Okselpijn rechts of links: oorzaken en symptomen

Bijgewerkt: 10 februari 2023

Pijn aan de oksels is vaak onschuldig maar kan ook veroorzaakt worden door een (ernstige) ziekte of aandoening. je ervaart okselpijn rechts of juist aan de linkerkant. Het komt iets vaker bij zwangere vrouwen voor of wanneer de vrouw borstvoeding geeft. Ook kan er sprake zijn van stress, een disbalans in de hormonen, een cyste of verrekte spier en heel soms kanker.  Ontdek meer over okselpijn, de oorzaken en symptomen.

Pijn onder de oksel

Okselpijn of pijn onder de oksel is wat anders dan schouderpijn, iets dat dieper zit. Bij okselpijn ervaar je ook vaak drukpijn. Wanneer je op de aangedane plek drukt dan doet het meer pijn.

Okselpijn kan zowel rechts als links voorkomen. Zelden komt het in beide oksels voor. Hieronder enkele oorzaken van okselpijn en welke symptomen hierbij horen. Het is goed om te weten dat in meer dan de helft van de gevallen de okselpijn rechts of links van tijdelijke aard is. Er wordt niet altijd een oorzaak gevonden.

Now4You Anti-Transpirant

Een verrekte spier

Heb je onlangs een onverwachte of hevige beweging met de arm of schouder gemaakt? Misschien is okselpijn wel het gevolg van een verrekte spier. Dit ontstaat vooral wanneer je plotselinge of grote bewegingen maakt. De spier scheurt een beetje en dat doet pijn.

Gelukkig herstelt een verrekte spier vanzelf. Na enkele dagen merk je dat de pijn afneemt. Probeer de schouder en arm wel dagelijks wat te bewegen, anders worden de spieren helemaal stijf. Maak echter geen grote bewegingen en til tijdelijk geen zware spullen. Bij ernstige pijn kun je eventueel een pijnstiller nemen.

Plexus brachialis (letsel)

Een bekende oorzaak van okselpijn is plexus brachialis. Het gaat hier om een knooppunt van zenuwen dat je net boven het sleutelbeen vindt. Door een ongeluk of verwonding kan de plexus beschadigd raken. Dit gebeurt soms ook tijdens de geboorte. Sommige mensen hebben hier spontaan last van.

Wat merk je van plexus brachialis? Vaak is er pijn onder de oksel maar ook gevoelloosheid. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan met de doorbloeding van de huid of het zweten. Wanneer er een verlamming optreedt dan is het lastig om de schouder of arm te gebruiken. Ga met dit letsel naar de arts.

Lymfangitis (streptokokken infectie)

Bij okselpijn kun je ook last hebben van een streptokokkeninfectie. Bijvoorbeeld lymfangitis waarbij er een langwerpige rode streep op de huid ontstaat. Dit komt omdat de vaten van de lymfekanalen geïnfecteerd zijn. Een je oksels lopen deze lymfekanalen.

Symptomen zijn okselpijn, een zichtbare rode streep en warmte. Je ervaart okselpijn rechts of okselpijn links, maar het kan ook aan beide kanten voorkomen. Behandeling bestaat uit een antibioticakuur.

Abces in de oksel

Een abces is een zwelling met hierin pus oftewel etter. Dit kan overal op het lichaam voorkomen, ook een abces in de oksel (of onder de oksel). De oorzaak is een bacteriële infectie. Een okselabces is vaak het gevolg van een zweetklierontsteking. 

Symptomen bestaan uit okselpijn, vooral wanneer je erop drukt. De zwelling ziet er groot uit en voelt warm aan. Wanneer het abces rijpt dan wordt deze groter en komt meer onder spanning te staan. Hierdoor neemt okselpijn ook toe. Vaak zal de arts antibiotica toedienen.

Waterpokken – uitslag over het lichaam

Bijna elk kind krijgt waterpokken, maar het kan ook op volwassen leeftijd ontstaan. Het is een besmettelijke virusziekte die zich kenmerkt door een uitslag over het hele lichaam. Vaak zijn waterpokken in de liezen en oksels zichtbaar en verspreiden ze zich naar de romp, armen, benen en het gezicht.

De blaasjes zijn rood en ongeveer zo groot als een speldenknop. Later veranderen ze in korstjes. Waterpokken jeuken. Er treden andere symptomen als verkoudheid, koorts en een ziek gevoel op. Waterpokken geneest vanzelf maar op volwassen leeftijd kun je er aardig ziek van worden.

Okselpijn door cysten

Ervaar je okselpijn rechts of heb je juist last van okselpijn links? Wanneer het niet aan beide kanten tegelijkertijd voorkomt dan zou het wel eens om een cyste kunnen gaan. Dit is een abnormale lichaamsholte die gevuld is met vocht of lucht. Maar er kan ook iets anders inzitten. Belangrijk om te weten: een cyste is niet hetzelfde als een abces.

De oorzaak van een cyste is divers. Het kan om erfelijke aanleg, een infectie of tumor gaan. Bij een cyste in de oksel ervaar je okselpijn en je voelt een stevige knobbel. De arts kijkt naar de oorzaak en start eventueel een behandeling.

Pijn onder de oksel tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen ervaren vaker okselpijn. Dit is merkbaar aan de rechter- of linkerkant maar kan ook aan beide kanten aanwezig zijn. Meestal is de pijn voelbaar bij het omhoog heffen van de armen. Okselpijn tijdens de zwangerschap heeft vaak met hormonale veranderingen te maken. Niet direct iets om zorgelijk over te zijn.

Okselpijn en borstvoeding

Wanneer er tijdens borstvoeding melk in de borst achterblijft dan kan er een borstontsteking ontstaan. Er ontstaan dan een of meerdere pijnlijke en rode plekken op de borst. Borstvoeding geven doet pijn en vaak krijg je last van koorts. Okselpijn komt ook voor, dit komt omdat de pijn vanuit de borst naar de oksel trekt.

Bij een borstontsteking ervaar je okselpijn rechts, okselpijn links of aan beide kanten. Dit hangt ervan af of één of beide borsten ontstoken zijn. Je hebt altijd okselpijn aan de kant van de ontstoken borst. Een borstontsteking kan vanzelf verdwijnen maar de arts zal soms antibiotica voorschrijven. Gebruik vóór het voeden warme kompressen.

Pijnlijke oksels door irritatie

De pijn hoeft niet altijd van binnenuit te komen. Soms zit de oorzaak heel oppervlakkig, op de huid. Meestal heeft dit met het gebruik van zeep, deodorant of andere middelen te maken. De irritatie kan ook het gevolg zijn van het te kort afscheren van de okselhaartjes.

Geïrriteerde oksels zijn gevoelig bij aanraking. Ook kunnen er lichte pijnklachten optreden en kan de huid er rood of soms schilferig uitzien. Vaak zit de pijn aan beide kanten. Toch kan het dat de okselpijn alleen links of alleen rechts zit.

Verschillende soorten kanker

Heel zelden is okselpijn het gevolg van kanker. Bijvoorbeeld uitgezaaide borstkanker of Hodgkin-lymfoom. Mocht er sprake zijn van kanker dan is dit vaak al merkbaar door andere symptomen of klachten.

Laat je niet gek maken door verhalen op het internet. Wanneer je op zoek gaat naar okselpijn dan kom je de meest ernstige ziekten tegen. Zoals gezegd: in veel gevallen is okselpijn onschuldig. Of is het goed te behandelen. Wanneer je vertrouwt of er komen meerdere klachten bij dan is het altijd beter om even langs de huisarts te gaan.

Dit moet je doen bij okselpijn

Heb je last van okselpijn? Wanneer pijn onder de oksel niet al te ernstig is dan kun je eerst een aantal dagen wachten. In veel gevallen verdwijnt de pijn vanzelf. Maar wanneer de pijn aan blijft houden, erger wordt of je krijgt er andere klachten bij, laat dit dan door een huisarts checken.

Gebruik een koud kompres en leg dit op de pijnlijke oksel. Vaak verlicht dit de pijn. Je kunt ook een warm bad nemen, dit werkt ontspannend. Probeer ook eens massage, maar alleen wanneer dit prettig voelt.

Goede hygiëne van de oksels

Veel vrouwen en sommige mannen scheren hun oksels. Wanneer het scheren niet goed gebeurt kan er een ontsteking met okselpijn ontstaan. Er zijn speciale borstels om scheerbultjes en ingegroeide haren te behandelen. Ook zijn er speciale veiligheidsscheermesjes, speciaal voor scheren in de oksel, verkrijgbaar.

Door goed op de scheermethode en hygiëne te letten voorkom je veel problemen. Maak je je zorgen over de pijn? Bezoek dan altijd de huisarts, deze kan eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven