Ongesteld maar toch zwanger

Je hoort het steeds vaker, ongesteld maar toch zwanger. Er zijn zelfs vrouwen die gedurende negen maanden helemaal niks van de zwangerschap merken. Broodje-aap verhaal? Welnee, het gebeurt af en toe. Maar ongesteld zijn en toch zwanger, dat komt regelmatig voor. De eerste twee tot drie maanden kan er nog een bloeding optreden. Dit lijkt op een menstruatie, eigenlijk noem je dit een pseudo-menstruatie. Soms zie je een innesteling aan voor een menstruatie. Ook hier treedt er bloedverlies op.

Ongesteld zijn, wat is dat?

Ongesteld zijn noem je ook wel de menstruatie. In België wordt dit de maanstonden genoemd. Andere benamingen zijn ‘regels’ of de ‘rode vlag hangt uit’. De eerste menstruatie treedt op rond de puberteit. Vanaf dat moment is zeker dat het meisje vruchtbaar is. De eisprong vindt ongeveer twee weken vóór de menstruatie plaats. Sommigen denken dat de eisprong twee weken na de menstruatie plaats vindt, maar dit is niet het geval.

De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. De eisprong vindt dan op dag 14 van de cyclus plaats. Sommige vrouwen hebben een cyclus van 35 dagen. In dit geval vindt de eisprong op dag 21 plaats. Wanneer de eicel niet bevrucht is zal het lichaam deze afstoten. Dit gebeurt tezamen met het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Het afstoten gaat gepaard met bloedingen: de menstruatie. Deze cyclus herhaalt zich om de 28 dagen, maar een gemiddelde van 21 tot 35 dagen komt veel voor.

Vrouwen in de overgang krijgen een onregelmatige menstruatie. De overgang treedt op bij een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar en kan wel 15 jaar lang duren. Op een gegeven moment treedt de menopauze op: dit is de laatste menstruatie. Daarna is de vrouw onvruchtbaar. Op dat moment kun je ook niet meer zwanger worden.

Clearblue is meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen.

Als je zwanger bent stopt de menstruatie

Ongesteld maar toch zwanger, dit hoort eigenlijk niet. Zoals eerder gezegd treedt de eisprong twee weken voor de verwachte menstruatie op. De eisprong noem je ook wel ovulatie. Rond deze periode kan er een zwangerschap ontstaan. Wanneer de eicel bevrucht is, zal deze zich direct afsluiten voor andere zaadcellen. Daarna begint de celdeling. Vanuit één eicel ontstaan twee cellen, dan vier, dan acht etc. Deze celdeling blijft zich gedurende de hele zwangerschap voortzetten.

De bevruchte eicel wordt naar de baarmoeder getransporteerd. Dit gaat door middel van trilhaartjes. De eicel kan zichzelf niet voortbewegen, maar wordt dus voortgestuwd. Een aantal dagen na de bevruchting vindt de innesteling plaats.

De bevruchte eicel vreet zich een stukje de baarmoederwand in, zodat deze stevig vastzit. Op dit moment produceert de placenta het hormoon HCG. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies en het vruchtje niet wordt afgestoten. De menstruele cyclus komt dus stil te liggen.

Ongesteld maar toch zwanger, kan dat?

Hoewel sommige vrouwen beweren dat ze ongesteld zijn tijdens een zwangerschap, is het duidelijk dat dit niet kan. Van een normale menstruatie is geen sprake. Zou dit namelijk wel het geval zijn, dat zouden baarmoederslijmvlies en vruchtje afgestoten worden. Op dat moment spreek je van een miskraam.

Helaas eindigt de helft van alle zwangerschappen al heel vroeg in een miskraam. Deze miskraam treedt vaak op vlak voor of na de innesteling. De bloeding ten behoeve van de miskraam komt dan vaak precies op het moment dat de vrouw ongesteld moest worden. Hierdoor merken veel vrouwen een miskraam niet op.

Pseudo-menstruatie of pseudo-ongesteld

Pseudo betekent: lijkend op. Met een pseudo-menstruatie wordt dus bedoeld: een menstruatie die lijkt op een normale menstruatie. Bij sommige vrouwen treedt dit tijdens een zwangerschap op. Vaak is dit gedurende de eerste twee tot drie maanden, maar bij sommige vrouwen treedt het de gehele zwangerschap op. Negen maanden lang dus!

Een pseudomenstruatie wordt veroorzaakt door de productie van het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon maakt de placenta aan en reguleert diverse processen in het lichaam. Zo wordt het precies van eisprong en menstruatie stilgelegd. Bij een te lage productie van dit hormoon gaat het soms mis. Er vindt weliswaar geen eisprong plaats, maar er treedt wel een maandelijkse bloeding op.

Kan dit kwaad voor de baby?

Een lichte bloeding op zich is niet heel ernstig. Zo verliezen meerdere vrouwen tijdens de zwangerschap wat bloed. De een meer dan de ander, en er worden vaak gezonde baby’s geboren. De baby is bovendien goed beschermd en wordt omgeven door de vruchtvliezen. Maar een maandelijkse bloeding kan de baarmoeder wel te veel prikkelen. Wanneer dit gebeurt, kan het lichaam overgaan tot het afstoten van de zwangerschap.

Niet merken dat je zwanger bent

Soms duiken er verhalen in de media op waarbij een vrouw of meisje plots bevalt zonder te weten dat ze zwanger was. Vaak ontstaan er hevige buikrampen en wordt er gedacht aan een blindedarmontsteking of een ernstige buikgriep. En dan ligt daar ineens een baby! De meeste vrouwen kunnen zich dit soort verhalen niet voorstellen, maar het gebeurt echt! Vooral een pseudo-menstruatie kan voor dit verschijnsel zorgen. Je lijkt dan ieder maand ongesteld te zijn, logisch dat je niet alleen zwangerschap denkt.

Waarom merk je die groeiende buik niet op? Bij sommige vrouwen is dit moeilijk te onderscheiden. Zo zal ernstig overgewicht een zwangere buik vaak verhullen. Maar ook bij jonge meisjes of bij een eerste zwangerschap groeit de buik niet zo hard als bij anderen. Soms wordt er wel een licht buikje opgemerkt, maar wordt dit verweten aan te veel eten.

Innesteling wordt soms ook aangezien voor een menstruatie

Ongesteld maar toch zwanger? Soms wordt een innestelingsbloeding voor een menstruatie aangezien. Tijdens de innesteling kan er wat bloedverlies optreden. Vaak is dit minimaal en geeft dit een roze afscheiding. Sommige vrouwen bloeden heviger.

De innesteling vindt enkele dagen voor de verwachte menstruatie plaats. Hierdoor zou een innestelingsbloeding toch wel duidelijk opgemerkt moeten worden. Helaas, sommige vrouwen merken dit gewoon niet. Of de eisprong kwam later dan verwacht, waardoor ook de innesteling later plaatsvindt. En deze dus precies rond de verwachte menstruatie optreedt. Bij een volgende cyclus blijft de menstruatie echter wel uit. Hieraan merk je dat je langer zwanger bent dan verwacht. Verrassing!

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven