De oorzaken van gebrek aan eetlust

Bij gebrek aan eetlust heb je minder trek in voedsel. Hierdoor ga je minder eten en verlies je lichaamsgewicht. Soms is dit tijdelijk maar het gebrek aan eetlust kan ook langdurig zijn. In het laatste geval kunnen er allerlei vervelende klachten optreden. Dat je minder trek hebt heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld medicijngebruik of bepaalde ziektes.

De symptomen van een verminderde eetlust

Het kan altijd voorkomen dat je even geen zin hebt om te eten. Soms heeft dit met stress te maken, maar het kan ook dat je bij de vorige maaltijd al te veel hebt gegeten. Hoe weet je of je écht met een verminderde eetlust te maken hebt?

Allereerst heb je geen trek in voedsel. Een van de andere symptomen is dat de geur van je voeding je tegen kan staan. Je kunt er zelfs misselijk van worden. Afhankelijk van de oorzaak en de onderliggende aandoening of ziekte ervaar je een of meer van de volgende klachten:

  • Misselijkheid en braken
  • Vermoeidheid en een lusteloos gevoel
  • Diarree of verstopping
  • Bloed bij de ontlasting of de urine
  • Een droge mond of een dorstgevoel
  • Huiduitslag, bleke slijmvliezen

De symptomen kunnen heel divers zijn, er bestaan namelijk honderden verschillende klachten.


Oorzaken van verminderde trek in eten

Als je geen eetlust hebt, heeft dit altijd een onderliggende oorzaak. Het ontstaat niet zomaar. Is dit van tijdelijke aard en duurt het niet langer dan een aantal dagen? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je langer dan vijf dagen last hebt van een gebrek aan eetlust dan is het zeker goed om naar de oorzaak te kijken en een behandeling te starten.

Stress en geen hap door je keel kunnen krijgen

Iedereen ervaart wel eens stress. Het ontstaat door drukte op het werk, problemen in de relatie, financiële zorgen of andere problemen. Stress kenmerkt zich door een opgejaagd gevoel, slecht slapen en vermoeidheid. Je kunt ook last krijgen van buikpijn, diarree, hoofdpijn en een versnelde hartslag en ademhaling.

Veel mensen met stress merken dat ze weinig eetlust hebben. Er zijn echter ook mensen die juist meer eetlust krijgen.

Stress moet niet te lang duren. Op de lange termijn brengt dit psychische en lichamelijke klachten met zich mee. Stress is zeer ongezond voor je lichaam.

Doe ontspanningsoefeningen, geef je grenzen aan en leef gezond. Hiermee minimaliseer je stress. Verder is het goed om met iemand over je problemen te praten of ze in ieder geval op te schrijven. Wanneer de stress je teveel wordt is het altijd goed om medische hulp in te schakelen.

Verliefd en niet eten

Je hebt een oogje op iemand en je kunt aan niks anders meer denken. Zelfs niet aan eten. Verliefd zijn en niet eten komt best vaak voor. Dit komt omdat verliefdheid eigenlijk een stresssituatie is. Hierop maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je misselijk bent en geen honger hebt. Door cortisol vernauwen ook de bloedvaten in de darmen zich. Dit geeft het gevoel van vlinders in de buik.

Verliefdheid gaat uiteindelijk over. Het verandert dan in houden van of het verdwijnt helemaal, waardoor je plots anders tegen je crush aankijkt.

Gebrek aan eetlust door medicijngebruik

Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je minder honger hebt. Ze kunnen je misselijk maken, je kunt last krijgen van je maag en het kan uiteindelijk tot minder eten leiden. Bekende medicijnen die het hongergevoel afremmen zijn sommige antibiotica, codeïne, morfine en enkele antidepressiva. Er zijn ook medicijnen die er juist voor zorgen dat je meer gaat eten, waaronder prednison en neusdruppels tegen allergieën.

Kijk altijd welke bijwerkingen medicijnen hebben. Wanneer je veel last van bijwerkingen hebt is het goed om dit met de behandelende arts te overleggen.

Een eetstoornis: anorexia nervosa of boulimia

De omgeving, persoonlijke eigenschappen en het meemaken van een trauma kunnen van invloed zijn op het ontwikkelen van een eetstoornis. De twee meest bekende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en boulimia. Bij anorexia is er sprake van een gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak. Meestal hebben patiënten een verstoord lichaamsbeeld.

Bij boulimia heb je last van heftige eetbuien, gevolgd door overgeven of veel sporten. Ook in dit geval is er sprake van een verstoord zelfbeeld. Therapie helpt bij een eetstoornis. Ook kan een diëtist helpen.


Weinig beweging

Wanneer je een inactief leven hebt verbruik je weinig energie. Sommige mensen gaan hierdoor minder eten. Dit is een normaal proces, je lichaam vraagt minder voedsel en je geeft hier gehoor aan. Dit voorkomt dat je in gewicht aankondigt. Wanneer je inactiever wordt en hetzelfde blijft eten als voorheen dan kom je juist wel in gewicht aan.

Vermoeidheid en minder willen eten

Sommige mensen die vermoeid zijn gaan meer snacken. Anderen merken juist dat ze minder trek hebben. De vermoeidheid krijgt in dit geval de overhand. Vermoeidheid in combinatie met een gebrek aan eetlust kan ook een symptoom van een onderliggende ziekte zijn. Het komt bijvoorbeeld vaker bij griep, een psychische aandoening of bij pijnklachten voor.

Een andere smaak- en geurwaarneming

Sommige aandoeningen of medicijnen zorgen ervoor dat je smaak of geur op een andere manier waarneemt. Het komt bijvoorbeeld vaker voor bij een infectie in de neus op de neusbijholten, bij de ziekte van Parkinson en ook bij corona (Covid-19). Daarnaast kan het veroorzaakt worden door een tumor in het hoofd. In sommige gevallen heeft het met ouderdom te maken.

Sommige medicijnen zorgen ervoor dat voedsel heel anders aan dat het anders ruikt. Bijvoorbeeld antibiotica, antidepressiva, hartmedicatie of anti-epileptica.

Doordat je dingen anders proeft en ruikt heb je minder trek in eten. Dat kan dus ook een oorzaak zijn van gebrek aan eetlust. Overleg met de arts, misschien is het mogelijk om op andere medicatie over te stappen. Ook kan de arts uitleggen of deze bijwerkingen van tijdelijke of langere aard zijn.

Pijn tijdens het eten

Wanneer je pijn aan het gebit, in de mond, de keel of de slokdarm hebt dan ben je geneigd om minder te eten. Door pijn kan de eetlust ook verdwijnen. Dit is ook het geval wanneer je maagpijn hebt.

Misselijkheid en de oorzaken hiervan

Wanneer je misselijk bent is het logisch dat je een gebrek aan eetlust ervaart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Te denken valt aan een buikgriep, het gebruik van medicatie of een zwangerschap. Misselijkheid kan ook een psychische oorzaak hebben.

Gebrek aan eetlust bij het ouder worden

Wanneer je ouder wordt beweeg je minder en gaat je stofwisseling omlaag. Hierdoor heb je minder eetlust dan vroeger. Sommige ouderen eten zo weinig dat ze zichtbaar vermageren. Ondervoeding is gevaarlijk voor de gezondheid.

Hormonale oorzaken

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen dat ze tijdelijk minder trek in voedsel hebben. Dit is een van de hormonale oorzaken. Het kan ook dat de schildklier niet goed werkt. Bij een niet goed werkende schildklier krijg je minder eetlust of juist meer. Dat hangt een beetje van de situatie af.

Mensen met diabetes merken vaker dat ze moeite hebben met eten. Dit komt omdat diabetes hormonale veranderingen in het lichaam teweegbrengt. Je ervaart niet alleen een verminderde eetlust maar ook een vol gevoel na het eten.

Sommige hormonale oorzaken moeten behandeld worden, zoals een slecht werkende schildklier of diabetes. Gaat het om een zwangerschap dan verdwijnen de klachten uiteindelijk vanzelf.

Hartfalen of een hartinfarct

Door hartfalen hoopt vocht zich in verschillende delen van het lichaam op. Bij sommigen is dit in de enkels of benen, bij anderen in de lever. Wanneer het vocht zich in het spijsverteringskanaal ophoopt dan ontstaat er een opgeblazen gevoel. Het gevolg is dat je minder trek in eten krijgt.

Hartziekten moeten altijd behandeld worden, zonder behandeling ontstaat er een levensbedreigende situatie.

Reflux en brandend maagzuur

Reflux is het terugstromen van voedsel in de slokdarm. Dit wordt ook wel als brandend maagzuur aangeduid. Reflux komt veel bij baby’s voor maar kan ook op volwassen leeftijd ontstaan of aanwezig zijn.

Brandend maagzuur ontstaat doordat het afsluitklepje tussen de maag en de slokdarm niet goed functioneert. De oorzaken hiervoor zijn heel verschillend. Te denken valt aan het nuttigen van bepaald voedsel dat de afsluitklep te veel prikkelt. Maar ook overgewicht, een zwangerschap, een breuk in het middenrif of een bacteriële infectie kan de oorzaak zijn.

Mensen met reflux hebben vaak een brandend of prikkelend gevoel in de slokdarm. Soms komt het maagzuur zelfs in de mond terecht. Daar verdwijnt de eetlust wel van. Ook kun je door reflux bang worden om te eten, wetende dat de klachten weer optreden.

Bij reflux is het belangrijk om een gezonde leefstijl erop na te houden. Bepaalde voedingsmiddelen en dranken verergeren de klachten. Dat zijn onder andere koffie, alcohol, frisdrank en zure sappen. Maar ook citrusvruchten, chocolade en scherpe kruiden.

Onderzoek en diagnose

Bij een gebrek aan eetlust is het belangrijk om de oorzaak te vinden. De arts stelt een aantal vragen en voert eventueel een lichamelijk onderzoek uit. Soms is er aanvullend een bloedtest nodig. Afhankelijk van het vermoeden kan er ook een echografie, MRI-scan, CT-scan of een ander onderzoek gedaan worden.

Behandeling van gebrek aan eetlust

De behandeling is afhankelijk van de diagnose (onderliggende oorzaak). Wanneer de oorzaak niet zo ernstig is kun je proberen om kleinere maaltijden verspreid over de dag te eten. Neem vitaminepillen om een tekort aan te vullen.

Bij stress, depressie of een psychische aandoening is het verstandig om advies aan een psycholoog of psychotherapeut te vragen. Gaat het om een lichamelijke aandoening dan start de arts een behandeling.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven