Waarschijnlijk zijn dit de koffiemachine en de waterkoker. Berg andere apparaten op. Bijvoorbeeld in een keukenkastje, de kelderkast of ergens anders. Zolang elektrische apparaten maar droog staan, dan is het goed.

Plaats geen elektrische apparaten tussen de pannen. Het is dan lastig om direct bij je pannen te komen. Bovendien kan een elektrisch apparaat vies zijn. Wanneer je dit tussen je schone pannen neerzet dan breng je vervuiling en bacteriën over.

Alles leeghalen en schoonmaken

Eén- tot tweemaal per jaar haal je alle leuke kastjes en lades leeg. Kijk welk servies, drinkgerei en bestek kapot is of niet meer compleet. Gooi het weg en vervang het voor mooi servies en bestek. Kijk ook naar elektrische apparaten. De apparaten die kapot zijn of die je nooit meer gebruikt kunnen weg.

Tijdens de opruimbeurt controleer je ook de voedselvoorraad en de inhoud van de koelkast en de vriezer. Heb je alles geselecteerd? Dan is het nu tijd om de kastjes en lades van binnen schoon te maken. Gebruik hier een mild sopje voor en laat alles goed drogen. Daarna kunnen de artikelen terug de kasten en lades in.

Tijdens het schoonmaken kom je misschien wat insecten tegen. Vooral zilvervisjes en voedselmotten kunnen zich in de keuken verschuilen. Reken direct met deze insecten af. Zorg dat voedsel in afsluitbare bakken of potten zit, zodat insecten niet meer terugkomen.

De rommella in de keuken

Deze opruimtip voor de keuken is belangrijk want iedereen heeft wel een rommella. Hierin verzamel je van alles, van de keukenschaar tot wat paperclips en van losse pleisters wat punaises. Laten we deze la voor eens en voor altijd opruimen. In het artikel over rommella organiseren vind je een handig stappenplan.

Voordat je hiermee begint is het verstandig om een lade organizer aan te schaffen. Kijk vooraf welke afmeting je nodig hebt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven